Elhunyt Sir Clive Sinclair

Sir Clive Sinclair nélkül például a nyolcvanas évek második felében hazánkban is szépen elterjedő ZX Spectrum soha sem jött volna létre.

 

A The Guardian számolt be arról, hogy a hosszú ideje betegséggel küzdő Sir Clive Sinclair a másvilágra távozott. 1982-ben találta fel a ZX Spectrum számítógépet, ami az egyik legolcsóbb módja volt annak, hogy otthonunkban is lehessen egy „kompjúter”. A platform rövid idő alatt népszerű lett, és a fejlesztők szép számmal fejlesztettek és portoltak rá (továbbá sok másolatot, bootleg hardvert is csináltak belőle).

A tíz évet a piacon levő ZX Spectrumra több mint kétezer játék jelent meg, és öt millió példány fogyott belőle. Sir Clive Sinclairt joggal nevezhetjük úrnak, hiszen 1983-ban, egy évvel a ZX Spectrum útra indítása után lovaggá ütötték. Magyarországon is ismert volt a számítógép: a Spectrum Világ volt a kiindulópont a magyar nyelvű, számítástechnikai gonzó újságírásban Kiss Lászlónak köszönhetően (a „tehenészfiú” aztán ezt még tovább vitte a Commodore Világban).

Néhány évvel ezelőtt Philip és Andrew Oliver, a Blitz Games társalapítói írtak arról, hogy a ZX Spectrum nem csak nekik volt nagy hatású és jelentőségű, hanem a játékiparra is hatott. Mi is tette a Spectrumot akkora sikerré, hogy három és fél évtizeddel később is olyan sok pozitív emlék fűződik hozzá? Az Oliver-duó szerint a válasz egyszerű: egy könnyen használható, félelmet nem keltő játékszer volt egy olyan árcímkével, amit sok középosztálybeli megengedhetett magának.

Egy belépő szintű számítógépről van szó, ami a játékoknak teret tudott adni, és egy generáció számára ez volt az első számítógépes játékos élmény. Változatosságból nem volt hiány, és utána a számítógép már egy mainstream, otthoni szórakoztató platform lett. Ezért az Oliver párosnak és az ő generációjuk fejlesztőinek és játékosainak egyaránt mindig is emlékezetes marad a ZX Spectrum.

De Sir Clive Sinclair nem csak ezzel alkotott maradandót. 1972-ben a Sinclair Executive zsebszámológépet, 1983-ban a Sinclair TV80 zsebtévét, majd 1985-ben a Sinclair C5 triciklihez hasonlító elektromos járművet is megteremtette. Emlékét lánya (Belinda), fiai (Crispin és Bartholomew), öt unokája és két dédunokája mindig is meg fogja őrizni. Például azt is, hogy ő saját bevallása szerint (egy 2013-as BBC-nek adott interjúban mondta) ő nem használta akkoriban a számítógépeket, mert nem szerette a figyelemelterelést. Ha lett volna egy gépe, akkor azon kezdett volna gondolkodni, hogy miként változtatná meg, és ezt nem akarta, ugyanis a felesége törődött utána.

Sir Clive Sinclair 81 évet élt. Nyugodjon békében.

Forrás: Gamesindustry, BBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu