Dél-Korea megszabadul a játékidőt szabályozó törvényétől

Egy évtizedig bírta a törvény, ami manapság már hátráltató volt sokaknak (és ezért nem ritkaság, ha valaki a háta közepére kívánta).

 

A „Csipkerózsika”-törvényt 2011-ben vezették be Dél-Koreában. Az ország vezetősége így akarta megakadályozni, hogy a gyerekek és a tinédzserek túl sokáig (mondjuk hajnalig) játsszanak a barátaikkal. A törvény értelmében a tizenhat éven aluliak éjfél és reggel hat óra között nem játszhatnak online játékokkal. (Ennél szigorúbb szabályzatot alkalmaz Kína, de ők nem is tervezik az enyhítést…)

Ez a törvény a Microsofton is kifogott. Nekik ugye ott a Mojang, amiről bátran mondhatjuk, hogy a Minecraft révén korlátlan pénzt termel az amúgy is profithiánnyal nem küszködő cégnek (Windows, Office… megállapodások az amerikai hadsereggel). A Minecraft az ázsiai országban lényegében felnőtt játék lett az Xbox Live-integráció után. Miért? Mert a dél-koreaiak számára kötelező a minimum 19 éves életkor az előfizetéshez! Pedig a Minecraftot ennél fiatalabb korosztályokban is gyakran előszedik, sőt, őket nevezhetjük a célközönségnek…

Emiatt nem csoda, hogy az embereknek tele lett a hócipőjük az egésszel: a Korea Herald arról tudósít, hogy a törvény eltörlésére egy petíció indult, amit aztán több mint százezren alá is írtak. Persze nem biztos, hogy ennek hatására döntött úgy a kulturális, sport-, és turisztikai minisztérium és a nemi egyenlőségért és a családokért felelős minisztérium a törvény kukába vágásáról, de szerintünk nagy valószínűséggel emiatt jutottak erre a lépésre.

A törvény helyét egy engedélyezésre kihegyezett rendszer veszi át (ez pedig 2012 óta létezik): a szülők maguk határozhatják meg, hogy a gyerkőcök meddig játszhatnak. Magyarul: a politikusok átadták a gyeplőt a szülőknek. Hwang Hee, a dél-koreai kulturális miniszter azt nyilatkozta, hogy a fiatalság számára a videojátékok fontos szabadidős tevékenységként és kommunikációs csatornaként szolgálnak.

A dél-koreai játékipar-szövetség is üdvözölte a lépést egy közleményben, mert a törvény hatékonysága, a gyerekek jogainak sértése, és a játékipar versenyképességének rombolása miatt sok kritika érte azt, sőt, hosszú ideig padlóra is vitte az ottani játékipart. A szövetség mindent megtesz, hogy a szülők jobban megismerhessék a játékokban már megtalálható gyermekvédelmi rendszereket.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu