Daniel Craig egy „felébredt” James Bondot adott nekünk, mondja Charlie Higson

MOZI HÍREK  -A fiatal Bond-szerző kiemeli, mennyit változott a kém, mióta Ian Fleming 1953-ban megalkotta őt.

 

Ő a merengő rosszfiú, aki luxusautókat vezet, ablakon ugrik át és mozgó vonatok tetején birkózik, miközben egy sor gyönyörű nővel a karján láthatjuk. De egy dolog van, ami James Bond soha nem volt, az a „felébredés” (az angolban: “woke”) – egészen mostanáig.

Charlie Higson, a Fiatal Bond-regények szerzője szerint Daniel Craig – aki ötödik és egyben utolsó alkalommal alakítja a mozi leghíresebb kémjét a közelgő Nincs időnk meghalni című filmben – „egy éber 007-est adott nekünk, aki gyengéd, sír, és szmokingban megy a zuhany alá, hogy megvigasztaljon egy nőt”.

Craig, aki mellékállásban producerként dolgozik a No Time to Die című filmben, sokat beszélt arról, hogy fontos az erős nők szerepeltetése a Bond-franchise-ban, és még azt is elárulta, hogy a 2006-os Casino Royale-ban a bikinis „Bond-lányok” ellenszereként választotta a ma már híres kék fürdőnadrágját.

„Vannak bizonyos dolgok, amelyek Bondhoz kötődnek, és amelyekre azt mondanánk: „Nem, ezt már nem teheted” – mondta Craig a Radio Timesnak. „Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy mi történik jelenleg a világban, de még mindig történetmesélők vagyunk, még mindig próbáljuk szórakoztatni a közönséget”.

Az 53 éves színész, aki 15 évnyi Bond-forgatás során fogakat vesztett, izmokat  és inakat szakított el, azt mondta, hogy „meztelenebb, mint a nők” a készülő filmben, és hozzátette: „A nőknél is meztelenebb”: „Én így terveztem”.

Higson kiemelte, hogy mennyit változott azóta, hogy Ian Fleming 1953-ban megalkotta Bond karakterét. „Vajon az eredeti Bond túlélné-e modern világunkban, vagy a cancel-kultúra sikerrel járna ott, ahol a Spectre oly sokszor kudarcot vallott, és végleg végezne vele” – írja a Radio Timesban.

Higson szerint Fleminget sok társadalmi változás zavarba hozná. „Képes lenne elmagyarázni, hogy milyen hőmérsékleten kell felszolgálni a pezsgőt, de a névmások helyes használatáról teljesen tanácstalan lenne”.

De azt is fenntartotta, hogy az író „nekirugaszkodott annak a régimódi, ötvenes évekbeli nézetnek is, hogy a nőknek puhány háziasszonyoknak kell lenniük, piedesztálra emelve és udvarolva. A könyveiben sokan sportosak és függetlenek voltak, akárcsak az új film hősnői„.

A Bond társproducere, Barbara Broccoli elmondta, hogy azért választották Craiget, mert olyan valakit kerestek, aki újraértelmezi Bondot. „Daniel belső életet adott Bondnak. Az ő Bondja megengedte, hogy sebezhető legyen” – mondta.

„Az, hogy szűkszavú rövidnadrágban jött ki a tengerből, szexobjektummá tette őt, nem pedig Eva Green” – tette hozzá Higson, akinek könyvei középpontjában a tizenéves Bond áll az 1930-as években.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy sokszínűbb kinevezést a helyére, Craig azt mondta: „Egyszerűen jobb szerepeket kellene adni a nőknek és a színes bőrű színészeknek. Miért kellene egy nőnek James Bondot játszania, ha kellene egy ugyanolyan jó szerep, mint James Bond, de egy nőnek?”.

Az eredetileg 2020 áprilisára tervezett No Time to Die (Nincs időnk meghalni) szeptember 30-án kerül bemutatásra Magyarországon.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu