Steam Deck: sok új részletet hallottunk a Valve-tól [VIDEO]

A Windows 11-támogatástól kezdve egészen addig, hogy mennyi ideig bírja a Steam Deck akkumulátora a streamelést, mielőtt lemerülne.

 

A Windows 11 feltelepítéséhez a TPM-rostán át kell jutni. (TPM = Trusted Compatibility Module, megbízható kompatibilitási modul). Ezzel méri fel a Microsoft, hogy az új operációs rendszere mehet-e rajta. (De azért sokaknál vörös zászlót lengetett…) Greg Coomer, a Steam Deck tervezője a PCGamernek azt mondta, hogy a TPM-mel foglalkoznak éppen. Eddig sokat koncentráltak a Windows 10-re, így a folytatásnak nem nagyon jártak utána. Gabe Newellék elvárása az, hogy meg tudják ugrani a rostát.

Ehhez az AMD-vel is tárgyalnak (az ő hardverüket használja ugyanis a Valve), így biztosra mennek, hogy egészen a BIOS szintjéig elfogadott legyen a Windows 11-nek a Valve hordozható PC-je, de jelenleg semmi sem mutatja nekik azt, hogy baj lenne a W11 feltelepítésével kapcsolatban. A Valve amúgy kitűzte célként, hogy a Steam Deck kiszállítására (decemberre) minden játék támogatott legyen a Proton/Steam Play támogatottságnak köszönhetően, így akár az alap SteamOS-en is mehet majd minden.

Coomer hozzátette, hogy sok kérdést kap a cég az alkatrészek kicseréléséről, és hogy szétszedhető-e a Steam Deck. Erről később kezdenek beszélni, mert sok kifinomult válasz van ezekkel kapcsolatban. Sok részlet van ugyanis akörül, hogy mi történik, ha felbontjuk a készüléket, és lecseréljük a benne levő alkatrészeket.

Ezt úgy akarják majd bejelenteni, hogy mindenki egészen korrekt módon megérthesse a következményeket. Biztonságilag is körül kell ugye járni. De van három komponens, amiről biztosan sokat akarnak beszélni: az analóg karokról, az akkumulátorról, illetve az SSD tárhelyről (eMMC, a két drágább kiadásban NVMe SSD M.2 2230).

A Steam Deck alapból csak fekete színben lesz kapható, de Tucker Spofford, a Valve egyik terméktervezője szerint erről a cégen belül sok diskurzus volt. Coomer szerint ez egyfajta szórakoztató felfedezés volt, és fel is merült a kérdés, hogy lehetne-e sok szín. Ezek még mindig zajlanak. Azért lesz először csak fekete a handheld PC, mert ennek logisztikai kérdésköre is van. Ha egyszerre sok szín van a piacon, az megbonyolít mindent. Később lehet szó több színről is. Ha a Steam Deck jól fogy, akkor sok lehetőségük van „a színezésre”.

Coomer szerint ha nem helyileg futtatjuk például a Death Strandinget (vagy bármi, nagyobb teljesítményt igénylő játékot), hanem streameljük csak azt, akkor akár nyolc óráig is bírni fogja a Steam Deck akkumulátora. Spofford hozzátette, hogy több opciót akartak adni az embereknek. Ha egy repülőgépen ülünk, akkor nem fog menni a Wi-Fi-n keresztül a streamelés, de lehet játszani helyileg is… ráadásul ugyanazzal a Steames vásárlással, amit mondjuk az otthoni PC-nken megejtettünk.

Coomer elmagyarázta, hogy az egész egy olyan hardver megalkotásáról szólt, ami mindent egy helyen tud tartani. Legyen képes egy PC-s, helyileg futtatott élményre, amit akár testre is szabhatunk, sok beviteli módot kínálnak, és könnyen, kényelmesen is használható úgy, ahogy mi szeretnénk.

A Valve dolgozik egy Steam Deck API-n, ami automata optimalizáló funkciót adhat a játékokhoz, hasonlóan az Nvidia GeForce Experience-en látható kezelőfelülethez. Lawrence Yang, az egyik tervező ezt meg is erősítette, így a fejlesztők igénybe vehetik ezt az API-t. Sok dolgot „ki tudnak szagolni”, például a monitorunk felbontását. Így például fel lehet ismerni a Steam Deck 1280×800 felbontását, így 16:10-es képaránnyal indul el.

Az, hogy a Valve a szoftver és a hardver felett is „felügyelő lehet”, biztosíthatja a fejlesztőknek, hogy a játékuk remekül fusson a Steam Decken, mert ismerni fogják a hardver specifikációit. És nem kell a driverek után keresgélni a frissítéseket. Mindent maga a Valve csinálhat, és így jól fog Yang szerint minden futni egy átlátható, egyszerű csomagban.

A Steam Deck első példányait az év végén kezdi el kiszállítani a Valve.

Forrás: PCGamer, PCGamer, PCGamer, PCGamer, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu