Menu

Epic Games vs. Apple: megszületett a döntés, nincs egyértelmű győztes!

Van, amiben az Apple járt jól, de van, ahol viszont a Tim Sweeney vezette Epic Games érte el azt, amit szeretett volna.

 

Yvonne Gonzales-Rogers bírónő arra jutott, hogy a bíróság nem tudja nyíltan kijelenteni, hogy az Apple monopolhelyzetben van (a 30%-os, mikrotranzakciókra tett haszonkulcsával az App Store-on belül), viszont arra utasította az Apple-t, hogy mostantól nem tilthatja meg a fejlesztőknek a saját fizetési mechanizmusaik alkalmazását (így tett az Epic Games a Fortnite-tal), azaz meg lehet kerülni az App Store-t. Ez az Epicnek a Google ellen még hasznos fegyver lehet (mert őket is hasonló célból vitte perre Sweeney, miután mind a két tech cég levette a platformjáról a Fortnite-ot).

Az Apple zárt fizetési rendszere jelentős pénzeket termel a cégnek, és „az almásoknak” is van miért örülni, ugyanis Rogers bírónő szerint az Epic sikertelen volt annak bizonyításában, miszerint az Apple egy illegális monopóliumban van, ugyanis minimum 55%-os a piaci részesedésük, jelentős profittal, de ezek a tényezők nem jelentenek antitröszt helyzetet, ugyanis a siker nem illegális. Az Apple szóvivője szerint a bíróság megerősítette, amit a cég eddig is tudott: az App Store nem sért törvényeket, mert az Apple minden üzletágban kemény riválisokkal rendelkezik, és úgy hiszik, hogy a fogyasztók és a fejlesztők azért választják őket, mert az ő termékeik és szolgáltatásaik a világon a legjobbak.

Sweeney a Twitteren azt írta, hogy a határozat nem jelent győzelmet a fogyasztóknak vagy a fejlesztőknek; az Epic Games fair versenyért küzd az appokon belüli fizetési módszerek és az appboltok között, és ezt egymilliárd fogyasztó érdekében teszi a cég. A Spotify pedig hozzátette, hogy örülnek a döntésnek (szerintük az Apple versengésellenes viselkedéssel élt).

Itt jogos lehet a kérdés, hogy hogyan tovább? Nos, mind a két fél fellebbezhet a döntés ellen. Az Apple részvényeinek értéke a 3%-os esés miatt több milliárd dollárt vitt el, de a cég győzelemnek kezeli Rogers bírónő határozatát. És ezt azért is mondhatja, mert a bíróság nem kötelezte őket arra, hogy visszaengedjék a Fortnite-ot az Apple App Store-ba, ugyanis a határozat értelmében a cégnek megvan a joga arra, hogy felfüggessze az Epic Gameshez vagy ahhoz kapcsolódó cégek, fejlesztők hozzáférését és jogait…

Forrás: BBC, WCCFTech

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu