Epic Games vs. Apple: megszületett a döntés, nincs egyértelmű győztes!

Van, amiben az Apple járt jól, de van, ahol viszont a Tim Sweeney vezette Epic Games érte el azt, amit szeretett volna.

 

Yvonne Gonzales-Rogers bírónő arra jutott, hogy a bíróság nem tudja nyíltan kijelenteni, hogy az Apple monopolhelyzetben van (a 30%-os, mikrotranzakciókra tett haszonkulcsával az App Store-on belül), viszont arra utasította az Apple-t, hogy mostantól nem tilthatja meg a fejlesztőknek a saját fizetési mechanizmusaik alkalmazását (így tett az Epic Games a Fortnite-tal), azaz meg lehet kerülni az App Store-t. Ez az Epicnek a Google ellen még hasznos fegyver lehet (mert őket is hasonló célból vitte perre Sweeney, miután mind a két tech cég levette a platformjáról a Fortnite-ot).

Az Apple zárt fizetési rendszere jelentős pénzeket termel a cégnek, és „az almásoknak” is van miért örülni, ugyanis Rogers bírónő szerint az Epic sikertelen volt annak bizonyításában, miszerint az Apple egy illegális monopóliumban van, ugyanis minimum 55%-os a piaci részesedésük, jelentős profittal, de ezek a tényezők nem jelentenek antitröszt helyzetet, ugyanis a siker nem illegális. Az Apple szóvivője szerint a bíróság megerősítette, amit a cég eddig is tudott: az App Store nem sért törvényeket, mert az Apple minden üzletágban kemény riválisokkal rendelkezik, és úgy hiszik, hogy a fogyasztók és a fejlesztők azért választják őket, mert az ő termékeik és szolgáltatásaik a világon a legjobbak.

Sweeney a Twitteren azt írta, hogy a határozat nem jelent győzelmet a fogyasztóknak vagy a fejlesztőknek; az Epic Games fair versenyért küzd az appokon belüli fizetési módszerek és az appboltok között, és ezt egymilliárd fogyasztó érdekében teszi a cég. A Spotify pedig hozzátette, hogy örülnek a döntésnek (szerintük az Apple versengésellenes viselkedéssel élt).

Itt jogos lehet a kérdés, hogy hogyan tovább? Nos, mind a két fél fellebbezhet a döntés ellen. Az Apple részvényeinek értéke a 3%-os esés miatt több milliárd dollárt vitt el, de a cég győzelemnek kezeli Rogers bírónő határozatát. És ezt azért is mondhatja, mert a bíróság nem kötelezte őket arra, hogy visszaengedjék a Fortnite-ot az Apple App Store-ba, ugyanis a határozat értelmében a cégnek megvan a joga arra, hogy felfüggessze az Epic Gameshez vagy ahhoz kapcsolódó cégek, fejlesztők hozzáférését és jogait…

Forrás: BBC, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu