Sztrájkra készülnek az Activision Blizzard dolgozói; Bobby Kotick is reagált

Több mint 2600 Activision Blizzard alkalmazott írt alá egy nyílt levelet, ami a cégen belül elindult.

 

A CNN Business arról írt, hogy a cégen belül több ezren írtak alá egy nyílt levelet, amiben erősen elítélik az Activision Blizzardot, mert a cég szexuális zaklatásokkal kapcsolatos reakcióját inzultálónak és iszonyatosnak nevezte. Az Activision Blizzard ellen indult per miatt még a World of Warcraft fejlesztése is leállt, állítja a Twitteren Jeff Hamilton, a játék senior rendszertervezője. Szerinte ez senkinek sem fog jót okozni: sem a játékosoknak, sem a fejlesztőknek, sem a részvényeseknek.

A Bloomberg közölte a nyílt levelet is. Ebben a levelet aláíró dolgozók azt írják, hogy az alkalmazottak értékrendszere nincsen megfelelően tükrözve a vezetőség szavaiban és cselekedeteiben. Úgy hiszik, hogy az cég vezetőinek megnyilvánulásai megkárosították a cégen belüli, illetve az iparban történő, egyenlőség iránti törekvéseket.

A per iránti reakció („torzító, sok esetben téves” kommentek) egy olyan céges környezetet teremt, amiben az áldozatoknak nem hisznek, továbbá kétkedés merült fel aziránt, hogy a cég képes lesz az elkövetőket felelősségre vonni, és nem hisznek abban sem, hogy a jövőben az áldozatoknak képes lenne a kiadó biztonságos környeztet teremteni. A vezetőség reakciói tisztázták, hogy nem az alkalmazottakat tekintik szem előtt, és azonnali korrekciókra lenne szükség a legfelső szinteken.

A cég vezetősége iránti bizalom megremegett, mert a levelet aláíró alkalmazottak szerint nem az ő érdekeik lennének az első helyen, hanem a vezetőség érdekei. A perrel kapcsolatos negatív nyilatkozatok elfogadhatatlanok, miközben több jelenlegi és ex-alkalmazott osztotta meg az abuzálással és zaklatással kapcsolatos élményeit. A dolgozók hivatalos közleményeket szeretnének, amik elismerik a vádak komolyságát, és kifejezik az áldozatok iránti részvétüket. Frances Townsendtől (aki leszólta a pert…) elvárják, hogy ne legyen az ABK Employee Women’s Network felelős szponzora, mert a kijelentése káros volt, és a vezetőségtől azt várják a munkások, hogy dolgozzanak közösen az új, értelmes kísérleteken, hogy biztonságban lehessen megszólalni az ügyben.

Az aláíró egyének kiállnak a közösség, a barátaik, csapattársaik és kollégáik mellett, ha ők bárminemű rossz vezetőségben vagy zaklatásban voltak ott „a bot rossz végén”. A levelet aláírókat nem lehet elhallgattatni, nem fognak félreállni, és nem adják fel, amíg az általuk szeretett cég egy olyan munkahely nem lesz, ahol büszkeség dolgozni. Ők akarnak a változás szele lenni.

A Gamesindustry-n olvashatjuk, hogy a mai nap magyar idő szerint este héttől tizenegyig sztrájkot terveznek az Activision Blizzard dolgozói. A hivatalos közleményükben több követelésük is van. Szeretnék, ha az összes alkalmazott kötelező önkényes szerződéselemeit megszüntetné a kiadó azonnali hatállyal, így például a zaklatókat nem szeretnék, ha az Activision Blizzard védené, miközben az áldozatok kártérítését ezzel megakadályoznák.

Az új alkalmazottakkal és az előléptetésekkel kapcsolatos szabályzatot is át szeretnék dolgozni, hogy minden szinten javuljon a reprezentáció. A stáb egy belsős, céget lefedő, diverzitással, egyenlőséggel és befogadással dolgozó szervezetet szeretne, ami elfogadná az új szabályokat. A jelenlegi szabályzat ugyanis főleg a színesbőrű női és transznemű, nonbináris, illetve más kisebbségű alkalmazottak áldozatai a nemhez kötött diszkriminációnak, így nem kapnak fair munkaszerződést az új pozíciójukban, ha a férfiakkal kötött megállapodással vetik össze.

Az Activision Blizzardtól szeretnék, ha ezt a szervezetet megerősítenék úgy, hogy külsőleg bevonnak valakit/valamit, hogy megvizsgálja a kiadó vezetőségét, a HR (emberi erőforrásokkal kapcsolatos) részleget, illetve a jelentésekkel kapcsolatos struktúrát, ugyanis a jelenlegi rendszerek nem akadályozták meg az alkalmazottak zaklatását. Végezetül a kiadótól azt szeretnék, hogy az alkalmazottak fizetési kategóriáit nemtől, vallástól, előléptetési rátától és relatív kompenzációtól függetlenül tegye közzé, így a profitmegosztási és a méltányossági fizetéseket is publikálja, mert a jelenlegi rendszer az imént említett csoportokat nem fizette ki (vagy nem léptette elő) rendesen. A sztrájk szervezői azt kéri az őt támogatóktól, hogy adományozzanak valamelyik zárójelben megemlített, hazánkban nem nagyon ismert szervezetnek (Black Girls Code, Futures without Violence, Girls Who Code, RAINN, Women In Animation, Women in Games International).

Erre az egészre reagált Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója is. Közleménye itt olvasható. Szerinte egy nehéz héten van túl a kiadó, és megköszönte mindenkinek, aki megosztotta történeteit az utóbbi napokban. Becsüli a bátorságukat, mert minden hang számít, és szerinte mostantól jobban oda fog a vezetőség figyelni az alkalmazottakra. A kezdetleges reakcióik szerinte „botfülű” volt (ignoráns, nem komolyan vevő…) Kotick szerint fontos, hogy minden szemszöget és élményt elismerjenek, tiszteletben tartva azok érzéseit, akik bármilyen módon nem voltak megfelelően kezelve. Bocsánatot kért, mert nem voltak megfelelően megértőek és empatikusak.

Kotick szerint sokan azért szólaltak fel, mert ennyire törődnek az Activision Blizzarddal. Ez erőteljesen tükrözi, hogy mennyire érdekli őket a közösség, és hogy mennyire törődnek egymással. Számára a legmagasabb prioritás az, hogy biztonságos, befogadó munkakörnyezet legyen, és szerinte a vezetőség vette az adást. Ezért lépni fognak. Szerinte nincs hely a diszkriminációnak, zaklatásnak és egyenlőtlen bánásmódnak az ActiBlizzen belül. Mindent megtesznek, hogy közösen fejlesszék és felépítsék azt a biztonságos, befogadó munkahelyet, ami a kreativitás és inspiráció melegágya lehet.

A WilmerHale jogi céget Kotick már fel is kérte arra, hogy a kiadó szabályzatait és folyamatait áttekintse, és hogy így a legjobb gyakorlatok segítségével egy tisztelettudó, befogadó munkahely legyen az Activision Blizzard. A csapatot Stephanie Avakian vezeti, és ő nemrég az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságának végrehajtási osztályának vezetője volt. Arra bátorít mindenkit, hogy ha szerintük valaki megsérti bármilyen módon a kiadó szabályzatát, vagy ha kényelmetlennek érezné egy alkalmazott a munkahelyét, akkor jelentse ezt, vagy keresse fel Avakiant. Nem fogják tolerálni a „bosszúálló” vezetőket.

Ezután a hosszú távú változásokat kezdte azonnali hatállyal sorolni. Minden vádat meg fognak vizsgálni, és nem hezitálnak: ha bűnös az illető, azonnal cselekednek, és emiatt a senior stábot és „más erőforrásokat” is bővít az Activision Blizzard az alkalmazottakkal való kapcsolattartás, illetve a szolgálatkészség osztályain. Biztonságos tereket teremtenek, amiket külsősök fognak moderálni. Itt az alkalmazottak megoszthatják a mondanivalójukat és a javuláshoz kötött ötleteiket. A vezetőket azonnali hatállyal vizsgálni kezdték. Aki a folyamatok integritását bármilyen mértékben megszegte, rövid úton a fenekében fogja érzékelni a kirúgáshoz szánt cipőt.

Írt egy emailt az új alkalmazottak felvételét kezelő személyeknek arról, hogy biztosítsa: minden nyílt pozícióban a diverzitás jelen kell, hogy legyen. Több erőforrást is adnak ezen a téren, hogy ezt a szabályt be lehessen tartani. Végezetül pedig az alkalmazottaktól és a játékosoktól is hallották, hogy néhány játékbeli tartalom nem megfelelő. Ezeket el fogják távolítani. Kotick szerint az alkalmazottak jóléte fontos számára (a bankszámlájának vastagsága azért ennél fontosabb lehet neki…), és nem fog spórolni a céges erőforrásokon, hogy a legbefogadóbb, legkényelmesebb, legbiztonságosabb munkakultúra megalakuljon az Activision Blizzardon belül. Eziránt Kotick elkötelezett, és szerinte közösen a leginspirálóbb, legbefogadóbb szórakoztató cég válhat így a kiadóból.

Majd meglátjuk. A cég részvényeinek értéke azért a minap zuhant egy jó 9%-ot…

Forrás: VG247, VG247 Gamesindustry, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu