Rekviem egy vámpírért: Drakula öltözékében temették el a hatvanöt éve meghalt, legendás Lugosi Bélát

RETRO MOZI – A magyar származású Lugosi Béla, aki ismeretlensége miatt majdnem lemaradt legikonikusabb szerepéről, élete utolsó felét azzal töltötte, hogy bebiztosítsa, hogy filmes ikonként emlékezzenek rá.

 

Ha klasszikus filmszörnyekről van szó, kevés olyan van, amelyik több ismétlést látott, mint Bram Stoker Drakulája, de a vérszívó grófot a vásznon alakító színészek közül az egyik legikonikusabb, legfelismerhetőbb és legbefolyásosabb Lugosi Béla volt, és nincs is jobb alkalom arra, hogy megemlékezzünk a termékeny magyar színészről, mint halálának 65. évfordulója körül.

A Stoker-regény 1931-es Universal-filmváltozatában a Gróf szerepében Lugosi nemcsak saját generációja, hanem a következő generációk számára is azonnal ikonná vált, és alakítása azóta is inspirálja a filmkészítőket és színészeket, akik a világ leghíresebb vámpírját alakították. Azonban Lugosi Béla élete az említett szerepben való alkalmi szereplésein kívül a magasságok és mélypontok hullámvasútja volt, ami korának egyik legtermékenyebb és legérdekesebb színészévé tette.

Blaskó Béla Ference Dezső 1882. október 20-án született a magyarországi Lugoson, és hihetetlen útja akkor kezdődött, amikor tizenkét évesen elhagyta otthonát, és tizenéves korában bányákban, gyárakban és lakatosként dolgozott, mígnem húszévesen úgy döntött, hogy másfelé vezet a pályája, amikor megkapta első színészi szerepét egy színpadi produkcióban. Miután több különböző néven is fellépett, végül megállapodott a szülővárosa előtt tisztelgő Lugossy Béla névben, amelyet idővel még egyszer megváltoztatott arra a helyesírásra, amelyként híressé vált.

Míg Lugosi Béla a későbbi években bonyolult történeteket mesélt a magyar színpadon töltött időszakáról, az életrajzírók idővel rájöttek, hogy a színész hajlamos volt a túlzásokra, amikor a korai karrierjéről volt szó, de az áttörést jelentő Rómeó és Júlia előadás férfi főszereplőjeként nyújtott alakításáig, amely országos elismerést hozott számára. Színészi karrierje 1914-ben szünetelt, amikor kitört az első világháború, és Lugosi bevonult a hadseregbe, ahol súlyos sérüléséig szolgált. 1916-ban kilépett a hadseregből, és visszatért a színpadi munkához: Jézust alakította a Passió húsvéti előadásában.

 

Az első szerelem és házasság

 

1917-ben, 34 évesen Lugosi feleségül vette Szmik Ilonát, aki még későbbi feleségei szerint is élete szerelme volt. 1917-ben, miután Lugosi Béla mélyen belekeveredett a politikába egy olyan időszakban, amikor az ország nagy felforduláson ment keresztül, Lugosi és felesége Ausztriába menekült.

 Nem sokkal később a Lugosi által nem sok munkát találni nem tudó Lugosi és az apja rosszallása együttes nyomására Ilona elhagyta Lugosit és hazatért. A pár hamarosan elvált, és Lugosi ismét továbbállt, először Németországba, ahol azonnal filmekbe csöppent, majd 1921-ben a 38 éves Lugosi egy teherhajón átutazott az Atlanti-óceánon, és március 23-án Ellis Islanden kötött ki.

Az első amerikai éveiben Lugosi kisebb színházi produkciókban talált munkát, ahol anyanyelvén, magyarul beszélhetett, mivel akkoriban még alig tudott angolul, de amikor felkérték, hogy vállaljon szerepet egy off-Broadway produkcióban, A vörös pipacsban, hajlandónak mutatkozott megtanulni a nyelvet, hogy elvállalhassa a szerepet. Lugosi Béla ekkor már fonetikusan tanulta meg a szövegét, és ez vezetett az 1923-as amerikai filmes debütálásához, a The Silent Command című filmben, amelyben a gonosztevőt alakította, ami később a védjegyévé vált. Ez idő tájt nősült meg másodszor is, de a házassága ismét nem volt tartós.

1927-ben Lugosi először találkozott azzal a szereppel, amely örökségének legnagyobb részét képezte, amikor felajánlották neki, hogy szerepet kap egy sikeres angol darab – Drakula – új amerikai produkciójában. A darab hatalmas sikert aratott, és amikor a Broadwayn véget ért a bemutató, Lugosi az egész országot bejárta a produkcióval, ami a nagy nyilvánosságot kapott viszonyához vezetett Clara Bow színésznővel, és négynapos házasságához a társasági hölgy Beatrice Woodruff Weeksszel. Amikor a Drakula színpadi szerepe véget ért, már biztos volt, hogy a darabból film készül, és Lugosi azonnal jelentkezett a szerepre. A Universal azonban eleinte elutasította, mert nem volt széles körben ismert filmszínész, és később minden szerepet elvállalt, amit felajánlottak neki, hogy építse a nevét, így például az 1930-as Renegátokat is. Még ez sem játszott nagy szerepet abban, hogy Lugosinak végül felajánlották Drakula szerepét, és csak miután a stúdió minden lehetőségét kimerítette, végül beleegyeztek, hogy megkapja a szerepet, de tudván, hogy a gróf szerepére való elszántsága miatt a színésznek mindössze heti 500 dollárt fizettek, összesen 3500 dollárt az egész filmért. Ez azt jelentette, hogy körülbelül negyedannyit kapott, mint David Manners Jonathan Harker szerepéért egy olyan filmben, amely megmentette a stúdiót a csődtől, és amely a következő 90 évben is pénzt hozott, és minden idők egyik legtöbbet utánzott és inspiráló horrorfilmjévé vált.

 

A Drakula után

 

A Drakula forgatása után Lugosi azonnal visszatért, hogy elvállaljon minden szerepet, amit csak tudott, de amikor a Drakula megérkezett a mozikba és hatalmas siker lett, az Universal meghallgatta Lugosit egy másik készülő szörny szerepére, Frankensteinre. Lugosi azonban nem igazán akart „szörnyeteg” szerepekben tipizálódni, és nem is akart csak egy nehézkes, gyakorlatilag néma lény lenni, ahogy azt a forgatókönyv megkívánta. James Whale rendező érkezésére, aki nyilvánvalóan egy gyakorlatilag ismeretlen embert akart a szörny szerepére, Lugosi elvált a produkciótól, így a szerepet egy másik későbbi filmes ikon, Boris Karloff kapta meg.

Ez idő tájt, 1933. január 31-én Lugosi feleségül vette a 21 éves Lillian Archot, és a közel 30 éves korkülönbség és Lugosi korábbi házassági előélete ellenére a pár egészen a színész haláláig házas maradt. Együtt született egy fiuk, Lugosi György Béla.

Bár a Frankensteint maga mögött hagyta, az ötvenes évei felé járó Lugosi Béla a következő évtizedben számos horrorfilmben szerepelt, mint például a Fehér zombi, az Elveszett lelkek szigete (HG Wells Dr. Moreau szigete alapján), A fekete macska, A holló és A láthatatlan sugár. A negyvenes években sem távolodott el túlságosan a műfajtól, hiszen saját bevallása szerint második kedvenc szerepében, Ygor, a törött nyakú sírrabló szerepében tűnt fel a Son of Frankensteinben, majd ismét a Ghost Of Frankensteinben. 1943-ban Lugosi végre eljátszotta azt a szerepet, amelyet eredetileg visszautasított az Universalnál, amikor Frankenstein szörnyét alakította a Frankenstein Meets The Wolf Man című filmben, azonban a szerepét néhány jelenetet megváltoztattak és a párbeszédeit kivágták, aminek következtében a karakter úgy nézett ki, mint az a néma, tántorgó darab, amitől Lugosi az eredeti James Whale-filmben félt. A film volt a kezdete a színész életében a hanyatlásnak, mivel a Frankenstein szörnyének alakítása miatti fizikai megterhelés miatt hát- és lábfájdalmakkal küszködve fájdalomcsillapítók rabjává vált, és nagyon alacsony költségvetésű, sokszor kétes minőségű produkciókban kezdett dolgozni.

 

„Adj vért, életet adsz!”

 

A háborús évek alatt Lugosi Béla már túl idős volt ahhoz, hogy harcoljon, de szerepelt egy közszolgálati filmben, amely a véradásról szólt. Az 1940-es évek közepén a régi filmszörnyek iránti étvágy kezdett alábbhagyni, és amellett, hogy Lugosi feltűnt a Drakula-rablóban, A vámpír visszatérésében, szerepelt A majomemberben, a Voodoo-emberben és A testrablóban, valamint a Frankenstein házában és a Drakula házában is. 1948-ban Lugosi másodszor és utoljára játszotta Drakula karakterét a filmvásznon az Abbott és Costello találkozik Frankensteinnel című filmben. A film egyben a színész utolsó szereplése is volt egy nagy stúdióprodukcióban.

Lugosi drogfüggősége kezdte megviselni, de továbbra is dolgozott, hogy megéljen: szerepelt a Drakula színpadi felújításában, majd Ed Wood rendező „minden idők legrosszabb filmjeiben” szerepelt. Bár Wood összes filmje kultikus klasszikusnak számít, akkoriban mind a kritika, mind az anyagiak szempontjából katasztrofálisak voltak, de ahogy Lugosi fia később rámutatott, „az Ed Wooddal való munka adott neki valami tennivalót, ami nagyon fontos volt számára”. Ezek voltak Lugosi utolsó szerepei.

 

Temetés a Drakula-kosztümben

 

Lugosi drogfüggősége túl sok lett a feleségének, Lilliannek, és a pár 1954-ben elvált. Egy évvel később Lugosi segítséget kért a szenvedélye miatt, és beutalta magát egy kórházba kezelésre. Lugosi ekkor már 72 éves volt, és egyike volt az első hollywoodi sztároknak, akik nyilvánosságra hozták a drogrehabilitációjukat. A kórházból való távozásakor Lugosi azt állította, hogy új életre kelt, és feleségül vette Hope Linningert, egy rajongóját, aki rendszeresen írt neki leveleket a kórházi tartózkodása alatt, azonban az együtt töltött idő rövid volt, mivel Lugosi 1956. augusztus 16-án otthonában elhunyt. Kifejezte azt a kívánságát, hogy Drakula egyik köpenyével temessék el, de a család végül úgy döntött, hogy teljes vámpíröltözetben temetik el, beleértve a szmokingot, a medált és a köpenyt is.

A halála óta eltelt 65 év alatt Lugosi nemcsak Drakula-szerepe miatt maradt emlékezetes, hanem a korai horrorfilmek szinte felülmúlhatatlan ikonjává vált. Olyan ember volt, aki soha nem tekintett egy szerepre úgy, mint ami egy másik felett vagy alatt van – mindegyik egyformán fontos volt, és mindegyikre minden erejét beleadta, amit csak tudott, akár más nagyok, például Boris Karloff mellett játszott, akár ismeretlen színészek mellett egy soha többé nem hallható független produkcióban. Lugosi talán majdnem lemaradt a legemlékezetesebb szerepéről, mert ismeretlen volt a filmiparban, de ez olyasmi, amit a munkamorálja biztosított – ez nem mondható el az örökségéről.

-Zardoz-

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu