De mit adott nekünk Sir Clive Sinclair? – mini nekrológ egy szellemi óriásról

TECH HÍREK – Sir Clive Sinclair, a mérföldkőnek számító ZX Spectrum számítógép és a kereskedelmi szempontból kevésbé sikeres C5 elektromos kisautó alkotója 81 évesen, hosszú betegség után hunyt el. A játékipar több híressé vált szereplője is az általa fejlesztett gépeken kezdte karrierjét. Ja, és ő találta fel a zsebszámológépet is.

 

81 éves korában elhunyt Sir Clive Sinclair, a feltaláló és vállalkozó, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az otthoni számítógépek tömegek számára váljanak elérhetővé. Sinclair találta fel a zsebszámológépet, de leginkább arról volt ismert, hogy egyfolytában népszerűsítette személyi számítógépeket, és viszonylag megfizethető áron kínálta azokat a brit vásárlóközönségnek.

A játékipar számos mai titánja az ő ZX modelljein kezdte pályafutását. A játékosok egy bizonyos generációja számára a ZX Spectrum 48K vagy annak riválisa, a Commodore 64 volt a kedvenc számítógép.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője a Twitteren kommentálta azt a cikket, amely Sir Clive-ot a ZX Spectrum atyjának nevezte: „RIP, Sir Sinclair. Imádtam azt a számítógépet.”

Lánya, az 57 éves Belinda Sinclair a Guardiannek nyilatkozott: „Csodálatos ember volt. Természetesen nagyon okos volt, és mindig minden érdekelte. A lányom és a férje mérnökök, úgyhogy mérnöki dolgokról beszélgetett velük”.

 

 

 

Iskolakerülő zseni, különc látnok, pókerbajnok

 

A fiatal Sinclair 17 évesen hagyta ott az iskolát és négy évig műszaki újságíróként dolgozott, hogy pénzt gyűjtsön saját vállalkozása, a Sinclair Radionics megalapításához. Az 1970-es évek elején egy olyan számológép-sorozatot tervezett, amely elég kicsi és könnyű volt ahhoz, hogy elférjen a zsebben, amikor a legtöbb létező modell akkora volt, mint egy régimódi bolti kassza. „Kicsi és olcsó dolgokat akart készíteni, hogy az emberek hozzáférjenek” – mesélte a lánya.

Első otthoni számítógépe, a ZX80, amelyet a megjelenésének évéről neveztek el, forradalmasította a piacot, ami természetesen messze elmarad a mai modellektől. Készlet formájában 79,95 font, összeszerelve pedig 99,95 font volt, ami az akkori konkurens otthoni számítógépek árának körülbelül egyötödéért. 50 000 darabot adtak el belőle, míg utódja, a ZX81, amely felváltotta, 69,95 fontba került, és 250 000 példányban kelt el. Sok játékipari veterán kezdte ilyen gépeken a pályafutását, akik az érintésalapú billentyűzetre gépeltek programokat, és olyan játékok rabjai lettek, mint a 3D Monster Maze és a Mazogs. A ZX80 és a ZX81 nagyon gazdaggá tette: 2010-ben Sinclair a Guardiannek azt mondta: „Két-három éven belül 14 millió font nyereséget termeltünk”.

Az üzleti mogul Lord Sugar a Twitteren tisztelgett „jó barátja és versenytársa” előtt, azt írva: „Micsoda fickó, ő indította el a szórakoztató elektronikát az Egyesült Királyságban az erősítő készleteivel, majd a számológépekkel, a mini TV órákkal és természetesen a Sinclair ZX-szel. Ne feledkezzünk meg a furcsa elektromos autójáról sem. R.I.P. Friend.”

1982-ben adta ki a ZX Spectrum 48K-t. Gumibillentyűi, furcsa, összecsapott látványvilága és ónos hangja nem akadályozta meg, hogy meghatározó tényezővé váljon a brit játékipar fejlődésében. Olyan közkedvelt játékok – most már színesben – inspiráltak egy egész generációt, mint a Jet Set Willy, a Horace Goes Skiing, a Chuckie Egg, a Saboteur, a Knight Lore és a Lords of Midnight.

Sinclair neve ismertté vált, mivel termékeit elkapkodták a boltok polcairól. 1983-ban lovaggá ütötték. Azonban egyik kevésbé sikeres találmánya – a Sinclair C5 – szinonimájává is vált, ami anyagilag is sokba került neki. A C5-öt, egy akkumulátoros elektromos triciklit 1985 januárjában dobták piacra, és Sinclair az első évben 100 000 darabos eladást jósolt a terméknek, ami azonban megbukott, és a Sinclair Vehicles még ugyanezen év októberében csődbe ment. A kritikák aggályokat fogalmaztak meg a többi autós látóhatára alatti jármű vezetésének biztonságával, valamint az időjárás viszontagságainak való kitettséggel kapcsolatban. A következő évben Sinclair eladta a számítógépes vállalkozását is, az Amstradnak.

 

 

A Sinclair TV80, egy zsebtévé, a C5-höz hasonlóan egy másik eszköz volt, amely nem vált be, bár az emberek ma már rendszeresen néznek műsorokat a mobiltelefonjukon. És bár nem úgy néznek ki, mint a Sinclair C5, amely később kultikus státuszra tett szert, az elektromos járművek mára jöttek csak igazán divatba. Belinda Sinclair elmondta: „Az ötleteket, a kihívást találta izgalmasnak. Előállt egy ötlettel, és azt mondta: „Nincs értelme megkérdezni, hogy akarja-e valaki, mert el sem tudja képzelni”.

Saját találmányait azonban nem használta fel személyesen. A lánya tudomása szerint soha nem volt zsebszámológépe, helyette mindig egy csúszózsinórt hordott magánál. Többször is úgy nyilatkozott különböző interjúkban, hogy nem használ sem számítógépet, sem e-mailt.

A feltaláláson kívül a költészet, a maratonfutás és a póker is érdekelte. Szerepelt a Late Night Poker című televíziós sorozat első három évadában, és megnyerte a Celebrity Poker Club spinoff első évadának döntőjét, legyőzve Keith Allent.

Belindát, 55 és 52 éves fiait, Crispint és Bartholomewet, öt unokát, két dédunokát és számtalan rajongót hagyott hátra.

Forrás: The Guardian

 

 

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu