A PlayStation egyik ex-vezetője kritikus az Xbox Game Pass modellje iránt

Nem mindenki teljesen pozitív a Microsoft Xbox Game Pass havidíjas előfizetéses szolgáltatásával kapcsolatban: vannak kritikus hangok is.

 

Shawn Layden az egyik fontosabb Sony-vezér volt korábban. Azért csak korábban, mert 2019-ben távozott a cégtől, holott volt ő a Sony Computer Entertainment (az SCE a Sony Interactive Entertainment, röviden SIE elődje volt!) európai alelnöke, az amerikai ágazat főnöke, de még a japán szekciónak elnöke posztját is betöltötte. Layden ismerős lehet az E3-as jelenléte miatt is: 2014 és 2018 között mindegyik előadáson lényegében műsorvezető volt (és korábban a Crash Bandicoot-pólója miatt zavaró is volt, de akkor már a háttérben készült a Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy is).

Layden, aki a játékiparba a Streamline Media Group révén szeretne visszatérni, most a Gamesindustry-nak elmondta, hogy ő nem tekinti a legjobb videojátékos ajánlatnak az Xbox Game Pass-t. Az emberek Layden szerint nem azért vesznek konzolokat, hogy több műanyag és fém legyen a nappalijukban, hanem azért döntenek mellettük, hogy tartalmakhoz legyen hozzáférésük. Ha konzol/hardver nélkül, akkor nem muszáj vásárolni, mert mindenkinek van valamilyen formában streamelő szolgáltatása.

A legtöbbje viszont korlátozva van, hiszen stabil, gyors internetkapcsolatra van szükségünk, és még nincsen felépítve az az üzleti modell, ami ezt segítené. (Itt kb. az adatkorlátra lehet gondolni: a streamelés révén ugyanis gyorsan több tíz gigabyte-ot elhasználunk, és az internetszolgáltatónk gyorsan limitálhatja a sebességünket. Észak-Amerikában ennek még mindig van keletje.)

Nehéz szerinte egy 120 millió dolláros (kb. 36 milliárd forintos) költségvetésből készült játékot kiadni egy olyan előfizetéses rendszeren, ami havonta kb. 3500-4000 forintot kóstál. Kiszámolható, hogy kb. fél milliárd előfizetőre van szükség, hogy nullszaldóra kihozza ezt a Microsoft. Ha csak 250 milliót hoz össze a Microsoft a konzoljaiból, akkor nem fogja elérni ezt, és Layden úgy látja, hogy ez konkrétan egy áthidalhatatlan űrnek tekinthető.

Layden gondolatmenete érthető, viszont ne feledjük, hogy a Microsoft a Windows/Office termékcsalád révén megengedheti magának a veszteségeket…

Forrás: PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu