Menu

Játszhatunk a letöltés alatt álló Steam-játékokkal a jövőben?

A Valve egy szabadalma erre mutat, de Gabe Newelléket ismerve ez a frissítés teljesen csendesen, egy keddi frissítés során jut fel a Steamre…

 

Ugye elég sok játék termetesebbnek mondható, főleg azok, amik az AAA kategóriába esnek (mi pedig hasonló három betűs kifejezést eresztünk ki magunkból az árazás miatt, „hála” a gyenge forintnak…). De jelenleg a Steamen nincs lehetőségünk arra, hogy egy épp letöltés alatt levő játékot elindíthassunk. Szépen meg kell várni a letöltést, esetleg a frissítéseket is…

Viszont Pavel Djundik, a SteamDB alapítója a Twitteren megosztotta a tavaly márciusban regisztrált Valve-szabadalmat. Ez leírja, hogy Newell cége egy olyan rendszert szeretne implementálni, ami egy Steam-felhasználónak lehetővé tenné a játékot még úgy is, hogy annak még le kellene töltődnie a PC-jére. Ezt a Valve instant play-nek nevezi.

Azért el kell magyarázni, hogy ez miképp működik. A Steam képes lesz bármelyik játék exe fájljának az olvasási folyamatait nyomon követni. A folyamatokból pedig felépít egy digitális térképet. Ezzel sorba állítja, hogy mely fájlokat kell először letölteni, és így a játékos el tudja indítani a játékot, azaz nem kellene megvárnia, hogy az a 40-50 gigabájt (vagy még ennél is több, erre is van példa, nem is kevés…) lekússzon a HDD-re, SSD-re.

A technológiának még egy előnye van: több helyünk lesz a tárhelyünkön, ugyanis a kilens oldalon a prefetch és a fájltörlés a telepítés során nem fog hatással lenni a letöltődő játék integritására, és elméletileg (ki kell emelni, hogy nem gyakorlatilag) a latencia is csökkenhet a játék során, azaz a lag nem biztos, hogy a jelenleg „megszokott” mértéket eléri.

Ezzel a rendszerrel a Valve a Battle.net, az Origin, vagy mondjuk a PlayStation 5, Xbox Series párosának nyomába tudna eredni, mert ezeken a platformokon mindenhol lehetőségünk van a letöltés során elindítani a játékot, csakhogy a Valve szabadalma nem korlátozná a számunkra rendelkezésre álló játék pályáit, vagy nem kell a főmenüben várnunk.

Sajnos még nem tudni, hogy lesz-e valami ebből a szabadalomból…

Forrás: PCGamer

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu