Videókártyánk memóriájába dugott malware okozhat komoly problémákat!

TECH HÍREK – A videókártya (vagy angol rövidítéssel GPU) memóriájába elhelyezett kártevő programot, malware-t a vírusirtók sem tudják felismerni!

 

A Bleeping Computer írt arról, hogy a kiberbűnözők milyen technológiával okozhatnak súlyok károkat, ugyanis a programjukat egy vírusirtó nem fedezi fel, mert nem éppen a megszokott helyeken (merevlemez, SSD, memória, processzor) találhatjuk őket, hanem a videókártyánk memóriájába rejtőzködik. A technika a GPU-s memóriakiosztást használva futtatja a kártevő kódot a PC-nken. Az OpenCL 20 API technológia jelenleg csak Windows operációs rendszereket céloz meg, és a támadás nem említ más platformokat (Linux, macOS).

A hackerek az Intelt (UHD 620, 630), az Nvidiát (GeForce GTX 1650, GT 740M), és az AMD-t (Radeon RX 5700) is a hónuk alá tudják csapni, és mivel ezek között azért többnyire új vas is van, esélyes, hogy mindegyik modern GPU bevethető lehet ártalmas célokra. És mivel mind a három GPU-s céget megnevezték, így senki sincsen nagyon biztonságban. A technológiára pedig úgy derült fény, hogy egy hacker ezt értékesítette egy fórumon…

A rootkit (nem azonosítható kártevő, mert olyan „alacsony” szinten fut) alapjait egy kutató csoport 2015-ben már felvázolta. Egy GPU-ban helyeztek el egy keyloggert (ez az összes billentyűzetes gomblenyomást elment és továbbít), ami távoli hozzáférést biztosít a trójai vírusoknak a Windows oprendszereken. Ennek újabb, vagy komolyabb formája lehet az, ami nemrég felbukkant a dark weben. A Science Direct szerint egy videókártyán történő kódfuttatáshoz az kell, hogy a hoston irányító folyamat menjen. Ez a folyamat egy parancsot ad az utasítási listához, amit aztán a GPU felszed, majd teljesít.

Csakhogy a GPU-knak megvan az a tervezése, hogy amint egy végrehajtandó feladatot kap, addig azt csak ez a folyamat használhatja és semmi más. Így ha rendereléshez és számítási feladatokhoz is bevetik a GPU-t, nem olyan reszponzív felhasználói kezelőfelületet kapunk (magyarul belassul a rendszerünk). A megfelelő működés miatt a grafikus driver így egy olyan folyamatot használ, ami a hosszú ideig futó kerneleket kényszerűen lelövi. A GPU-s malware-nek ez probléma lehet, hiszen egy hurokban folyamatosan el kell küldeni újra és újra a kártékony kernelt, ami következtében a rendszermemóriában könnyen azonosíthatóvá válik. Ezt a timeout rendszert hatástalanítani kell, hogy teljeskörű uralom legyen a GPU felett. Ezt persze az új rootkit nem tudni még, hogy megoldotta-e

A VX-Underground a Twitteren bejelentette, hogy egy próbatámadást kidolgoznak szeptember folyamán, hogy a GPU memóriájából kártevő bináris kódot futtassanak.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu