A Google gondolkodott az Epic Games felvásárlásán

Ezzel pedig megszüntethette volna azt, hogy a Fortnite és az Unreal Engine által ismert cég, az Epic Games pereskedne ellene.

 

Az Epic Games és az Apple közötti amerikai per egyre durvább dokumentumokat hoz a napvilágra. A The Verge ezúttal egy olyan dokumentumot lelt meg, amiben azt olvashatjuk, hogy a Google gondolkodott az Epic Games részleges, vagy akár teljes felvásárlásán. Így megszűnhetett volna az Epic Games Fortnite-jának a Google Play Store-os jogsértése (a „guglitól” kioldalazó, közvetlen mikrotranzakciók, így a Google nem kapta meg a 30%-os részesedést).

És ha a Google felvásárolta volna az Epicet, akkor Tim Sweeneyéknek kötelező lett volna a jogsértő szituáció megszüntetésére. (Zárójelesen: hazánkban volt már példa arra, hogy egy per úgy állt le, hogy a felperest az alperes kivásárolta. Annyit mondunk, hogy a TV3-at a TV2-t birtokló MTM-SBS így szüntette meg 2000 februárjában…)

Az Epic kapott egy különleges ajánlatot a Play Store-os visszatérésre, és még azt is állítja a Sweeney vezette cég, hogy egy Google Playes menedzser felkereste őket, és ő beismerte, hogy az applikáció trükközése egy bonyolult folyamat volt. A stáb tagjai elismerték, hogy a Google olyan fogyasztókra mért nehézségei (akik közvetlenül szeretnék az appokat letölteni) egy gyenge élményt okoznak, mert így több mint tizenöt lépést kell megtenniük, hogy az appot (jelen esetünkben a Fortnite-ot) a Google Playen és az iOSen megoldható két lépéssel szemben futtathassák.

Az Epic egy belsős Google-dokumentumot is idézett. Ebben a keresőmotorjáról (is) ismert cég az Epic tervét egy fertőzésnek nevezte, és a Google-re veszélyesnek nevezte azt. A Google kihasználja a méretét, befolyásolását, hatalmát és pénzét, hogy a külsős, third-party cégek beleegyezzenek a versengést megakadályozó szerződésekbe, és ezzel a Google monopóliuma tovább erősödik. A Google olyan messzire ment, hogy az üzleti partnereivel megosztotta a monopóliumból profitját, ezzel pedig a vetélytársakat is megakadályozza. A Google több belsős projektet is létrehozott, hogy az Epic és annak partnerei által indított „fertőzést” meg tudja állítani, és ennek megállítása például a kivásárlásban is ott lehetett volna.

Ez pedig annyira kemény, hogy még maga Sweeney sem tudott róla. A twitteren azt írta, hogy erről ők sem tudtak, és ebből a dokumentumból értesültek a „pénzzel is meg lehet oldani” metódusról. Azt nem tudja, hogy ez egy tárgyalás, vagy egy ellenséges felvásárlás (a részvényesek által nem támogatott lépés) lett volna. A Google az Androidot egy nyílt platformnak nevezi nyilvánosan, miközben a sideloading (kicselező) Fortnite-betöltés élményét pedig borzalmasnak nevezi, így szerinte kétarcú a cég.

Ha ítélet születik az Epic-Apple ügyben, meg fogja rengetni a Google és Epic közötti vitát is…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu