NBA 2K22 – Érdemes bezsákolni az új generációs kosárlabdába?

TESZT – A 2021/22-es NBA-szezon már nincs is olyan messze, és az NBA 2K vadonatúj kiadása épp időben érkezik a next-gen konzolokra a kosárlabda-rajongóknak. Ezúttal a fejlesztő Visual Concepts hozott néhány ügyes változtatást a lövések és a védekezés terén, rengeteg új animációt adott hozzá, javított a tavalyi, meglehetősen ellentmondásos lövésmérőn, és bevezetett egy új fáradtságrendszert, amelynek köszönhetően a meccsek során többet kell stratégiáznod. Ha NBA 2K-rajongó vagy, akkor jó hírünk van szinte minden téren az új résszel kapcsolatban…

 

Tekintettel arra, hogy az NBA 2K22-ban a 2022-es frissítésben kínált módok nagyjából ugyanaz az alapkontingenst hozzák, a franchise hosszú távú rajongói tudják, hogy mire számíthatnak. A MyCareer, a MyTeam, a Blacktop, a WNBA, a MyLeague és az online opciók sokasága mind visszatérnek, néhány extra lehetőséggel, és bár a karrier módot kicsit átalakították, a következő generációs konzolokon a MyCareerhez hozzáadott új, menő városi területen kívül minden marad a régiben.

 

Jobb lett a védekezés

 

Számunkra azonban leginkább az NBA 2K22 alapvető játékmenetét érintő fontos módosítások adják a legnagyobb lendületet, amelyek a tavalyi évhez képest jobb kosárlabdát eredményeznek, amint a pályára lépsz. A védekezés sokkal jobbnak és érezhetően agresszívabbnak tűnik, a blokkok és a labdaszerzések, valamint az ellenfél támadásai elleni védekezés sokkal kielégítőbben hat, és az AI védők összességében sokkal jobban fedezik a játékosokat, így nem csúszol bele abba a ritmusba, hogy újra és újra ugyanazokat a dobásokat csinálod.

A dobásmérő is visszatért a megszokott formájához, és kiválaszthatod, hogy az Y gomb időzített megnyomásával vagy a jobb botkormány pöccintésével dobsz. Kellett egy kis tanulás, hogy a kissé megváltozott időzítéssel lőjünk – rengeteg nyitott hárompontost hagytunk ki -, de az a mód, ahogy a dobásmérő most már a Shot IQ-hoz, a helyezkedéshez és a fáradtsághoz van kötve, sokkal kielégítőbb kosárlabdás játékélményt eredményez.

Valóban, a fáradtságot mindenkor figyelembe kell venned a játékmenetedben, mivel egy fáradt játékos használatával sokkal nehezebb jól elhelyezett dobásokat dobni, meg kell fontolnod, hogy kik ülnek a kispadon, valamint le kell lassítanod a játék általános tempóját, időt kell szánnod rá, és nem csak a sprint gombot kell nyomva tartanod, miközben a pályán mozogsz. Ez összességében sokkal átgondoltabbnak és lebilincselőbbnek tűnik.

 

Mintha tényleg ott lennél egy valódi pályán

 

Mindezek az új játékelemek jóval simább, gördülékenyebb játékélményt nyújtanak a pályán a next-gen rendszerben, amely jobban is néz ki, és gyorsabban töltődik be és ki a játékmódokból, mint valaha. Az animációk és a játékosmodellek rengeteg észrevehető javulást mutatnak, és bár a stadionok tömegén még lehetne egy kicsit dolgozni, de összességében tényleg olyan megjelenítése van a játéknak, mint amit egy igazi next-gen 2K-s sportjátéktól elvárhatunk.

A pályán kívül, ahogy említettük, a legtöbb játékmód a szokásos módon működik idén, a MyTeam különösen komoly deja-vu-t okozott nekünk, amikor a menükbe belépve egy olyan játékbeállítást találtunk, amely gyakorlatilag változatlanul néz ki a tavalyihoz képest. Az online draftok azonban kiegészültek – amit a rajongók évek óta kérnek -, valamint a MyTeam menüjében elrejtve egy új online játékmódot is találtunk. A „The 100” 100 pontot ad, és ezzel bebizonyíthatod, mennyire jól védekezel a többi játékos ellen, illetve ezek a pontok minden egyes ellened szerzett kosárral csökkennek a meccseken. Minél tovább tudod magas szinten tartani a pontkészletedet, annál jobb nyereményeket kapsz.

 

Mark Price, a túl nagy kosaras arc

 

Ami a MyCareer módot illeti, ezúttal határozottan csalódást keltőnek tűnik a tényleges történet szempontjából, a sok giccses párbeszéddel és forgatókönyvvel, amit, hogy őszinte legyek, már tényleg marhára untam. Soha nem éreztem igazi szimpátiát Mark Price-szal, a közösségi média szenzációjából lett profi kosárlabdázóval, akit itt irányíthatunk, és MyCarrer játékmód narratív elemei sincsenek éppen a helyzet magaslatán.

A MyCareerrel azonban nem állnak rosszul a dolgok, mivel az NBA 2K22-hez elég nagy átalakításon esett át, amely egy hatalmas új City nyílt világú területet hoz létre, amely most már közvetlenül kapcsolódik a játék narratív részének eseményeihez. Lehet, hogy a beltéri és kültéri területek közötti átmenetek során egy kicsit nehézkes, és túl sokat kell rohangálni, amikor küldetéseket és hasonlókat kell felvenni, de ez még mindig egy lenyűgöző első megjelenés egy megújult mód számára, amely rengeteg minijátékot, testreszabást, többjátékos lehetőségeket és divat/zenei elemeket kínál a játékosoknak, amelyekbe belemélyedhetnek. Még mindig nem vagyok teljesen elájulva a MyCareer-től, de ez az új struktúra mégis olyan, mint amire számítani lehet, ahogy a következő néhány évben egyre csiszoltabbá válik.

 

Profi kosárakció a rajongóknak

 

Mindent egybevetve, még ha a legtöbb játékmódban nem is találunk igazán nagy újdonságokat, az NBA 2K22 továbbra is igazán profi kosárlabda-akciót kínál a rajongóknak, hogy belekóstoljanak, az alapvető játékmenet a pályán érezhetően javult a tavalyi évhez képest, és az új városi terület is tisztességes szórakozást nyújt. Lehet, hogy még mindig bűzlik a mikrotranzakciós trükköktől, és néhány játékmódnak – különösen a Blacktopnak – régóta esedékes felújítása, de tagadhatatlan, hogy az NBA 2K22 a franchise első osztályú része, amely ott, ahol igazán számít, jól csinál mindent. Ha egyszer a pályára lépsz, fantasztikus a játék grafikája és a hanghatásai, és ez egy igazi next-gen cím érzetét kelti, amely sokáig lefoglal minket, amíg a jövő évi verzió elkerülhetetlenül el nem jön majd.

-BadSector-

Pro:

+ Az átdolgozott játékmenet jobb, mint valaha

+ Megfelelően next-gen kinézet és hangzás, gyors betöltési időkkel

+ A MyCareer új, nyitott világú területe potenciálisan szórakoztató időtöltés

Kontra:

– A mikrotranzakciók még mindig nyomasztóak a MyTeam módban

– Sok mód nem sok mindent kínál, amit eddig ne láttunk volna

– Mark Price idegesítő


Kiadó: 2K Games

Fejlesztő: Visual Concepts

Stílus: Kosárlabda

Megjelenés: 2021 szeptember 10

NBA 2K22

Játékmenet - 8.2
Grafika - 9.4
Sztori - 6.2
Music/audio - 8.2
Hangulat - 8.2

8

KIVÁLÓ

Az NBA 2K22 egy kiváló next-gen kiegészítője a franchise-nak az Xbox Series X-en, amely megújult játékmenetet kínál, amely minden eddiginél jobb érzést nyújt a pályán, simább átmenetet a játékmódok között, és mindenféle grafikai extrával felvértezve. A My Career új City területe jól lett implementálva, és hatalmas időtöltést jelenthet azoknak, akik szeretik ezt a módot, és bár más jelentős változásokról nem beszélhetünk, amit hoznia kell egy 2021-es kosárladbaprogamnak, azt az NBA 2K21 nagyjából hiba nélkül hozza. 

User Rating: 3.82 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu