Megérkezett Astro, az Amazon házi robotja

TECH HÍREK – Az Amazon bemutatja Astro-t, az első háztartási robotját, amely az Alexa okosotthon-technológiájával működik. Egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz kapható.

 

A vállalat szerint Astro távirányítható, hogy ellenőrizze a háziállatokat, az embereket vagy az otthoni biztonságot. Emellett képes automatikusan is járőrözni a lakásban, és értesítést küldeni a tulajdonosoknak, ha valami szokatlant észlel.

Az Amazon szerint ez több, mint „Alexa kerekekkel„, még különböző mozdulatokat és kifejezéseket is programoztak bele, hogy személyiséget adjanak neki. A bemutatón arra kérték Astro-t, hogy  „beatboxoljon” – a robot pedig hip-hop ütemeket játszva biccentett a fejével és táncikált is hozzá.

 

 

Az Amazon igyekezett megelőzni az adatvédelmi aggályokat is. A cég szerint be lehet állítani „tiltott zónákat”, így a robot nem mehet be bizonyos területekre, vagy be lehet állítani a „ne zavarjanak” funkciót is. A kamerák és mikrofonok kikapcsolására szolgáló gombokkal is rendelkezik – bár ezek aktiválásával elveszíti mozgásképességét.

A kis robot egy kihúzható „periszkóp” kamerával is fel van szerelve, amely a fejéből ugrik ki. Az Amazon bemutatott egy példát, amikor arra használták, hogy ellenőrizzék, hogy a gázfőzőlapot bekapcsolva hagyták-e, miután elhagyták a házat. A technológiai és kiskereskedelmi óriás szerint a 999,99 dolláros robot leginkább az idősek segítségére lehet.

 

 

„Az Astro merész, de logikus lépés  Amazon részéről, tekintve a robotika terén szerzett szakértelmét és azt a vágyát, hogy még inkább integrálódjon a fogyasztók mindennapi életébe” – mondta Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője. Szerinte néhány riválisával ellentétben az Amazon „hajlandó erősen kísérleti jellegű termékeket is piacra dobni”, és megnézni, hogyan reagálnak a vásárlók.

„A sci-fi regényekhez hasonló termékek kínálata innovatív vállalatként pozícionálja az Amazont a fogyasztók és a befektetők szemében is” – érvelt a szakember. A robotot az Amazon szerint még idén leszállítják – de csak az Egyesült Államokban. A kezdeti, korlátozott példányszám után pedig az ára 1449,99 dollárra emelkedik – közölték. „Úgy vélem, hogy az Astro robot percek alatt el fog fogyni, amikor az amerikai piacon elérhetővé válik” – tette hozzá Wood úr.

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu