Afganisztán: Az ujjlenyomatadatok célpontokig vezetik a tálibokat?

TECH HÍREK – Afganisztánban, a tálibok által begyűjtött biometrikus információk hatalmas adatbázisa veszélyt jelenthet a megtorlással fenyegetett személyekre és kiváló fegyver az elnyomáshoz is.

 

„Elmentünk a falvakba, és beírtuk az embereket ebbe a biometrikus adatrendszerbe” – emlékszik vissza Peter Kiernan, az amerikai tengerészgyalogság különleges műveleti parancsnokságának veteránja. „Volt egy körülbelül 30×15 centis eszköz. Ez letapogatta az ujjlenyomatukat, letapogatta a retinájukat, és fényképet is készített róluk”.

Kiernan úrnak mozgalmas hete volt. Afganisztánban 12 helyi tolmácsot irányított. Azok számára, akik az amerikai erőkkel dolgoztak, a távozás sürgős. Egy, a BBC által nemrég látott ENSZ dokumentum szerint a tálibok fokozzák a vadászatot azokra, akik a NATO– és az amerikai erőknek dolgoztak, és együttműködtek velük. Az amerikai hadsereg és az afgán kormány által gyűjtött biometrikus adatok hatalmas adatbázisa pedig egyesek szerint veszélyt jelenthet a megtorlással fenyegetett személyekre nézve.

Brian Dooley, a Human Rights First aktivista csoport vezető tanácsadója a BBC Tech Tent podcastjának nyilatkozva elmondta, hogy bár nagyon keveset tudnak véglegesen, „egy nagyon alapos becslés szerint [a tálibok] vagy máris rendelkeznek vele, vagy hamarosan megszerzik ezt az adatbázist.

 

Mindenki rátenné a kezét

 

A HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) nevű kézi eszközök segítségével a Kiernan úrhoz hasonló katonák az afgánok adatait az amerikai biometrikus adatok tárolására szolgáló tárolóhoz adnák hozzá. A hadsereg eredeti célja az volt, hogy a lakosság 80%-át (25 millió embert) lefedje a rendszer, bár a ténylegesen elért szám vélhetően jóval kevesebb. Kedden a The Intercept hírportál azt írta, hogy katonai források szerint a HIIDE-eszközök egy része a tálibok kezébe került, míg a Reuters egy kabuli lakos szerint a tálibok házról házra járva „biometrikus gépet” használva tartanak ellenőrzéseket.

Egy afgán tisztviselő a NewScientist-nek szintén úgy nyilatkozott, hogy a biometrikus infrastruktúra most a tálibok kezében van. Kiernan úr, a Truman National Security Project amerikai agytröszt munkatársa szerint valószínű, hogy a tálibok hozzáférnek a koalíció biometrikus adatainak egy részéhez, de bizonytalan, hogy rendelkeznek-e a technikai know-how-val azok kihasználásához.

 

talibán, Afganisztán

 

Annie Jacobsen újságíró és szerző, aki a katonai biometriát kutatta, úgy véli, hogy nem valószínű, hogy a tálibok hozzáférhetnének a koalíció által gyűjtött nagy mennyiségű adathoz, még akkor sem, ha a HIIDE gépek birtokában lennének. Hozzátette, hogy az adatokat nem osztották meg nagy mennyiségben az afgán partnerekkel, nehogy „valamelyik korrupt tisztviselő” tippet adon a lehetséges bűnözőknek.

Jacobsen asszony szerint a HIIDE-készülékek adatait nem Afganisztánban, hanem a Pentagon automatizált biometrikus azonosító rendszerében tárolják, amelyet összetettsége miatt „rendszerek rendszerének” nevez. Úgy véli azonban, hogy gyakorlati szinten a közösségi média könnyebb információforrás lehet a tálibok számára (amit valószínűleg máris kihasználnak – a szerk.).

 

„De mit adtak nekünk a rómaiak?”

 

Az előző afgán kormány is használt biometrikus adatokat. Az afgán Nemzeti Statisztikai és Információs Hatóság több mint hatmillió kérelmet dolgozott fel az e-Tazkira biometrikus személyazonosító igazolványra, amely ujjlenyomatot, íriszszkennelést és fényképet tartalmaz.

A biometriát, beleértve az arcfelismerést is, a 2019-es választások során a választói regisztráció ellenőrzésére is használták. Az ország még a vállalkozások nyilvántartását is elindította, és tervezi, hogy biometrikus adatokat gyűjt a madraszkokban tanuló diákoktól (ezekre az adatbázisokra viszont sokkal könnyebb rátenni a kezüket a táliboknak – a szerk.)

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu