Akár 2023-ban is konzolhiány lehet!

Az alkatrészhiány egy újabb elemmel bővült: ezúttal egy olyan komponensből van kevesebb a kelleténél, ami majdnem minden elektromos eszközhöz szükséges.

 

A TheGamer arról számolt be, hogy a Toshiba szerint a next-gen konzolokból nem csak idén, hanem jövőre, sőt, 2023-ban is hiány adódhat a feszültségszabályzó chipek miatt, ugyanis ebből nincs elég alapanyaguk. Ez pedig nem egy elhanyagolható kellék egy elektromos áramot igénylő eszközben, és emiatt egy gyakori, általánosnak mondható eszköz, és ha ebből hiány adódik (és ráadásul ezt egy nagyobb gyártó állítja!), akkor bizony ott komoly probléma van.

Kamebuchi Takeshi, a Toshiba egyik chipgyártásért felelős igazgatója azt nyilatkozta, hogy a legyártható chipekből legalább egy évig (tehát 2022 szeptemberéig) nem biztos, hogy elegendő készlet lesz, így ő úgy látja, hogy egyes vásárlóikat 2023-ig nem tudják teljes mértékben kiszolgálni. A konzolgyártók rendelkeznek a legnagyobb igényekkel, és ő bocsánatot is kér azért, mert egyikük sem 100%-osan elégedett. És a gyártás ugye nem olyan egyszerű: ha nekik elegendő lesz a készletük, akkor is még idő kell, hogy az alkatrészek a konzolokban végezzék, és a folyamatban van még pár lépés utána, amíg meg nem kapjuk például a PlayStation 5-öt…

Ez nem azonos az eddigi készlethiánnyal: eddig a memóriahiány, illetve a CPU, GPU chipek miatt nem volt elegendő konzol a boltokban. Ezért is lehet a PlayStation 5-ből a kellőnél kevesebb az üzletekben jó egy évig (és ezen még a közvetlenül-a-gyártótól modellel élő, Magyarországon még nem elérhető PlayStation Direct sem tud segíteni). A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, az egyik legnagyobb félvezetőket gyártó cég) is szorosra húzott nadrágszíjjal tervez 2022-re. (Ezek után nem csoda, hogy a Hong Kongba/ból vezető kamionosok a drogok helyett a chipekkel tesznek csempésző köröket, mert ez jobban megéri nekik, írja a TheGamer…)

A Sony erre mondta korábban, hogy egy áttervezett PlayStation 5 könnyíthet az ügyön… de eddig csak egy kisebb hűtőbordájú, kevesebb ventillátorbordával rendelkező konzol volt az eredménye a „kékek” ügyleteinek.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu