Grand Theft Auto V: ilyen elképesztően alacsony felbontáson még nem láttuk! [VIDEO]

Nem vicc: Grand Theft Auto V esetében ez olyan alacsony felbontás, aminél még a CGA is többet tudott már négy évtizede!

 

A CGA volt az IBM első színes videókártyája. Ez volt az első kijelző standard, amit az EGA, majd később a VGA követett a nyolcvanas, kilencvenes évek során. De térjünk vissza a CGA-ra. Ennek grafikus módjai közé tartozott a 16 színből álló palettával rendelkező 160×100 felbontás. Ez volt a lehető legalacsonyabb (szövegesben 40×25 volt 8×8 pixeles fontokkal, de 320×200-nak felelt így meg… de az ugye nem grafikus mód!), de ezt 2021-ben sikerült alulmúlni!

A lenti videó RandomGaminginHD-től származik. Ő két régebbi videókártyát markolt fel az elképzeléséhez. Az AMD Radeon HD6450 kb. 10 éve jelent meg, aztán az Nvidiától származó, 2014-ben elstartolt GeForce GT 710-et is behúzta, hogy megnézze, miként futtatják a modern játékokat… 128×72 felbontáson. Százhuszonnyolc, hetvenkettő. Ilyet komolyan egy ATM is le tud mostanában pipálni (főleg akkor, ha látjuk rajtuk a kékhalált…), de ilyesmit talán mobiltelefonokon láttunk utoljára. Számítógépeken meg talán soha.

És mégis, elővette több modern játékhoz. A Fortnite-ot mindkét régi GPU lazán 50 feletti FPS-sel futtatta, így az Epic Games játékát gond nélkül (igaz, eléggé homályosan) játszani lehet. A Grand Theft Auto V is játszható kategória, már amennyire látni lehet a dolgokat 128×72-n; a frame rate átlagosan 25 és 35 FPS között ingadozott. A Days Gone, illetve a Cyberpunk 2077 már itt is a játszhatatlan szintet súrolja, ugyanis másodpercenként tizenvalamennyi képkocka már nem éppen élvezhető teljesítmény.

Persze, hogy itt már buherálni kell a játék konfigurációs fájljaiban, mert mondjuk ki: ezeket a játékokat nem ilyen felbontásra tervezték, meg azért ilyen alacsony kijelzőket nem dobnak piacra. (Mostanában már a 720p is ódivatú, laptopokban is a 768p talán a legalacsonyabb; a 1080p a standard általában, és már inkább a 4K a divat a kijelzők tekintetében…)

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu