Újabb per indul az Activision Blizzard ellen!

Az amerikai kommunikációs dolgozókat tömörítő szakszervezet (amit innentől az angol rövidítésükön hívjuk, CWA) is perre viszi a Bobby Kotick vezette kiadót, az Activision Blizzardot, mivel az gyakran nem működött megfelelően.

 

A hír írása közben vált hivatalossá az ügy, de az előzményeket is összefoglaljuk. A CWA azzal vádolja az Activision Blizzardot, hogy a szakszervezeti tevékenységeket rendszeresen igyekszik felborítani, és emiatt be is nyújtottak egy panaszt az amerikai nemzeti munkaügyi kapcsolatok testületének (itt is angol rövidítést használunk innentől, NLRB), aminek adatbázisából kiderült, hogy a formális panaszbenyújtás szeptember 10-én történt, és eszerint a(z amúgy 1935-ben elfogadott!) nemzeti munkaügyi kapcsolatok törvényét megsértette a kiadó: beleavatkozott az alkalmazottak jogaiba, mert nekik elvileg engedélyezett az önszervezés és a szakszervezetek létrehozása.

ABetterABK, a kiadó szakszervezete ezt be is jelentette a Twitteren, megerősítve, hogy az észak-amerikai (USA, Kanada) technológiai, videojátékos és más digitális ipari dolgozók szakszervezetét támadó CWA-alcsoporttal, a CODE-CWA-val közösen nyújtották be a panaszt az NLRB-nél. Ha az az ő javukra dönt, akkor visszamenőlegesen hatályos döntés lesz, és így az Egyesült Államokban egy alkalmazottat sem ijeszthetnek el a szakszervezeti mozgalmaktól és azokhoz történő csatlakozástól.

És innentől az új, friss fejlemények: a CWA közzé is tette a panaszt, amiben le is írja, hogy az Activision Blizzard megfenyegette az alkalmazottait: nekik nem szabad beszélni a fizetésükről, a munkaóráik számáról, vagy a munkakörülményekről. Tom Smith, a CWA nemzeti szervezési igazgatója szerint az ABK (Activision, Blizzard, King) dolgozói inspiráló hatással van rájuk, és ők ki fognak állni a dolgozók mellett, akik a zaklatás, a támadások, és a diszkrimináció ellen felemelik a szavukat.

Smith szerint a vezetőség reagálhatott volna földhöz ragadtabb módon, kifejezve, hogy megteszi a szükséges lépéseket, hogy az ABK dolgozói által megtapasztalt helyzetek ne ismétlődjenek meg, de ehelyett az Activision Blizzard a megfigyeléshez, a fenyegetéshez, és hírhedt szakszervet-bomlasztók szerződtetéséhez folyamodott. A Biden-adminisztráció alá tartozó NLRB tisztán kimondta, hogy minden egyes céget felelősségre kell vonni, ha az megsérti a törvényeket, és azért történt a panaszbenyújtás, hogy az ABK menedzsmentjeinek cselekedetei ne végezzék a szőnyeg alá söpörve.

Ezzel bizony a kiadó már másodszor kapott súlyos, állami nyilvános vizsgálatot rövid időn belül…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)