20 éve halt mag Aaliyah, az R&B hercegnője és a „Kárhozottak királynője”

MOZI HÍREK – Karrierje csúcsán, mindössze 22 évesen halt meg a legendás énekesnő: Aaliyah  egy repülőgépbalesetben, nem sokkal azután, hogy leforgatták vele A kárhozottak királynője című vámpíros filmet, amelyben szenzációsan alakította a címszerepet.

 

A tragikus halála óta eltelt 20 évben Aaliyah-t olyan előadók örökítették meg dalban, mint Kendrick Lamar és Drake, egy New York-i East Village-ben található utcai falfestményen, valamint Alicia Keys, Ciara, Lorde és számos más előadó zenei teljesítményében és stílusában.

Az R&B és a hip-hop zökkenőmentes integrálásához szükséges ösztönnel párosuló, finoman csinos arcú Aaliyah három albummal kezdte meg karrierjét, amikor 2001. augusztus 25-én, a „Rock the Boat” című dal klipforgatásának bahamai helyszínéről távozó repülőgép-szerencsétlenségben meghalt.

Aaliyah mindössze 22 éves volt, és örökségét Missy Elliott és Timbaland – akik 1996-os második albumának, a „One in a Million”-nak legtöbb számának társszerzői és producerei voltak -, valamint Gladys Knight, a nagynénje, aki házassága révén nagynénje volt.

Az ötszörös Grammy-jelölt rajongói is kitartottak az énekesnő mellett, és a múlt héten egyik régi kérésük – hogy Aaliyah összes zenéje jelenjen meg a streaming-szolgáltatókon – megvalósult a „One in a Million” digitális platformokra való felkerülésével. A „ΛΛLIYΛH”, és az „I Care 4 U” című albumok szeptember 10-én, illetve október 8-án követik.

A debütáló „Age Ain’t Nothing But a Number” című dalának producere R. Kelly volt, akinek 1994-ben rövid ideig a kiskorú Aaliyah felesége volt. Kelly jelenleg bírósági eljárás alatt áll számos nőt és lányt, köztük Aaliyah-t érintő állítólagos szexuális bűncselekmények miatt. A bíróságon a múlt héten az esküdtek tanúvallomást hallgattak meg arról, hogy milyen szövevényes csatornákon navigáltak, hogy hamis személyit szerezzenek az énekesnőnek, aki 15 éves volt, amikor Kellyvel összeházasodott. A tanúvallomások szerint a házassági dokumentumokban hamisan 18 évesen szerepelt a lány életkora. A házasságot 1995-ben érvénytelenítették.

A New York-i Brooklynban született Aaliyah Dana Haughton néven, és Detroitban nőtt fel, Aaliyah öt Top 10-es slágert szerzett a Billboard Hot 100-as listáján, valamint számos első helyezett dalt a pop- és R&B-listákon.

2001. július 17-én adta ki harmadik, saját címet viselő albumát, amely a Billboard 200-as albumlistán a második helyen debütált (Alicia Keys nagyhírű debütáló albuma, a Songs in A Minor mögött). A lemez Grammy-jelölést hozott neki a legjobb R&B album kategóriában (amit Keys meg is nyert). Az „Aaliyah”-t akkor vették fel, amikor a feltörekvő sztár színészi ambícióit feszegette, és második filmjét, a Kárhozottak királynőjét forgatta Ausztráliában. A filmből egy rövid jelenetet itt láthattok, ahol Akasha (Aaliyah) megjelenik egy bárban és lemészárol mindenkit:

Aaliyah egyik producere az albumon, Eric Seats 2016-ban azt mondta a Vibe magazinnak, hogy Aaliyah ragaszkodott ahhoz, hogy a „Rock the Boat” jelenjen meg második kislemezként az albumról, miután a „We Need a Resolution”, az első rádióba küldött dal, a „We Need a Resolution” sikertelenül szerepelt a listákon.

„Emlékszem, hallottam, ahogy azt mondta: ‘Ennek kell következnie. Nem volt agresszív abban az értelemben, hogy ha valami nem tetszett neki, azt kezelte volna, de nem 20 ember előtt. Ez nem az ő stílusa, de producerként csak ennyit tudok róla” – mondta Seats.

Aaliyah és stábja a Bahamákra utazott a „Rock the Boat” klipjének forgatására, és a floridai Opa-lockába tartó visszautazáskor egy bérelt repülőgépen ő és a többi utas – köztük sminkese, Christopher Maldonado és fodrásza, Eric Foreman – életét vesztette, miután a gép a felszállás után pillanatokkal lezuhant a Marsh Harbour repülőtéren.

A The New York Times 2001. szeptember 8-i vizsgálatában az Aaliyah repülésének napján történt események zűrzavarába merült bele, beleértve a Blackhawk International Airways kis chartercég megbízását, valamint a túlzott súlyterhelést és -elosztást, amely hozzájárult a balesethez. A Cessna pilótáját, Luis Moralest két nappal a baleset előtt vette fel a cég, és nem volt felhatalmazása a gép vezetésére, közölték a szövetségi légügyi hivatalok az Orlando Sentinel című lapban 2001. augusztusában. Moralesről az is kiderült, hogy eltúlozta a repülési tapasztalatát, és 12 nappal a baleset előtt, 2001. júliusában nem vallotta magát bűnösnek kokainbirtoklás vádjával szemben.

Most, 20 évvel korai halála után, Aaliyah továbbra is igazán misztikus előadóként maradt meg a zenében, akit az eredményeiért ünnepelnek, és akit a soha meg nem tapasztalt jövője miatt gyászolnak.

Forrás: Fox11

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu