PlayStation 4: megoldódott az időzített CMOS-bomba ügye?

A 9.00-s rendszerszoftver-frissítésnek köszönhetően lehetséges, hogy nem kell a szemetesbe vágnunk a konzolunkat, ha annak CMOS eleme lemerülne…

 

Még március végén ezt írtuk, hogy miért is tűnt nagy problémának: „Szóval a PlayStation 4 kérdéses alkatrésze… a belső órához szánt elem. Ha ez lemerül és nem működik többet, akkor nem hogy a digitálisan (PlayStation Store-ról származó) játékok nem fognak működni, hanem a lemezes kiadások sem, miután a CE 34878-0 hibaüzenetet kapjuk! Miért? Mert a Sony így tervezte meg a konzol trófeás rendszerét… A trófeáknak szüksége van a konzol órájának elemére. Ez lenne az, amit mi nem tudunk módosítani, és így a játékosok sem tudnak módosítani az idejükön, emiatt pedig nem tudják azt feltüntetni, hogy a valós időszakhoz képest korábban megszerezték a kérdéses trófeákat.

Ennek viszont az a hátulütője, hogy a konzol elemének megfekvése a játékoktól való búcsút is jelenti. Ha a rendszer órája nullára áll, akkor az egyedüli módszer ennek kijavítására az, hogy a PlayStation Networkhöz csatlakozzunk. Persze a konzol feltörésével manuálisan, kézzel is módosíthatunk az időn, de az elemet ki lehet cserélni egy másikra, ám akkor is kötelező a PSN-hez történő csatlakozás, hogy minden helyreállhasson. Viszont most felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaha is megszűnik létezni a PlayStation Network (vagy legalábbis annak PlayStation 4-es verziója), akkor a PlayStation 4 maga is hasznavehetetlenné válik.”

És most ezzel kapcsolatban jött fejlemény: a Twitteren a Destruction Games azt írta, hogy szerinte a PlayStation 9.00-s firmware frissítése megoldotta a problémát. Kipróbálta a lemerült elemmel rendelkező PlayStation 4-ét, és a játékok nem szállnak el az indításukkor. Még trófeákat is szerezhet, igaz, ebben az esetben a megszerzési dátum üres marad. A PlayStation 4 elindításakor az alap dátum bukkant fel (1969, délután öt óra), és a konzol továbbra is ragaszkodik ehhez a dátumhoz a halott CMOS-elem miatt. Mellékelt pár képet is, amit lent beágyaztunk.

Ez pedig nagyon hasznos frissítés. Ezzel nem fog a Sony több tonnányi szemetet termelni a PlayStation 4-ek jövőbeli használhatatlansága miatt, és így a játékok továbbra is működni fognak. Ennek pedig örülünk. És a PS3 mikor jut ehhez hozzá?

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu