Hullanak a fejek az Activision Blizzardban, de polgári peres eljárás is indul ellenük!

Két fontosabb személy vesztette el pozícióját, az Activision Blizzard dolgozók nem elégedettek a kiadó külsős cégének választása iránt, újabb per indul a cég ellen, és Bobby Kotick, a játékipar egyik legnagyobb kiadójának vezetője szerint nincs kegyelem…

 

Az Activision Blizzard alkalmazottai egy közös levélben írták meg Koticknak, hogy szerintük rossz választás a WilmerHale felbérlése, írja az IGN. Az ABK Alliance néven futó „munkás szakszervezet” szerint Kotick nem nagyon reagált a követeléseikre, és az IGN hozzátette, hogy a jogi cégnek a kiadóval és annak vezetőségeivel már régóta fennálló kapcsolata van. A WilmerHale emellett nem támogatta azt, hogy szakszervezetet alapítsanak a dolgozók, továbbá Stephanie Avakian, a cég vezetője állítólag a hatalommal és/vagy pénzzel rendelkezőket védi. (Plusz összeférhetetlenség is van ott…)

Eközben a Blizzard elnöke, J. Allen Brack már nem ül az elnöki székben, holott ő viszonylag nemrég vette át ezt a pozíciót Mike Morhaime-től (a társalapító 2018-ban távozott a cégtől). A posztját ketten vették át: Mike Ybarra és Jen Oneal közösen vezeti most a Blizzardot. Ybarra a Microsoftnál töltötte karrierjének jelentős részt (Xbox partner stúdiók, Xbox Game Pass, 2019-ben jött át), míg Oneal, aki révén először lesz női vezetője a Blizzardnak, a Vicarious Visions vezetője volt, mielőtt a Blizzardba olvadt volna a stúdió.

Brack a távozó posztjában azt írta, hogy ő magabiztos, hogy Ybarra és Oneal azt a vezetőséget nyújtja a Blizzardnak, amire a cégnek szüksége van a teljes potenciáljának eléréséhez, és így a páros a változás tempóját is felgyorsíthatja. Szerinte szenvedéllyel és odaadással teszik majd ezt, és a Blizzardot különlegessé tevő munkakultúra-elemek melletti kitartásuk és tisztességük miatt megbízható vezetők lesznek.

Egy polgári peres eljárást kezdeményeztek az Activision Blizzard (innentől csak ActiBlizz) befektetői, mert szerintük nem volt tiszta, hogy mennyire is problémás munkahelyről van szó (és ebből adódóan indult ellenük a vizsgálat, amiről nekik nem sok tudomásuk volt), tudósít az Ars Technica. A dokumentumban az ActiBlizz mellett Kotickot, Dennis Durkint s Spencer Neumannt (a cég jelenlegi és előző pénzügyi vezetőjét) nevezik meg.

Azzal vádolják a kiadót, hogy 2016. augusztus 4-e és 2021. július 27-e között téves és félrevezető nyilatkozatokat tett, és az Egyesült Államok Értékpapír-, és Tőzsdebizottság felé kötelezően leadandó dokumentumokban nem lett megemlítve, hogy a kisebbségek és a nők számára nem éppen kedvező munkahelyről van szó; az évek során a HR-esek (emberi erőforrási részleg) felé sok panasz ment, és mindezek miatt a kaliforniai egyik hivatal pert indított ellenük (ez robbantotta ki az egészet amúgy). A dokumentum kitér arra is, hogy a hivatali per óta több mint kétezer alkalmazott írt alá egy nyílt levelet, történt egy sztrájk is, és az ActiBlizz részvényeinek értéke csökkent, ami a befektetőknek okozott veszteséget, miután ők „mesterségesen megemelt” részvényértékkel rendelkeztek, ugyanis a cég és annak vezetősége megtévesztő nyilatkozatokkal élt.

Hivatalosan még nem polgári peres eljárás ez az ügy, és az ezt kezelő johi cég, a Rosen arra figyelmeztet, hogy amíg ez nem történik meg, a jelentkezőknek nem lesz jogi képviselete az ügyben, kivéve, ha ők külön ügyvédeket bérelnek fel az ActiBlizz ellen. De a részvétel sem kötelező, ám a Rosen kiemelte, hogy a perből bejövő pénz akár 1/3-át is elviheti az egyéb költségeken túl. De ez még messze a jövő zenéje, ugyebár.

Az imént említettük a HR-t… nos, a Blizzard HR-os vezetője sem maradt meg a posztján, írja a Bloomberg. Jesse Meschuk már nincs a cégnél. És neki piszkos lehet a keze, ugyanis az Axios szerint a Blizzard emberi erőforrási részlegének vezetőjeként biztosan tudomása volt arról, hogy a zaklatásokat a neki dolgozók a szőnyeg alá söprik, és emiatt az osztály nem működött megfelelően.

Konkrétan az elkövetőket aktívan védték. Egy esetben egy korábbi alkalmazott, Nicki Broderick feljelentette a menedzserét egy vita után, amire ő nem kapott engedélyt az asztaltól való távozásra, esetleg a telefon használatára. Broderick szerint a menedzsert nem tették felelőssé, és ellene bosszúállás történt. Nem kapott új projekteket, és még három évvel az incidens után sem jöhetett szóba az előléptetése. Egy másik alkalmazott pedig arról mesélt, hogy egy kollégája testileg bántalmazta, és „mivel nem volt eléggé hisztérikus” szkepticizmussal fogadták az ügyét…

Az alkalmazottak azt is mondják, hogy a részlegnek zavaró, eldugott protokolljai voltak a jelentésekre, nem voltak a zaklatásokkal kapcsolatban megfelelő dokumentálási folyamatok, és mivel nagyon sokszor jöttek-mentek a dolgozók, nem volt elegendő ember sem, aki ezekkel foglalkozhatott volna.

Az ActiBlizz közölte az április-június negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését, és itt Kotick felszólalt. Szerinte nincs hely a cégen belül a diszkriminációnak, zaklatásnak és az egyenlőtlen törődésnek, mert ezek iránt nincs tolerancia. A munkakörnyezet, régiótól függetlenül, ezeket nem fogja engedélyezni. Kotick szerint az ő cége lesz az, ami példamutató lesz a játékiparon belül. (Itt amúgy Brack és Meschuk távozására utalt.)

Az elkövetőket felelősségre fogják vonni a cselekedeteikért. Ez azt jelenti, hogy nem csak felbontják velük a munkaszerződéseket, hanem mindegyik menedzsert vagy vezetőt (akik hasonlóan megsértették a folyamatokat) is ki fognak penderíteni a cégtől, így nekik is szembe kell nézniük a következményekkel.

A történet biztosan folytatódni fog.

Forrás: Gamesindustry, WCCFTech, PCGamer, PCGamer, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu