Egy tizennégy éve írt kommentért rúgták ki az Apex Legends vezető tervezőjét!

Gyakran mondjuk, hogy az internet nem felejt, és Daniel Z Kleint, az Apex Legends vezető tervezőjét utolérte a múltja…

 

Klein 2007-ben több sértő blogposztot írt a DeviantArton, és az ott készített képek elkezdtek július végén a Twitteren keringeni. Ezeken Klein a nőkkel és az afrikai emberekkel kapcsolatos… nem valami kedves. Ezek után ő a Twitteren azt írta, hogy nemrég konfrontálódott a múltjával (mondhatjuk annak, hiszen 14 éve írta azokat). Teljes mértékben felelősséget vállal a kinyilatkozásáért az Apex Legends vezető tervezője, és szégyelli magát, de eközben dühös és ideges a régi énjéért, mert ezeket írta. Reméli, hogy tisztán kivehető: ő már nem ilyen gondolkodásmódú és nem hisz ezekben.

Ryan K Rigney, a Respawn kommunikációs igazgatója ezután támogatólag kiállt még Klein mellett. Azt írta, hogy megkapta tőle a kérdéses videót, amiben felbukkannak Klein régi nyilatkozatai. Úgy látja, hogy bármi, ami 2007-bem történt, az nem tükrözi a kérdéses személyt 2021-ben, mert az emberek felnőnek, és a lehetséges szexuális zaklatással történő vádolás mindenen túl megy; ezt csak bizonyítékok birtokában lenne csak szabad megtenni Rigney szerint.

Ezután Klein, az Apex Legends vezető tervezője augusztus 10-én több tweetben is leírta, hogy már nem dolgozik a Respawnnál. Összetört a szíve, depressziós, és elég sötét napokon van túl. Egyetért azzal, hogy ezt az illetőt (mármint a 2007-es Kleint) ki kellett rúgni. Ő sok energiát fektetett abba, hogy azóta jobb emberré váljon, de eléggé depressziós, mert úgy érzi, hogy ezek után sosem tudja helyre hozni azt, amit a múltban elkövetett, mivel rasszista és szexista kommentekkel élt.

Ezeket nem azért írta, mert mélyen hitt volna bennük, hanem mert tudta, hogy ezzel reakciókat váltana ki az emberből. Ez viszont nem mentség arra, amit anno mondott, ugyanis a szavainak hatása az ő hitétől függetlenül ugyanaz maradt. Azért említi meg ezt az egészet, mert sok ember szerette őt, holott néha eléggé sz_r alakként viselkedett (ő is durvább kifejezéssel élt!), de képes volt megtenni egy utat, hogy jobbá váljon. Ha legalább egy, hasonló helyzetben levő ember helyzetén tud ezzel javítani, akkor ezzel a távozó írásával elérte a célját az Apex Legends vezető tervezője.

A Fanbyte-nak a Klein távozása előtt eljuttatott közleményében az Electronic Arts zavarónak nevezte Klein régi kommentjeit, és a cég nem áll ki az ilyen nézőpontok mellett, és az emberi erőforrási részlegük már vizsgálódik. Klein a Kotakunak azt írta, hogy teljes mértékben vállalja a borzalmas, szexista kinyilatkoztatásait a múltból, és undorodik a régi énétől, de nincs afelől kétsége, hogy azért jutottak ezek a kommentek fel a mélyből, mert valaki bántani akarta őt. Az Electronic Artsnak tudomása volt a vádakról, és ő arra kérte a kiadót, hogy a jövőben a többi alkalmazottak esetében erről a stratégiáról legyen tudomásuk.

Kleint amúgy 2018-ban kirúgták a Riot Gamestől, mert szerinte a cég közösségi médiaszabályzatát nem tartotta be: a PAX Westes League of Legends rendezvények egyike nőknek és nem-bináris személyeknek volt fenntartva, ő pedig ezt megvédte, mondta a The Verge-nek.

Az Electronic Arts nyilvánosan még nem beszélt Klein, az Apex Legends vezető tervezőjének távozásáról.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu