GTA V: petíció a transzfób tartalmak eltávolításáért

A GTA V miatt az Out Making Games brit LMBTQ+ érdekvédelmi szervezet nyílt levelet küldött a Rockstarnak. A legnagyobb játékos portálok mind leközölték a levél tartalmát.

 

A Grand Theft Auto sorozatot mindig is viták övezték, az amerikai társadalom savanyú szemlélete és az utcai bűnözés néhány drámájának bemutatása miatt sok kritikai vizsgálat középpontjába került. A franchise azonban a populáris kultúra részévé vált, és a történelem legkelendőbb játékai közé tartozik.

Ez arra késztetett néhány médiaelemzőt és egyesületet, hogy megkérdőjelezzék, milyen hatással lehet a tartalma a társadalomra, és hogy a Rockstar milyen mértékben járulhat hozzá a sok embernek fájdalmat okozó káros sztereotípiák felszámolásához. Ebből az alkalomból a GamesIndustry megismételte az Out Making Games által a Rockstarnak küldött nyílt levelet, amelyben arra kérték a stúdiót, hogy használják ki a PS5 és Xbox X Series X|S újrakiadását, és távolítsák el a transzfób elemeket a játékukból.

 

 

Az Out Making Games az LMBTQ+ jogokért küzdő fejlesztők brit székhelyű szervezete, és levelüket a Kotaku által közzétett cikk támasztotta alá, amely éppen ezt a lehetőséget vizsgálta, felvetve a Rockstar által a 2013-as játékba beépített olyan elemeket, amelyek hozzájárulnak a káros sztereotípiák fenntartásához.

A levélben Carolyn Petit szövegére hivatkozva arról beszélnek, hogy a transz- és nemi sokszínűségre utaló sztereotípiák szándékos szerepeltetése arra ösztönzi a játékosokat, hogy idegenkedjenek tőlük, sőt, örömüket leljék abban, hogy bántalmazzák és megöljék őket. Az Out Making Games a Rockstar társadalmi felelősségére hivatkozott a GTA V világszerte kifejtett kulturális hatása miatt. Carolyn Petit cikkében felveti annak lehetőségét, hogy a játék transzfób részeit megváltoztassuk, és a játékosnak kritikai kontextust biztosítsunk a műhöz.

A GTA V natív next-gen változata 2022 márciusában érkezik PS5-re és Xbox X Series X|S-re, miután a legutóbbi PlayStation Showcase-en bejelentették a késést, egy olyan trailerrel (a fentebbi videó), amelyet amúgy a közönség erősen kritizált. 

Ha még nem ismernéd a GTA V-öt, olvasd el játéktesztünket!

Forrás: Games Industry

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu