Activision-Blizzard: vége a milliós vezetői bónuszoknak?

Egy olyan javaslatról van szó, amelyről még nem szavaztak az Activison-Blizzard részvényesei, de ami véget vethet a milliós vezetői sikerdíjaknak. Talán ez segít abban is, hogy a cég normális munkahellyé váljon mindenki számára.

 

Azt mondják, hogy valódi változás csak akkor történik, ha azt a zsebünkön is megérezzük. És talán ez az egyetlen dolog, amire az Activision-Blizzardnak szüksége volt ahhoz, hogy megoldja a szexuális zaklatással kapcsolatos vádak problémáját, amely már eddig is beárnyékolta a vállalat imázsát. Bár az elmúlt hetekben ez volt a legtöbbet emlegetett kérdés, nem ez volt az egyetlen panasz a vállalat ellen, mivel a vállalatot a vezetőknek éves bónuszok formájában kifizetett hatalmas összegek miatt is kritika érte. Mert nem egy plusz fizetésről beszélünk, hanem akár 200 millió dolláros prémiumokról. A részvényesek kérésére a vezetők nem vehetik fel idén a bónuszukat, mert nem kezelték megfelelően a szexuális zaklatási ügyeket.

Mielőtt továbbmennénk, meg kell jegyezni, hogy ez csak egy javaslat, amelyet szavazásra bocsátunk, tehát nem jelenti azt, hogy a döntés már megszületett. Amint azt a Gamesindustry megosztotta, az ötlet mögött hosszú történet áll. A szóban forgó részvényesi csoport, a SOC Investment Group már hónapok óta sürgeti az Activision-Blizzardot és az EA-t, hogy vizsgálják felül a vezetők éves szinten kapott nagy pénzeit, annak ellenére, hogy ezt a javaslatot végül mindig leszavazták.

A SOC Investment Group úgy véli, hogy a bónuszok odaítélésének kritériumai, amelyek elsősorban a vállalaton belüli teljesítményen alapulnak, mindkét vállalatnál aránytalanok. Így az Activision-Blizzardra összpontosítva kezdett el rámutatni, hogy a vállalat „szükségtelenül gazdagította” vezérigazgatóját, Bobby Kotickot. Ennek eredményeként Kotick fizetését a felére csökkentették, de ő az éves bónuszokról még ekkor sem mondott le.

 

bobby_kotick

 

Mindent bonyolítják azonban a közelmúltban felmerült vádak, miszerint mérgező a munkakörnyezet az Activision-Blizzard irodáiban, ami miatt a vállalatnál változtatni kényszerültek, ami viszont a dolgozók állítása szerint nem történt meg. Ez, valamint az a tény, hogy az Activision-Blizzard válsága eljutott a kormányzati szervek és a tőzsdefelügyelet fülébe, amely jelenleg is vizsgálódik Kotick ellen, még inkább arra késztette a SOC Investment Groupot, hogy változtatásokat eszközöljön a vállalatnál, mind pénzügy, mind a sokszínűség terén.

Az ügyvezető igazgatótanács átalakítására szólítottak fel, ahol a 10 fős csapatban mindössze két nő van, és azt javasolja, hogy a vállalat főnökei ne kapjanak éves bónuszt, mert a vállalatnál „a szexuális zaklatás problémája megoldatlan”. Ezen túlmenően a befektetői csoport hozzáteszi, hogy „a bónuszokat attól kellene függővé tenni, hogy az Activision-Blizzard „teljesít-e bizonyos egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási referenciaértékeket”.

 

Nem csak a Ubisoft esetében számolhatunk be arról, hogy nem éppen jó munkakörülmények vannak a cégen belül, ugyanis most az Activision Blizzardnak kell majd a bíróságra vonulnia. - Activision Blizzard

 

Ezzel kapcsolatban a SOC Investment Group kitart amellett, hogy a vállalatnak már a szexuális zaklatási válság előtt is gondjai voltak a befektetők elégedettségével: „Az Activision-Blizzardnak már a vállalat környezetével kapcsolatos nagy botrány előtt is nehézségei voltak a részvényesek támogatásának megszerzésében, mert a vállalat kizárólag a vezetői fizetésekre összpontosított, így azt hiszem, van alapja annak a feltételezésnek, hogy a befektetők valami mást szeretnének látni.”

Persze a cég olyan turbulenciákon megy keresztül, amelyek tartósan befolyásolhatják az imázsát, így nem meglepő, hogy a történtek után, hozzátéve az Overwatch vezető producerének és a Blizzard jogi vezetőjének nemrég történt lemondását, olyan lépésekbe kezd, amelyek nem csak a vezetők milliós bónuszait csökkentik, de tisztességes munkakörnyezetet is biztosítanak mindenki számára.

Forrás: Game Industry

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu