Miért zárt be a Sony VR-királynak kijelölt, a Sony Manchester stúdiója? Az ott dolgozók kitálaltak!

A Sony Manchester ajtajai mögött nem volt éppen fényes a helyzet, holott a stúdió számára fényes tervek voltak előkészítve…

 

Tavaly télen zárta be a kapuit a Sony Manchester. Most a Polygonnak több ex-alkalmazott beszélt arról, hogy a Sony Manchester stúdióban a fejlesztés nem haladt megfelelően, a vezetőség nem volt a helyzet magaslatán, és nem volt megfelelő a irányítás. Ez azért szomorú (meg azért valamelyest nevetséges is…), mert elvileg a Sony Manchester AAA VR-játékokat lett volna hivatott fejleszteni, ehelyett inkább outsourcing stúdiónak hatottak…

A stúdió öt évig létezett, és olyan termékek származnak tőlük mint a… semmi. Egyetlen játékot nem hoztak ki ennyi idő alatt. Az ex-alkalmazottak szerint a PlayStation 4-es Desert Strike-hoz hasonló, oldschool stílusú lövöldözős játékon dolgoztak, aminek CSAR: Combat, Search and Rescue volt a címe. Ebben a repülés, az ellenfelek lelövése, illetve az emberek megmentése lett volna… egy helikopter pilótafülkéjében ülve.

Csakhogy a projekt vezetői közül sokan nem teljes munkaidejükben voltak jelen. A Sony-ban más senior beosztása volt a londoni székhelyű Eric Matthewsnak és Mark Greennek, és kb. heti egyszer jelentek meg, akkor is hibás megközelítéssel (a mikromenedzsment, azaz az alkalmazottak számára nulla mozgási tér biztosítása…). Több PlayStation Studios-felettesnek megmutatták a prototípusokat, de Green és Matthews folyton addig módosítgatott a dolgokon, amíg a szájuk ízére nem szabták a csapat koncepcióit.

2016-ban el is kezdtek kilépni a csapattól, mert a tempó már akkor sem volt megfelelő. Egy ex-alkalmazott szerint papíron jó volt a koncepció, hiszen a Sony támogatta őket egy új IP létrehozásában. Ő a kezdetek óta ott volt, de 6-12 hónap után arra döbbentek sokan rá, hogy nem haladtak semmit sem, és akkor merült fel a „na most mi a fenét csináljunk?” kérdés.

A Sony 2018-ban a dizájncsapatot áttolta Manchesterből Londonba (ami ugye a Matthews-Green párosnak kedvezett), majd 2019-es előléptetésekor Hermen Hulst is további felügyeletet helyezett a Sony Manchesterre. Egy másik ex-alkalmazott szerint ekkor már nem volt védelme a stúdiónak, amiből végül a bezárás következett 2020 februárjában.

Ez is iskolapéldája annak, hogy ha van egy elképzelés, akkor azt hagyni kellene megvalósítani, ami főleg a kreatívabb lelkületű emberek számára jöhet jól (és a játékfejlesztésben, vagy a prototípusok faragásában pontosan ez a hands-off megközelítés a ).

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu