John Wick: Chapter 4 – Szereplők, megjelenési dátum, cselekmény, karakterek – minden a filmről!

FILMELŐZETES – Amikor a John Wick 2014-ben megjelent, senki sem tudta megjósolni, hogy egy világszerte sikeres franchise-t fog szülni, több folytatással és spinoffal. A film segített az ex-kaszkadőr Chad Stahelskinek és David Leitchnek abban, hogy filmrendezőként megalapozzák magukat, akikkel számolni kell.

 

 

A John Wickben Keanu játszotta a címszereplőt, egy volt bérgyilkost, aki felesége elvesztését gyászolja, és bosszúvágytól fűtött ámokfutásba kezd, miután orosz gengszterek betörnek a házába, ellopják a régi Ford Mustangját, és megölik a kutyáját, amely történetesen a felesége utolsó ajándéka volt. Hogy a dolog még érdekesebb legyen, az egyik gengszterről, Iosefről kiderül, hogy Wick egykori főnökének, Viggo Tarasovnak, a New York-i orosz maffia vezetőjének a fia.

A cselekmény némileg semmitmondó. A film azonban tele van odacsapós-okos párbeszédekkel, és a legmegdöbbentőbb akciójelenetekkel, amiket valaha láttál. A filmkészítők olyan neves bűnügyi filmekből merítettek ihletet, mint John Woo A gyilkos, Jean-Pierre Melville A vörös kör című filmje és a spagettiwesternek. A John Wick újra bevezette a gun-fu-t, és kiterjedten megkoreografált, folyamatosan, minimális kameramozgással felvett közelharcokat tartalmazott. Reeves és a többi szereplő szigorú kiképzésen vett részt, és a kaszkadőrmutatványok nagy részét egyedül hajtották végre. A John Wick-filmek stílusa számos sikeres filmet inspirált, mint például a Kingsman és az Extraction. Miután a globális egészségügyi válság miatt késett, a sorozat következő részének, a John Wick 4-nek a forgatása a múlt hónapban végre elkezdődött Németországban. Íme minden, amit a John Wick: 4. fejezetről tudunk. A következők spoilereket tartalmaznak, így, ha nem láttad az előző három filmet, akkor tanácsos nem tovább olvasni.

 

 

Keanu Reeves visszatér a John Wick: 4. fejezetben

 

Ez nem lehet kérdéses. Reeves karrierje a John Wick sikerének köszönhetően újjáéledt, és ismét világsztárrá vált. Az, hogy a játékshow-kon „lélegzetelállítónak” hívják, hogy szerepel a Cyberpunk 2077-ben, hogy főszerepet játszik a Bill & Ted Face the Musicban, és hogy megalkotta a BRZRKR című, hamarosan megjelenő képregényét, mind-mind egyfajta popkulturális ikonná tette Keanut az elmúlt néhány évben. Nem csoda, hogy „az internet barátjának” nevezték. Az egyelőre még cím nélküli negyedik Mátrix-filmben újra eljátssza Neo áttörést hozó szerepét. A John Wick: 4. fejezetet még a világjárvány előtt el kellett halasztani, mivel Reeves és Stahelski elkötelezte magát a Mátrix 4 mellett, mivel Reeves a főszerepet játszotta, Stahelski pedig egy akciójeleneten dolgozott a filmhez. Most azonban mindketten elkötelezték magukat a John Wick: Chapter 4. előzetesének forgatása mellett. Új helyszínekkel, új külsővel és új barátokkal a John Wick: Chapter 4 nagy változásokra készül. Reméljük, ezek a legjobbra válnak.

 

 

Chad Stahelski rendezi a John Wick: 4. fejezetet

 

Chad Stahelski, aki mindhárom John Wick-filmet rendezte, megerősítette, hogy ő lesz a John Wick: Chapter 4 rendezője. Stahelski volt Keanu Reeves kaszkadőrdublőre a Mátrix-filmekben, majd olyan filmek második rendezője lett, mint a Ninja Assassin és az Amerika Kapitány: Polgárháború című filmekben. Eredetileg Stahelski és Leitch akartak a második egység rendezői lenni. De Reeves támogatásával végül a páros lett a film rendezője helyette. A DGA irányelvei miatt azonban Stahelski egyedüli rendezőként, míg Leitch producerként került be a filmbe. Egy tavalyi interjúban, amit Stahelski a The Hollywood Reporternek adott, úgy hangzott, aggódik amiatt, hogy nem tudja felülmúlni a Parabellum kaszkadőrmutatványait, de azt mondta, hogy mindent megtesz majd azért, hogy az akcióban magasabbra tegye a lécet. Még egy kis ”víz alatti dolgot” is ígért. Azt is megemlítette, hogy a John Wick: Chapter 4-ben megpróbálja majd beépíteni a Parabellumból kivágott akciójeleneteket. Mivel képes zökkenőmentesen ötvözni az észbontó akciót a történetmeséléssel, Stahelski mostanra Hollywood egyik legmenőbb rendezőjévé vált. Ő rendezi a Henry Cavill főszereplésével készülő Highlander rebootot, a Kill or Be Killed filmadaptációt, és a pletykák szerint a Sony Pictures számára a Ghosts of Tsushima filmet is ő készíti. Az biztos, hogy sok dolga van az elkövetkező években.

 

 

Nem Derek Kolstad írja a John Wick: Chapter 4-et

 

A franchise alkotója, Derek Kolstad, aki mindhárom filmet írta, nem vállalja a John Wick: Chapter 4 írói feladatait. A hír meglepetésként érte a rajongókat és magát Kolstadot is, amikor a Lionsgate nem kérte fel a visszatérésre. Olvasd el, mit mondott erről.

„Nem, ez nem az én döntésem volt. Ha belegondolsz, hogy szerződésileg ezek a dolgok, a harmadiknál a kreditet megosztottam akárhány emberrel, nem kellett volna visszajönniük hozzám, és így nem is tették. Egy bizonyos szakaszban a stúdió azt mondja neked, hogy az alkotásod elballagott, és jót kívánsz neki. Még mindig közel állok Chadhez (Stahelski), még mindig közel állok Davidhez (Leitch), és nem tudom, mi fog történni, de izgatottan várom. Látva az iparágat és a dolgok menetét, csak azt hiszem, hogy áldásodat adod mindenre, és a legjobbakat kívánod neki, és az érintett játékosoknak, akik máshol más dolgokat csinálnak. És igen, ez személyes ügy, szóval soha nem fogok sz*rt beszélni a John Wickről. Azt akarom, hogy ez a dolog túlélje és virágozzon.”

Úgy tűnik, jót kíván a franchise-nak, és úgy tűnik, nincs harag közte és a Lionsgate között. A John Wick: Chapter 4 forgatókönyvét Shay Hatten (John Wick: Chapter 3 – Parabellum, Army of The Dead) és Michael Finch (American Assassin) írja. Kolstadnak is jól megy a sora, hiszen Hollywood egyik legkeresettebb írójává vált. Nemrég ő írta a Lionsgate számára a Bob Odenkirk főszereplésével készült Nobody-t, valamint a Disney A Sólyom és a téli katona két epizódját. Emellett írja a Hitman élőszereplős sorozatot, a The Man from Know Where című koreai akcióthriller hollywoodi remake-jét, a Just Cause című videojáték filmadaptációját, valamint a Hellsing című japán manga élőszereplős filmadaptációját.

 

 

Mi lesz a John Wick: 4. fejezet cselekménye?

 

Bár a hivatalos cselekményszinopszis még nem áll rendelkezésre, van némi elképzelésünk arról, hogy mi fog történni a John Wick: Chapter 4-ben. A John Wick: 3. fejezet – Parabellum azzal ért véget, hogy Winston (Ian McShane) elárulta Wicket, és többször belelőtt a golyóálló mellényébe, aminek következtében lezuhant a Continental hotel tetejéről. Wick azonban túlélte a zuhanást, és a Bowery Kinghez (Laurence Fishburne alakította) került. Amikor a Bowery King megkérdezi Wicket, hogy ki van-e akadva, ő egy heves „Igent” válaszolt. Ez azt a benyomást kelti bennünk, hogy a Bowery King és John Wick összefognak majd, hogy a The High Table-t üldözzék. Teljes háborúra számíthatunk.

 

 

Visszatér-e Ian McShane a John Wick: 4. fejezetben?

 

Ahogyan a Parabellum elhagyta a dolgokat, McShane karaktere valószínűleg kiemelt szerepet fog játszani a John Wick: Chapter 4-ben. A közelgő spinoff, a The Continental is az ő karakterének egy fiatalabb változatát mutatja majd be. Míg a Continental mélyebben beleássa magát Winston háttértörténetébe, addig a John Wick: Chapter 4 még jobban kibonthatja a karakterét, és elárulhatja nekünk, hogy miért árulta el Johnt, ha valóban elárulta őt.

 

Egy interjúban, amit McShane a Collidernek adott az év elején, így nyilatkozott: „Keanu és én újévi üdvözletet váltottunk, és azt mondtuk, hogy ‘Remélem, még találkozunk idén’. Tudom, hogy a forgatókönyvet már írják, és remélik, hogy még idén megcsinálhatják. Tudom, hogy bejelentették, hogy a John Wick: Chapter 4-et és a John Wick: Chapter 5-t együtt fogják megcsinálni, de ki tudja. A stúdiók mindenfélét bejelentenek. Nem kétséges, hogy valamikor idén megcsináljuk a John Wick: Chapter 4-et.” Azóta sok minden változott, de ebben a hónapban a színész hivatalosan is szerződést kötött a Lionsgate-tel, és Ian McShane megerősítette, hogy visszatér a közelgő folytatásban.

 

 

Laurence Fishburne visszatér a John Wick: 4. fejezetben

 

Miközben a Collideren népszerűsítette a Netflix A jég útja című akcióthrillert, Laurence Fishburne elárulta, hogy visszatér a Bowery King szerepébe, mondván: „Még körülbelül pár hónapon belül Berlinbe kell mennem. Elolvastam a forgatókönyvet. Nagyon, nagyon király. Ugyanaz a világ, mint a másik három filmben, csak még mélyebb. Sokkal mélyebb, ami a bérgyilkos kódját illeti, és a kapcsolatát egy bizonyos karakterrel, akit szerintem Watanabe úr alakít… ez a film szíve és lelke.” mondta Fishburne.

Mielőtt reménykednél, tudd, hogy ez a „Mr. Watanabe” nem az, akinek gondolod. A Collider forrásai megerősítették, hogy ez egy karakter neve a filmben, és nem egy személy.

 

 

A John Wick: Chapter 4 többet fog elárulni a The High Table-ről és a The Elderről

 

A John Wick világában minden bűntényben érintett személyt a The High Table által létrehozott szabályok kötnek. Ez a titokzatos céh tizenkét tagból áll, akik mind a világ különböző bűnszervezeteiből, például a jakuzákból, az olasz maffiából, az orosz maffiából, a drogkartellekből vagy a kínai triádokból kerülnek ki. Nem sok mindent tudunk róluk, és eddig az egyetlen szereplő, aki helyet foglalt az asztalnál, Gianna D’Antonio, a Camorra vezetője, akit John öccse, Santino parancsára megölt. Helye a magas asztalnál ezután a bátyjára szállt át. A bérgyilkosoknak, maffiafőnököknek, vagy bárkinek, aki csak távolról is kedveli az előbbieket, az asztal alatt kell szolgálniuk, és követniük kell a szabályokat, különben halálos következményekkel kell szembenézniük. De van egy ember, aki történetesen az asztal fölött áll, az Öreg. Said Taghmaoui (La Haine, Wonder Woman) alakította The Eldert a John Wick: 3. fejezet – Parabellum című filmben. Ő a marokkói sivatagban lakik, és a bűnözés világának minden fontosabb eseményét nyomon követi. Mivel John a következő filmben a Magasztos Tábla után fog menni, érdemes bemutatni a többi tagot, és némi fényt vetni a működésére.

 

 

 

Donnie Yen a John Wick: 4. fejezet másik főszereplője

 

Júniusban jelentették be, hogy az Ip Manből ismert Donnie Yen csatlakozik a John Wick: Chapter 4 szereplőgárdájához. Reeves szuper-merénylőjének, John Wicknek egy régi barátját alakítja, akivel közös a múltja és sok ellensége is van. Stahelski eléggé izgatottan nyilatkozott a Yennel való közös munkáról. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy Donnie Yen csatlakozott a franchise-hoz, alig várom, hogy együtt dolgozhassunk ebben az izgalmas új szerepben” – mondta Stahelski.

Basil Iwanyk producer hozzátette: „Donnie Yen vibráló és erőteljes energiát hoz a franchise-ba. Eltökéltek voltunk, hogy a John Wick: 4. fejezethez őt is a fedélzetre hozzuk, és nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy egy ilyen jelentős tehetség dolgozhat együtt Keanuval”.”

Yen az egyik legsikeresebb filmsztár és harcművész, aki a hongkongi filmművészetből került ki. Yen olyan kasszasikerekben játszott, mint a Mulan és a Rogue One: A Star Wars Story, így nem idegen számára Hollywood. Nem kétséges, hogy Yen értékes kiegészítője lesz a John Wick: Chapter 4 című filmnek.

 

 

Kik az új arcok a John Wick: Chapter 4 szereplőgárdájában?

 

Rina Sawayama japán-brit popénekesnő lett az első új szereplő a John Wick: Chapter 4-ben. Ő a filmmel debütál a filmben. Amikor a szereposztásáról beszélt, Stahelski így nyilatkozott. „Nagyon örülök, hogy Rina a John Wick: Chapter 4-ben debütál a játékfilmben. Ő egy hihetetlen tehetség, aki nagyon sokat fog hozni a filmbe”.”

Hiroyuki Sanada a múlt hónapban kapta meg „Mr. Watanabe” szerepét a John Wick 4-ben. A Parabellumban is szemezgettek vele a főellenség szerepére, de egy sérülés miatt visszalépett. Bár Fishburne elmondta, hogy Sanada karaktere különleges kapcsolatot ápol John Wickkel, egyelőre nem tudni, hogy barát vagy ellenség. Chad Stahelski rendező nagyon örül, hogy Sanada is a fedélzeten van: „Mivel régóta csodálom Hiroyukit színészként és akciószínészként egyaránt, nagy örömmel és megtiszteltetéssel üdvözlöm őt a John Wick családban”.

A John Wick 4 néhány híres harcművésszel is bővült. Scott Adkins (Undisputed II, Doctor Strange), aki alacsony költségvetésű, de elképesztő direkt videós akciófilmjeiről ismert, a John Wick 4 szereplőgárdájához csatlakozott egy kiemelkedő szerepben. Adkinsnek a Vitathatatlan 3-ban játszó színésztársa, a chilei harcművész Marko Zaror szintén szerepet kapott a John Wick 4-ben, mint gonosztevő. A film legújabb tagja a hollywoodi veterán Clancy Brown. Őt egy meg nem nevezett szerepben kapott szerepet, de Brown munkásságából ítélve valószínűleg egy újabb rosszfiút fog alakítani.

Bill Skarsgård svéd színész, aki leginkább Pennywise, a bohóc szerepéről ismert az IT-ben, szintén a pletykák szerint csatlakozik a John Wick: 4. fejezethez egy rejtélyes szerepben. Ő egy fenomenális színész, aki minden szerepében tündököl. Skarsgård mellékszerepet kapott a David Leitch rendezte Atomic Blonde-ban és a Deadpool 2-ben is. A Wynonna Earp és a Netflix Potyautas sztárja, Shamier Anderson szintén kapott egy meg nem nevezett szerepet.

 

 

Halle Berry visszatér a John Wick: 4. fejezetben?

 

A Parabellumban Halle Berry alakította Sofiát, egy volt bérgyilkost és John egykori barátját, aki tartozott neki egy szívességgel. Ő segített Johnnak megtalálni az Eldert. Chad Stahelski rendező a THR-nek nyilatkozva már 2020-ban utalt Berry visszatérésére. Azt mondta: „Aggódnék érte, de bíznék abban, hogy Sofia eléggé badass, és mindent megtesz azért, hogy megvédje azokat, akiket szeret. Nyilvánvalóan elég jó szíve van ahhoz, hogy úgy segítsen Johnnak, ahogyan tette. A kódexet választotta a saját szenvedése helyett”. Úgy tűnik, Stahelskinek már akkor is volt egy terve Halle Berry karakterével, de a visszatérése a John Wick: Chapter 4-ben még mindig nincs megerősítve.

 

Ki tér még vissza a John Wick: Chapter 4-ben?

 

Ismeretlen okok miatt a John Wick: 2. fejezet számos szereplője nem tért vissza a Parabellumban. Így csak találgatni tudunk, hogy ki fog visszatérni a John Wick: Chapter 4-ben és ki nem. Cassian (akit a rapper Common alakít) a 2. fejezetben egy ellenfél volt, és a D’Antonio családnak dolgozott. Common és Keanu között jó volt a kémia, és a karaktereik közötti harcok voltak a film egyik legjobb része, mégsem kérték fel, hogy térjen vissza a Parabellumhoz. Az orosz maffia sem szerepelt a John Wick: 2. fejezet óta. Lance Reddick (A drót, Bosch) játszotta a karizmatikus és vagány Charont, a kontinentális szálloda portását.

Ő azon kevés karakterek egyike, aki mindhárom filmben feltűnt, és szerepe csak még nagyobb lett. És mivel ő Winston közeli segítője, aki valószínűleg a John Wick: 4. fejezet egyik főszereplője lesz, biztosra vehető, hogy visszatér a John Wick: 4. fejezetben. Jason Mantzoukas korábban már viccelődött azzal, hogy 2019-ben visszatér A Tick-Tock emberként, és mivel Fishburne karakterével dolgozik együtt, Mantzoukast is láthatjuk a készülő filmben. Wick régi barátja, Aurelio (akit John Leguizamo alakít) mellékszerepet kapott az első filmben, és a másodikban is feltűnt, de a Parabellumban nem szerepel. Mivel Wick a magas asztal ellen fog harcolni, minden segítségre szüksége lesz. De új ellenségeket is szerez majd. Remélhetőleg a fent említett karakterek közül néhányan felbukkannak a John Wick: Chapter 4-ben barátként vagy esetleg ellenségként.

 

 

John Wick harcolni fog a jakuzákkal?

 

John Wick vs. a jakuza egy régóta élő rajongói elmélet, amely még a John Wick: 3. fejezet – Parabellum forgatásának megkezdése előtt született. Akkoriban Hiroyuki Sanada volt a Parabellum főgonoszának szerepe, de térdsérülése miatt ki kellett szállnia a filmből. Ezt követően végül Mark Dacascos lett a főgonosz. A filmet Japánban és Izraelben is forgatták volna, de erre sem került sor. Bár ez egyelőre csak spekuláció, John Wick végül mégiscsak a japán maffia, a jakuza ellen harcolhat. Japán megerősítést nyert, hogy a John Wick: Chapter 4 egyik forgatási helyszíne lesz, ráadásul Watanabe úrról kiderülhet, hogy a Magas Tábla tagja. Vagy lehet, hogy a John Wick: Chapter 4-ben több olyan katanával hadonászó bérgyilkost láthatunk, mint a Parabellumban. Egy dologban azonban biztosak lehetünk, hogy Wick nem csak azért megy Japánba, hogy szusit egyen. Vért fog keresni.

 

 

A John Wick: 4. fejezet nem a franchise vége lesz

 

Eredetileg úgy volt, hogy a John Wick-franchise a Parabellummal ér véget, de a filmkészítők úgy érezték, hogy a filmek lenyűgöző mitológiájában még sok felfedezni való van. Keanu Reeves öregedése is szerepet játszott, de ő is úgy érezte, hogy még néhány filmet el tudna készíteni. „Ameddig a lábaim bírják. Ameddig a közönség akarja” – mondta Reeves, amikor arról kérdezték, meddig fogja játszani John Wicket.

A The Continental című tévésorozat, amely Ian McShane karakterének, Winstonnak az eredetét dolgozza fel, jövőre debütál a Starz csatornán. McShane 78 éves lévén nem lesz a sorozat főszereplője. Így egy fiatalabb színész fogja alakítani a karakterét, a sorozat pedig az 1970-es években fog játszódni. Len Wiseman (Underworld-franchise) egy női főszereplővel készülő spinoff-filmet is jegyez, amelynek címe Ballerina, és egy fiatal bérgyilkosnő áll a középpontjában, aki bosszút akar állni azokon, akik megölték a családját. A forgatókönyvet Shay Hatten (Army of the Dead, John Wick: Chapter 3 – Parabellum) írja. A filmről és a sorozatról egyelőre nem sokat tudni.

 

 

A John Wick: 4. fejezet nem fog egymás után forgatni a John Wick: 5. fejezettel

 

Tavaly jelentették, hogy a John Wick-sorozat következő két folytatását egymás után fogják forgatni. Mostanra azonban ezeket a terveket elvetették. A John Wick: 5. fejezet forgatása csak a John Wick: 4. fejezet forgatásának befejezése után kezdődik meg. Jelenleg egy világméretű járvánnyal van dolgunk, és az idők nagyon kiszámíthatatlanok. A COVID-korlátozások nagyon megnehezítették a filmforgatást, és most a filmkészítőknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk a forgatások során. Jurassic World: Dominion, A denevérember és sok más film forgatása során többször is visszaesett a forgatás, mert a stáb tagjai pozitív tesztet kaptak. Nemrég a Mission Impossible 7 forgatását ismét leállították egy pozitív COVID-teszt miatt. A back-to-back forgatás lehetővé tette volna, hogy a folytatásokat kevesebb időközzel adják ki, de a forgatás lendületét is kisiklathatta volna, ha a vírus elterjed a forgatáson.

 

 

Mikor kezdődik a John Wick: 4. fejezet forgatása?

 

A szereplőválogatások megtörténtek, a forgatás pedig június végén kezdődött. A John Wick: Chapter 4 forgatása elsősorban Franciaországban és Németországban zajlott, de további forgatások voltak Japánban és New Yorkban is. A forgatás első szakasza a berlini Babelsberg Filmstúdióban zajlott. Stahelski elmondta, hogy a helyszínek kulcsfontosságúak a történet szempontjából, és a film jelentős része Párizsban és Berlinben játszódik. Franciaország ráadásul enyhített a zárlatos intézkedéseken, és az amerikai utazók számára a karantént nem kötelezővé, hanem tanácsossá teszi. Mindez nemcsak a John Wick: Chapter 4, hanem általában a filmipar számára is biztató hír. Sok más nagy film, például a Russo testvérek által rendezett A szürke ember is Franciaországban fog forgatni.

 

 

Mikor kerül a mozikba a John Wick: 4. fejezet?

 

A Lionsgate Picture 2022. május 27-én fogja világszerte a mozikba juttatni a John Wick: 4. fejezetet. Basil Iwanyk és Erica Lee a rendező Chad Stahelski mellett a film producerei lesznek. Keanu Reeves és Louise Rosner executive producerként működnek közre.

-Zardoz-

Forrás: Movieweb

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu