Veszélyes mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályzást kér az ENSZ!

TECH HÍREK – Shodan és GLaDOS még a végén megvalósulhat, és erre figyelmeztet az ENSZ.

 

A jelentésük itt olvasható, és egy moratóriumot követelnek azon mesterséges intelligencia-rendszerekre (amik „az emberi jogokra súlyos kockázatot jelentenek”), amíg a kutatás és a szabályozás meg nem történik ezekkel kapcsolatban. Szerintük több ország és cég MI-t adoptál a megfelelő körültekintés nélkül. Michelle Bachelet, az emberi jogok főbiztosa szerint jó célokra is fel lehet használni a mesterséges intelligenciát, de kiemelte, hogy „akár katasztrófális” következménye is lehet a meg nem fontolt alkalmazásnak…

A jelentés elemzi, hogy az MI miképp hathat az emberi jogokra (magántitkok védelme, egészség, oktatás; továbbá a mozgás, a kifejezés és a gyülekezésre vonatkozó szabadság). Bachelet azt írta, hogy a mesterséges intelligencia a fizikai és mentális életünk majdnem minden szögletében ott van, sőt, már az érzelmi állapotunkra is hatással lehet. Az MI rendszerei határozzák meg, hogy kinek van esélye egy új állásra, és hatással vannak arra is, hogy az emberek az interneten milyen információkat láthatnak vagy mit is oszthatnak meg.

A jelentős növekedés miatt az egyik legsürgősebb emberi jogi kérdés az, hogy a mesterséges intelligencia miképp tárolja, gyűjti, és használja fel az adatokat. Az MI által hozott döntések mögött álló diszkriminációs kockázat (ami az emberek életére változó, meghatározó, vagy akár káros hatással is lehet) valós, és ezért rendszerezett értékelésre és nyomon követésre lenne szükség, hogy lássuk az MI rendszereinek hatását, hiszen így az emberi jogi kockázatokat azonosítani és enyhíteni lehetne. Ezért is kéri az ENSZ, hogy a technológiát már használó (vagy kifejlesztő) cégek és országok több transzparenciát alkalmazzanak. Ez nem jelent tiltást, csak nagyobb szabályzást szeretnének.

Bachelet szerint nem lehet már a mesterséges intelligenciával felzárkózósdit játszani. Nem szabad hagyni, hogy felügyelet vagy korlátozás nélkül használják, ugyanis ebből szinte elkerülhetetlen emberi jogi következmények adódhatnak. Nem lehet letagadni, hogy az MI ereje az embereket szolgálhatja, de akár láthatatlan módon is ártalmas lehet az emberi jogokra. Bachelet ezért is írja, hogy most kellene lépni, hogy a mesterséges intelligenciára gyeplőt tehessünk, mert ez mindenkinek jót tenne.

Ehhez talán nem éppen találó ezt a dalt linkelni… de esetleg illik.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu