Kína betiltotta a kriptovalutákat!

TECH HÍREK – A kínai központi bank bejelentette, hogy a kriptopénzekkel kapcsolatos összes tranzakció illegális, gyakorlatilag betiltva az olyan digitális tokeneket, mint a Bitcoin. A grafikus videókártyákat így talán ismét csak játékra fogják használni kriptobányászat helyett.

 

„A virtuális valutákkal kapcsolatos műveletek illegális pénzügyi tevékenységnek minősülnek” – közölte a Kínai Népbank, figyelmeztetve, hogy ez „súlyosan veszélyezteti az emberek vagyonának biztonságát”. Ez azért döbbenetes hír, mert Kína (volt idáig) a világ egyik legnagyobb kriptopénzpiaca. Az ottani ingadozások gyakran hatással vannak a kriptopénzek globális árfolyamára.

A Bitcoin árfolyama több mint 2000 dollárral esett a kínai bejelentés után. Ez a legutóbbi lépés, Kína országos szinten lecsapott arra, amit a legjobb esetben is volatilis, spekulatív befektetésnek – rosszabb esetben pedig pénzmosási módszernek – tekint. A kriptopénzekkel való kereskedés 2019 óta hivatalosan tilos Kínában, de online, külföldi tőzsdéken keresztül tovább folytatódott. Idén azonban jelentős szigorítás történt.

 

TECH HÍREK - Olyan húzással lépett elő a videókártyákat gyártó cég, ami nem mindenkinek kedvező.

 

Májusban a kínai állami tanácsadók figyelmeztették a vásárlókat, hogy nem kapnak védelmet a Bitcoin és más valuták online kereskedelmére, mivel a kormánytisztviselők megesküdtek, hogy fokozzák az iparágra gyakorolt nyomást.

Júniusban a kormány felszólította a bankokat és a fizetési platformokat, hogy hagyjanak fel a tranzakciók elősegítésével, és betiltotta a virtuális valuták bányászatát, vagyis azt a kereskedelmet, amelynek során nagy teljesítményű számítógépek segítségével új érméket állítanak elő. A pénteki bejelentés azonban az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Kína a kriptopénz-kereskedelmet annak minden formájában le akarja állítani.

A nyilatkozat egyértelművé teszi, hogy azok, akik „illegális pénzügyi tevékenységekben” vesznek részt, bűncselekményt követnek el, és büntetőeljárás alá vonják őket. A kínai állampolgároknak online ilyen szolgáltatásokat nyújtó külföldi weboldalak pedig szintén illegális tevékenységnek minősülnek – áll a közleményben.

 

Egy rendőrségi akció során több mint 3800 PS4-et foglaltak le, amelyeket kriptovaluták bányászatához használtak.

 

A számos kriptovaluta, köztük a Bitcoin alapját képező technológia is az elosztott számítógépek hálózatán alapul, amelyek a tranzakciókat egy óriási közös főkönyvben, az úgynevezett blokkláncban ellenőrzik és hitelesítik. Jutalmul új „érméket” kapnak véletlenszerűen azok, akik részt vesznek ebben a munkában – ez az úgynevezett kriptobányászat.

A viszonylag alacsony villamosenergia-költségekkel és olcsóbb számítógépes hardverekkel rendelkező Kína már régóta a világ egyik fő bányászati központja volt. A tevékenység olyannyira népszerű ott, hogy a játékosok néha az iparágat okolták a nagy teljesítményű grafikus kártyák globális hiányáért, amelyeket a bányászok a kriptopénzek feldolgozásához használnak.

A kínai szigorítás máris súlyosan érintette a bányászipart. 2019 szeptemberében Kína a világ Bitcoin energiafelhasználásának 75%-át tette ki. Ez a szám idén áprilisra 46%-ra csökkent. A bejelentésnek köszönhetően pedig újabb drasztikus csökkenés prognosztizálható.

 

Forrás: BBC News

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu