Itt a nagysebességű, kábelmentes, fényalapú internet

TECH-HÍREK: Kutatóknak sikerült  levegőben továbbított fénysugarak segítségével nagysebességű internetkapcsolatot kiépíteni a Kongó folyó felett. A fénynetnek vannak hátrányai, de innovatív megoldás lehet a vadonban.

 

Mostantól Brazzaville és Kinshasa városok polgárai gyorsabb és olcsóbb szélessávú internetkapcsolathoz juthatnak egy új módszer segítségével. A Taara projekt az Alphabet X (korábban Google X) egyik úgynevezett moonshot ötlete. A projekt a Project Loon nevű, azóta leállított, a sztratoszférába felszálló léggömböket használó szélessávú projektből nőtte ki magát.

A legújabb kísérletben két afrikai város – a Kongói Köztársaságban található Brazzaville és a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kinshasa – között „különösen makacsul fennálló összeköttetési szakadékot” sikerült betömni – írta blogjában a csapat. A városok mindössze három mérföldre fekszenek egymástól, ám összekötésük mégis nehézkes, mivel a hagyományos kábelt a folyó körül kell elvezetni, ami ötször drágábbá teszi a szélessávú internet árát.

 

alphabet x - light internet (WOC)

 

A vezeték nélküli optikai kommunikációs (WOC) rendszer 20 nap alatt közel 700 terabájtnyi adatot szolgáltatott 99,9%-os rendelkezésre állással, számolt be az X csapata. „Bár a jövőben sem számítunk tökéletes megbízhatóságra mindenféle időjárási körülmények között, de biztosak vagyunk benne, hogy a Taara kapcsolatai továbbra is hasonló teljesítményt nyújtanak majd, és kulcsszerepet játszanak abban, hogy gyors és megfizethetőbb összeköttetést biztosítsanak az ezekben a városokban élő 17 millió ember számára” – áll a blogban.

Ez a három éve fejlesztés alatt álló projekt legújabb iterációja. Az X az Econet Group és a Liquid Telecom vállalatokkal együttműködve igyekszik nagysebességű internetet eljuttatni a Szaharától délre fekvő afrikai országokba, és már meg is kezdte a kereskedelmi bevezetését Kenyában. A rendszer nagyon keskeny, láthatatlan fénysugarakat használ a nagy sebesség eléréséhez, hasonlóan ahhoz, ahogyan a hagyományos földi szálak is fényt használnak az adatátvitelhez, csak kábelburkolat nélkül. Az Egyesült Államokban, Mexikóban és Indiában is folytattak már WOC kísérleteket.

 

 

A Free Space Optical Communications néven ismert technológia azokból a kísérletekből nőtt ki, amelyeket a csapat korábban a Project Loon keretében lézerrel sugározott ballonok között, amelyet az Alphabet februárban leállított, mert már nem tartották kereskedelmi szempontból életképesnek. Ez a módszer nem tökéletes, és azt a csapat is elismeri, hogy nem nyújt teljes megbízhatóságot olyan kihívást jelentő körülmények között, mint a köd, a pára, vagy amikor madarak keresztezik a jelfolyam útját.

De a továbbított lézer teljesítményének beállításával sikerült javítani rajta, ami egy kicsit úgy működik, mint egy távcső, tükrökre, lámpákra, szoftverekre és hardverekre támaszkodva, hogy a sugár pontosan oda irányuljon, ahová kell. A csapat annak is megtalálta a módját, hogyan csökkentse a megszakítások, például a kapcsolaton átrepülő madarak okozta hibákat. „Bár az olyan helyek, mint a ködös San Francisco, talán soha nem lesznek ideálisak a WOC használatához, a világon sok-sok olyan hely van, ahol ideálisak az időjárási körülmények a Taara linkjei számára” – olvasható a blogon.

Az Alphabet X egyéb kutatási projektjei szintén globális léptékű problémákra keresik a megoldásokat:

  • Mineral – kísérlet új technológia kifejlesztésére egy fenntarthatóbb élelmiszerrendszer kiépítése érdekében.
  • Tidal – az óceánok egészségének javítása
  • Everyday Robot Project – célja olyan robotok kifejlesztése, amelyek hasznos feladatokat tudnak ellátni a mindennapi életben.

 

Forrás: XCompany Blog

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu