Cenzúrázik a Facebook?

Bezárta a  Facebook a New York-i Egyetem (New York University – NYU) két kutatójának személyes fiókját és lezárta a közösségi hálózaton politikai hirdetéseken keresztül terjesztett félretájékoztatással kapcsolatos vizsgálatukat is.

 

A Facebook szerint a kutatók megsértették a szolgáltatási feltételeket, és jogosulatlan adatgyűjtésben vettek részt hatalmas hálózatáról. Az akadémikusok szerint azonban a vállalat megpróbál ellenőrzést gyakorolni az olyan kutatások felett, amelyek negatív színben tüntetik fel. A NYU kutatói az Ad Observatory Project keretében több éve vizsgálják a Facebook hirdetési könyvtárát, ahol a Facebook termékein futó hirdetéseken lehet kereséseket végezni.

„A kutatók a hozzáférést arra használták fel, hogy feltárják a Facebook hirdetési könyvtárának rendszerszintű hibáit, hogy azonosítsák a politikai hirdetésekben megjelenő félretájékoztatást, köztük számos olyan hirdetést, amelyek bizalmatlanságot keltenek a választási rendszerünkkel szemben, és hogy tanulmányozzák, a Facebook felerősíti-e a pártpolitikai félretájékoztatást” – írta közleményében Laura Edelson, a NYU Cybersecurity for Democracy vezető kutatója. „A Facebook fellépése a NYU projektje ellen más kutatók és újságírók számára is elvágta a hozzáférést a Facebook adataihoz” – mondta Edelson

A kutatók a Facebook-felhasználóknak egy olyan webböngésző-csatlakozó eszközt ajánlottak fel, amellyel önkéntesen adhatták át adataikat, amelyek megmutatták, hogy a közösségi hálózat hogyan célozza meg a politikai hirdetéseket. A Facebook szerint azonban a böngészőbővítményt úgy programozták, hogy kikerülje észlelőrendszereit, és felszívja a felhasználói adatokat, ami adatvédelmi aggályokat vet fel.

Egy kedden késő este közzétett blogbejegyzésben a Facebook azt írta, hogy „komolyan veszi a jogosulatlan adatszerzést, és amikor adatszerzésre utaló eseteket találunk, kivizsgáljuk azokat, és lépéseket teszünk a platformunk védelme érdekében”. A Facebook októberben felszólító levelet küldött Edelsonnak és egy másik kutatónak, Damon McCoy-nak, de csak kedden zárta le fiókjaikat, néhány órával azután, hogy Edelson tájékoztatta a platformot, hogy ő és McCoy a dezinformáció terjedését tanulmányozzák a platformon a január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadásról – közölték a kutatók.

TECH HÍREK - A Facebook alá tartozó Oculus azt javasolja, hogy ellenőrizzük az ottani fiókunkat a vásárlás előtt. És az új VR-osoknak kötelező egy profil.

 

Támadás a Kék Ház ellen

 

Mike Clark, a Facebook termékmenedzsment igazgatója a blogbejegyzésben azt írta, hogy a kaliforniai Menlo Parkban működő vállalat üdvözli azokat a kutatásokat, amelyek felelősségre vonják, de nem veszélyeztetik a platform biztonságát vagy a felhasználók magánéletét. „Bár az Ad Observatory projekt jó szándékú lehet, az adatszivárgás elleni védelem folyamatos megsértését nem lehet figyelmen kívül hagyni, és orvosolni kell” – írta.

Legalább két demokrata szenátor aggodalmát fejezte ki a Facebook lépésével kapcsolatban. A virginiai Mark Warner szerint a technológiai platformoknak „együtt kellene működniük a független kutatókkal, és még több jogosultságot kellene adniuk ehhez”, ehelyett azonban a vállalat „látszólag az ellenkezőjét tette”. Amy Klobuchar Minnesotai szenátor szerint aggasztó, hogy a Facebook elvágta a kutatók hozzáférését a politikai hirdetési adatokhoz, „ami azt mutatta, hogy a vállalat továbbra is dollármilliós értékű politikai hirdetéseket ad el megfelelő transzparencia nélkül”.

A Facebook azt állítja, hogy a politikai hirdetésekkel kapcsolatos információkat a hirdetési könyvtárán keresztül teszi elérhetővé, és más eszközökkel „adatvédelmi szempontból védett adatkészleteket” biztosít a kutatók számára.

Forrás:  BBC News

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu