Elon Musk: humanoid robotokon dolgozik a Tesla

TECH HÍREK – A Tesla vezetője szerint a prototípus állítólag „valamikor jövőre” érkezik (a Boston Dynamics „csak” majd 30 éve dolgozik ugyanezen, de hátha pont Elon Musk-nak sikerül csodát tennie – a szerk.).

 

A „Vasember” szerint cége egy humanoid roboton dolgozik, és „valamikor jövőre” meg is építi a prototípust. A humanoid robot hasznosítani fogja a Tesla automatizált gépekkel kapcsolatos tapasztalatait a gyáraiban, valamint a vállalat Autopilot vezetőtámogató szoftverének egyes hardvereit és szoftvereit is.

Musk, aki már többször beszélt az elszabaduló mesterséges intelligenciától való félelméről, azt mondta, hogy a Tesla Botot „barátságosnak szánják”, de a vállalat „mechanikai szinten” úgy tervezi a gépet, hogy „el lehet tőle futni, és valószínűleg le is lehet győzni”. Öt láb nyolc hüvelyk magas lesz, 125 kilót nyom majd, és képernyőt visel majd az arca helyén. A cégen belül a robot kódneve „Optimus” – mondta.

 

tesla_robot

 

A robotokat „nem biztonságos, ismétlődő vagy unalmas feladatok” elvégzésére tervezik majd – olvasható a cég honlapján -, de másra nemigen, legalábbis kezdetben. „Úgy gondolom, hogy lényegében a jövőben a fizikai munka választás lesz, ha akarod, megteheted” – mondta Musk. (Ez szerintünk ennél „egy picit” bonyolultabb helyzet – a szerk.).

Musk a robot rajzait a cég „AI Day” rendezvényének vége felé leplezte le, ahol bemutatott néhány mesterséges intelligencia és szuperszámítógépes technológiát, amelyeken azzal a céllal dolgozik, hogy egy napon az önvezető autókat hajtsák. A vállalatnak volt egy próbababa változata is a színpadon, amely azonban nem működött (mármint: egy próbababa nem is szokott semmit csinálni, tehát akként megállta a helyét, de robotnak nyilván alkalmatlan – a szerk.)

 

tesla_robot2

 

A Tesla története tele van fantáziadús ötletekkel, amelyek soha nem váltak valóra – mint például a napenergiával működő Supercharger-hálózat, az akkumulátorcsere vagy a robotkígyó-szerű töltők -, így csak találgatni lehet, hogy egy működő Tesla Bot valaha is napvilágot lát-e majd. A vállalat azonban Musk puszta akaratának köszönhetően tart ott, ahol tart. Arra a kérdésre azonban, hogy a robotikai iparágba való belépés közeljövőben mennyire lesz gazdaságos, Musk csak annyit tudott mondani, hogy „majd meglátjuk”.

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu