Az Nvidia elismerte, hogy az Armra tett ajánlat valószínűleg túlnyúlik a 18 hónapos határidőn

TECH HÍREK – Az amerikai chipgyártó elismerte, hogy a globális szabályozói ellenőrzés miatt késik a felvásárlás, de továbbra is bízik a jóváhagyásban.

 

Az Nvidia elismerte, hogy a brit Arm chiptervező vállalat tervezett felvásárlása valószínűleg nem fog megvalósulni a kitűzött 18 hónapos határidőn belül, mivel világszerte elhúzódó hatósági vizsgálatokkal kell szembenéznie.

Jensen Huang vezérigazgató azonban azt mondta, hogy az amerikai chipgyártó „bízik” abban, hogy a szabályozó hatóságok jóváhagyják a tranzakciót, amely ellenállásba ütközött más chipgyártó cégek részéről, amelyek az Arm tervezéseire támaszkodnak.

Az Nvidia csak júniusban, nyolc hónappal az ügylet bejelentése után nyújtotta be hivatalos kérelmét a kínai trösztellenes szabályozó hatóságokhoz, és a helyi jogászok szerint a vizsgálat akár 18 hónapig is eltarthat.

Eközben az Nvidia a trösztellenes vizsgálat meghosszabbításával és a nemzetbiztonságra gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésekkel nézett szembe az Egyesült Királyságban, ahol az ügylet politikai szempontból az ország külföldi felvásárlásokkal szembeni vállalati befolyásvesztésének jelképévé vált.

„A szabályozó hatóságokkal folytatott megbeszéléseink tovább tartanak, mint eredetileg gondoltuk, így ez kitolja a menetrendet” – mondta Huang a Financial Timesnak adott interjújában. „Nem egy bizonyos szabályozó hatóságról van szó” – mondta a várható késedelemről. „De bízunk az üzletben, bízunk abban, hogy a szabályozóknak el kell ismerniük a felvásárlás előnyeit.”

A valószínűsíthető késedelem hírére az Nvidia a vártnál erősebb pénzügyi eredményekről számolt be, mivel a chipjei iránt a játékosok, a felhőalapú adatközpontok és a kriptopénz bányászok részéről megugrott a kereslet. A részvények több mint 2 százalékkal emelkedtek a tőzsdei kereskedésben a várható késedelemről szóló hírek ellenére.

Egy elhúzódó kínai trösztellenes vizsgálat miatt három évvel ezelőtt egy amerikai vevővel kötött nagy chipüzlet meghiúsult, amikor az USA és Kína közötti technológiai feszültségek erőteljesen nőttek. A Qualcomm visszalépett az NXP 44 milliárd dolláros felvásárlásától, miután nem kapta meg az engedélyt a két vállalat által az ügyletre engedélyezett 18 hónap alatt, valamint egy három hónapos hosszabbítással együtt.

Az Nvidia eddig ragaszkodott ahhoz, hogy márciusig tartani fogja az üzlet lezárásának határidejét. A japán SoftBank konglomerátummal kötött megállapodása 2022 végéig adott időt a vásárlás lezárására – mondta Huang. Arra a kérdésre, hogy szerinte addigra megkapja-e a hatósági engedélyt, azt mondta: „Reméljük, hogy igen”.

A chipiparban tapasztalható ellenállás és a szabályozási késedelmek olyan spekulációkhoz vezettek, hogy a SoftBank végül az Arm tőzsdei bevezetése mellett dönt, ahelyett, hogy a teljes eladással próbálkozna. A philadelphiai félvezetőindex 55 százalékkal emelkedett az üzlet szeptemberi bejelentése óta.

Ehhez képest az Nvidia készpénzzel és részvényekkel történő megállapodásra tett ajánlatának értéke 41 százalékkal emelkedett, és akár 54,3 milliárd dollárra is rúghat, a kifizetés egy részét pedig az Arm üzletmenetének teljesítményéhez kötik a tranzakció lezárása után.

A SoftBank nem kívánta kommentálni a Huang által jelzett késedelmet. Yoshimitsu Goto, a SoftBank pénzügyi vezetője azonban a múlt héten azt mondta a befektetőknek, hogy a vállalat továbbra is hisz abban, hogy az üzletet sikeresen lezárják az adott időkereten belül.

Forrás: 3djuegos

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu