Abandoned: egyre érthetetlenebb, amit a Blue Box Game Studios művel [VIDEO]

A patch megérkezett, így az Abandoned Realtime Experience appban ott van az első videó…

 

Szóval augusztus 10-én, a halasztások tömkelege után tervezett időpont (este kilenc óra) előtt tizenhárom perccel ezt az öt másodperces videót tette ki a Blue Box Game Studios (továbbra sem érteni a többes számot a nevükben, miközben ők ezerrel védekeznek, hogy mi egy kis stúdió vagyunk, egyes számmal…):

Aztán negyed órával később bemondták, hogy jaj, technikai hiba miatt késik a patch (erről írtunk is), ami aztán tegnap este végül megérkezett.

A fényerőben megmutatkozó különbségeket leszámítva ez pontosan ugyanaz a videó. Azaz Hasan Kahraman csapatának semmi mentsége nincs a halasztásra, mert jó, van egy menü (ami valamiért a Metal Gear Solid 2 stílusára hajaz… és az egy Hideo Kojima-játék, vagy angolul: A Hideo Kojima Game), a videó maga semmi érdekeset nem mutat (talán a Silent Hill 2-t imitálja?), a végén meg ott egy szöveg, hogy „hamarosan jön a trailer”, aztán valami elmosott dolog látható, és ezt a „játszható prológus hamarosan” felirat követi.

A zene maga is érdekes: valahol tényleg hasonlít Yamaoka Akira munkásságára (az első három részért felelős Team Silent zeneszerzőjeként a Silent Hillben hallhattuk, mit tud), de ez bizony egy létező dal, amit ma csak a Spotify tartalmaz. A háttérzene a Deep Soundstól az I Saw Stars. A „kékdobozt” ismerve sosem lehet tudni, hogy vajon licencelték-e a zenét, vagy csak simán lenyúlták.

Miért vagyunk ilyen kritikusak? Nos, a Blue Box Game Studios története nem valami patinás. A Redditen nagyon jól összefoglalták, hogy mit is hozott eddig össze a holland stúdió. Spoiler: nem sokat. Vázlatosan jobban áttekinthető, úgyhogy mi is ezt a formátumot fogjuk alkalmazni Kahraman munkásságával kapcsolatban.

– Az első játék Kahramantól az interneten 2015 februárjában archiválták. Ez a Rewind, illetve a The Lost Tapes volna. Március 14-én jött a bejelentés, hogy a játszható teaser halasztást kapott, és később tudjuk meg a megjelenési dátumát. Április 15-én jött a hír, hogy májusra már a Steam Greenlighton lesz a játék. Március 19-én jött az első Kickstarter frissítés, 27-én pedig az IndieDB-n is felbukkant. A demót aztán elhalasztották, április 6-án pedig a Kickstartert is leállították egy privát befektető miatt. Végül június 18-án a hír: az eddig tervezett VR-támogatást kivágták, majd szeptember 4-én a Rewind: Voices of the Past jégre tették.

– Van egy be nem jelentett projekt 2015 szeptemberéből, a régi koncepcióból pedig a The Lost Tape jött létre . A játékaik közvetítése (pl. a Twitch-en) sosem valósult meg. Szeptember 20-án jött a hír, hogy önkiadásra vállalkoznak a The Lost Tape-pel (aminek fejlesztését közel késznek tartották), és utána visszatérnek a Rewind: Voices of the Pasthoz.

– 2016. január 10-én arról beszél a stúdió, hogy rövid idő alatt jó minőségű termékeket tudnak létrehozni, október 5-én pedig arról volt szó, hogy a Rewind: Voices of the Paston dolgoznak, és 2017 szeptemberében ennek weboldala már nem volt aktív, ám 2018 márciusának utolsó napján ismét élt az oldal, viszont 2021 júniusában már megint eltűnt.

– Aztán itt van a The Whisperer, amiről 2017. március 23-án Kahraman azt mondta, hogy júniusban meg fog jelenni, és korábban Rewind néven futott a koncepció (FPS, amit a Fatal Frame ihletett nyílt világgal és puzzle-kkel, továbbá co-oppal, PlayStation 4-en és PC-n pedig VR-támogatással). Ekkor az volt a terv, hogy 2017. június 15-én PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re megjelent volna. Július 2-án pedig még mindig nem jelent meg, és az IndieDB-n erről beszélt Kahraman.

– 2018. március 21-én pedig felbukkan az Unseen Faces. Multiplayer alapú, belső nézetes horror/kalandjáték…, és ennek is volt weboldala.

– 2019. március 26-áról származik ez az infó: a Google Play Store-on megjelent Tales of the Six Swords ekkor volt utoljára frissítve, és július 25-én jelent volna meg. Augusztus 7-én jött egy nagy frissítésről szóló hír, majd december 8-án bejelentették, hogy törölték a platformról a játékot.

– Követhetetlen? Van még: 2020. augusztus 8-án felbukkan a Rewind: Mobile Edition, amit szeptember 9-én adtak volna ki kb. 500 forintos áron, de aztán hirtelen PlayStation 4-exkluzívvá vált.​

– 2020. október 20-a. Felbukkan a The Haunting, amit a Fatal Frame ihletett. Később ez PvP-t és co-opot is kapott volna a második nagy frissítésében, és a tervek szerint PlayStation 5-re, Xbox Series X-re, PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra, „Steam VR-ra” és PlayStation VR-ra jött volna ki a korai hozzáférésben elstartolt játék, ami 7200 forintnyi eurós árral rendelkezett. Steam link, BBGS weboldal, halasztás, végül a játékok változtatása.

– Végül a weboldaluk: 2016 júliusában a partnereik között az Nvidiát, az ID@Xboxot, az Epic Games-et és a PlayStationt listázták, októberben a footerben a Rewind-sorozatot, a Blue puzzle sorozatot, és a The Survivorst linkelték. 2021 áprilisában így magyarázták magukat, júniusban pedig még mindig fenn volt a befektetői oldaluk.

A Redditen még további képek és linkek vannak, de Tictacpaul munkásságát el kell ismerni. A lényeg az, hogy Kahraman játékai közül egy sem jelent meg az utóbbi öt, sőt, lassan hat évben. Egyetlen egy sem. Az Abandonedra is ez a sors várhat. Nos, és a csapat több tweetjét is törölte mostanában. Hm, vajh miért…

Forrás: PSL, PSL, Reddit

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu