Sonic Colors: Ultimate – Mostan színes Sonic-ról álmodom

TESZT – A 2010-ben megjelent Sonic Colors-t széles körben a sorozat egyik legjobb 3D-s játékának tartják. Nem meglepő, hogy a Sega a Sonic 30. évfordulójának megünneplésére a Sonic Colors: Ultimate révén visszahozta a franchise-t. A PC-n és konzolokon is elérhetővé tett, felújított csomag, az Ultimate a Colors végleges változata – még ha nem is tökéletes.

 

A Sonic Colors Ultimate egy olyan kiadás, amely egy remaster és egy remake elemeit tartalmazza, és végre megtapasztalhattam a Sonic Colors-t. Miután mostanra kétszer végigjátszottam a Sonic Colors Ultimate-et PlayStation 5-ön, néhány bosszúság ellenére nagyon élveztem a játék nyújtotta lehetőségeket. Mivel most játszottam először a Sonic Colors-szal, úgy kezeltem, mint egy számomra új játékot, ahogyan a Super Mario Sunshine és Galaxy 3D All-Stars gyűjteményen keresztül játszottam.

A Sonic Colors Ultimate egy Dr. Eggman csillagközi vidámparkban játszódik, ahol a jelek szerint új életet kezdett. Tails-szel kezded felfedezni az említett vidámparkot, ahol felfedezed a Wisps-eket, az erejüket, és azt, hogy mit tervez valójában Dr. Eggman. A szinkronszínészi játékot és az írást nagyrészt élveztem, de az átvezetők része az, ahol a Sonic Colors Ultimate összességében alulmaradt.

 

 

A legjobb Sonic 3D terén

 

Ezt a játékot sokan úgy ismerik, mint a legjobb három dimenzióban készült Sonicot. Eredeti, 2010-es megjelenése óta a részletgazdag és személyiséggel teli 3D-s pályák létrehozásának mércéjének nevezik. Ezt már az első szinteken is láthatjuk, amelyek a játékban tutorialként szolgálnak.

Öröm látni, hogy ezeket a fázisokat felfrissítették az új kiadáshoz. Míg már az eredeti címben is bővelkedtek személyiségben, most igazi öröm, hogy Sonic-kal együtt futhatunk a továbbfejlesztett színekkel és textúrákkal ellátott környezetükben. Ha nem próbáltad az eredeti játékot, akkor kétségtelenül tetszeni fognak a környezetek, de ha játszottál vele, akkor még inkább észre fogod venni az Ultimate-ben megvalósított fejlesztéseket.

 

 

2D és 3D kéz-a-kézben

 

A játékmenet lényege a 2D és 3D szegmensek közötti átmenet a különböző szinteken. Vannak még néhány lassabb szintrészek is, amelyek itt az általános élmény rovására mennek. Remélem, hogy a következő Sonic-játékban elkerülnek ilyen részeket, mert Sonic lendülete itt egyszerűen rossznak tűnik. Sonic saját nagy sebességű mozgása és a Wisps hozzáadása nagyon érdekes kombinációt alkot a Sonic Colors Ultimate változatos szintjei során.

Ami a vizuális felújításon és az újrakevert hangsávon túl az egyéb kiegészítéseket illeti, a Sonic Colors Ultimate-ben egy új Jade Wisp található, amivel számos falon átjuthatunk és különleges területeket érhetünk el. A Tails Save funkció sokkal könnyebben elérhetővé teszi a játékot, míg a Rival Rush mód egy feloldható mód, amely az időtámadást szolgálja. Ezek nem lényeges kiegészítések, de összességében szebbé teszik a játékélményt.

 

 

Tojásfej doki ismét rosszalkodik

 

A játék egy egyszerű szerkezetű, szintekből álló játékot mutat be, amelyet egy szintén rém egyszerű történet köt össze, amely ebben az esetben valóban kissé másodlagos szerepet kap. Az egész úgy kezdődik, hogy Sonic és Tails nagyon titokzatos módon megérkezik egy vidámparkba, amit Dr. Eggman állítólag jó szándékkal hozott létre. Azonban hamarosan rá kell jönniük, hogy Eggman még mindig egy gonosztevő, és a tervei korántsem jók.

A célunk az lesz, hogy a játék különböző szintjein keresztül kiszabadítsuk a bölcseket. Mint említettük, a fázisok felépítése egyszerű. Ezek különböző világokba vannak szervezve, amelyeken keresztül egy pontrendszeren keresztül juthatunk el a különböző szintekre.

 

 

Wispek… wispek mindenhol

 

Mint a Sonic-sorozat legtöbb korábbi játéka, a Sonic Colors Ultimate-ban is vannak külünleges extrák. Itt ezek elsősorban a Wisps formájában jelennek meg, akik új képességeket biztosítanak, amint feloldod őket. A White Wisps például Sonic boost támadását építi fel, hogy át tudj rohamozni az ellenségen, a Cyan segítségével gyorsan, lézeres pontossággal pattoghatsz át a területeken, míg a Yellow egy fúró formájává alakít át. Igaz, némelyiküket használata elég kényelmetlen, de a legtöbbjük jó változatosságot visz a szintekbe. A legfontosabb, hogy a Wisps kiegészíti a játékmenetet, ahelyett hogy túlságosan dominálná, így sosem éreztem őket annyira feleslegesnek.

 

 

Tele élettel

 

A Sonic Colors: Ultimate PS4-es verziójával játszottam (a PS5 visszafelé kompatibilitáson keresztül), és többnyire jól futott. A 60fps-es játékmenet és a 4K felbontás mellett a Colors világai soha nem tűntek még ennél élettel telibbnek. Sajnos az átvezetők nagyrészt változatlanok maradtak, így a vizuális minőség jelentősen visszaesik. Bár a fejlesztő Blind Squirrel ezt nem tudta elkerülni a vágóképek teljes átdolgozása nélkül, a vizuális megjelenítés így is egyenetlennek tűnik. Volt néhány (nagyon) rövid framerate-csökkenés és egy esetben kifagyás, de semmi olyan probléma, mint amit a Switch kiadásban láttunk.

Ha már játszottál korábban a Sonic Colors-szal, akkor az Ultimate alapvető játékmenetét szinte azonosnak találod majd, bár Sonic most már korlátlan életekkel rendelkezik, és ezúttal egy új Wisp-típus is van. A játékmenet még mindig végig szórakoztató, és mivel a Colors ragaszkodik Sonic alapvető mechanikájához, hozza a “régi formáját”, anélkül, hogy valaha is túl nevetségessé válna. A 2D platforming szegmensek a nehézkes irányítás miatt kínosnak tűnnek, és a kezdeti három boss később megismétlődik, de ezek a problémák nem rontják el a teljes élményt.

 

 

Régi fanoknak és újfiúknak egyaránt

 

Sonic Colors: Ultimate egy ritka Sonic-játék, amely biztosan tetszeni fog a meglévő rajongóknak és az újonnan érkezőknek egyaránt. Azok a játékosok, akik korábban már megtapasztalták a Wii-n, nem sok újat találnak itt, de így is rengeteg szórakozást nyújt az új rész a ráncfelvarrást kapott grafika miatt.

-BadSector-

Pro:

+ A száguldás megszakítás nélküli élvezete
+ Változatos és élvezetes játékmenet
+ 4K/60fps és továbbfejlesztett grafika

Kontra:

– „Nincs túl sok újdonság
– A Sonic 3D hibái még mindig megvannak
– Helyenként béna irányítás


Kiadó: SEGA

Fejlesztő: SEGA Sonic Team

Stílus: Klasszikus platform akció

Megjelenés: 2021. szeptember 7.

Sonic Colors: Ultimate

Játékmenet - 7.2
Grafika - 8.2
Történet - 6.4
Zene / audió - 7.4
Hangulat - 7.2

7.3

Sonic Colors: Ultimate egy ritka Sonic-játék, amely biztosan tetszeni fog a meglévő rajongóknak és az újonnan érkezőknek egyaránt. Azok a játékosok, akik korábban már megtapasztalták a Wii-n, nem sok újat találnak itt, de így is rengeteg szórakozást nyújt az új rész a ráncfelvarrást kapott grafika miatt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu