DuckStation: akár 4K-s PlayStation-emuláció az Xbox Seriesen! [VIDEO]

Ha röviden, technikailag kellene definiálnunk „a kacsaállomást,” akkor annyit mondanánk, hogy a Duckstation egy olyan PS1-es emulátor, ami az Xbox Series X/Xbox Series S pároson az UWP-n (Universal Windows Platform; ezzel az applikációs architektúrával könnyen lehet Windows 10-re és Xboxra egyaránt fejleszteni) DirectX 12-es támogatással rendelkezik. A Microsoft konzoljaiban található fejlesztői mód már most is meglepően ötletes eredményeket mutat fel.

 

Az eredmény pedig nem is gyenge: az Xbox új konzolpárosában található fejlesztői mód (Developer Mode) segítségével a PS1-es játékaink képfájljait könnyedén futtathatjuk meglepően jó eredménnyel.

A hivatalos jellemzés szerint a DuckStation a játszhatóságra, a sebességre és a hosszú távú fenntarthatóságra törekszik a PS1 emulálásában/szimukálásában. A cél az, hogy az alacsonyabb teljesítményű készülékeken (ez jelen esetünkben az Xbox Series S lenne) is megőrizze a teljesítményét, miközben a pontos emulációra törekszik. A „hack” opciók nem ajánlottak. Az alap konfiguráció mindegyik támogatott játékot futtatja, és csak néhány javítás esetében van csak támogatási probléma.

Persze mindehez kelleni fog a PlayStation BIOS fájlja (BIOS = Basic Input/Output System; alapvető bemeneti/kimeneti rendszer, az interfész a hardver és a szoftver között), amit persze a fejlesztő nem tesz elérhetővé a kalózkodás meggátolása érdekében. Bármelyik PS1-es hardververziót és régiót használhatjuk, de az eltérő régió/BIOS párosítás miatt támogatottsági hibák merülhetnek fel. (Magyarul ha NTSC-s, 60 Hz-en futó játékokat nyúzunk, akkor észak-amerikai BIOS kell.)

A DuckStation akár 16-szorosra is felemelheti a játék felbontását (ez a 8K-nak felelne meg), így jelentősen szebb és kifinomultabb grafikát kaphatunk. A lenti videón pedig az Xbox Series S-en láthatjuk futni a PS1-emulátort, ami jelen esetben sokkal jobb eredményt mutat fel, mint egy PlayStation 5. (Ahol ugye hivatalosan csak a PlayStation 4-es játékok támogatottak, míg az Xbox Series az első Xboxig is visszamegy. Nagy különbség…)

A DuckStation remekül bemutatja, hogy a régebbi, ötvenedakkora (650 megabyte vs. 30-40 gigabyte…) méretű játékokkal is kellően el lehet szórakozni még modernebb hardveren is.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu