Elképesztő indoklással állt elő a Facebook a hatalmas leállásra!

TECH HÍREK – Miután tegnap kora este elszállt a Facebook (és vele együtt a Messenger, a WhatsApp, de még az Oculus headsetek is…), Mark Zuckerbergéknek elő kellett állnia egy magyarázattal…

 

Ami tegnap késő délután, este történt, tökéletesen igazolja az Ethereum blockchain feltalálóját, akiről nemrég írtuk, hogy a központosított szolgáltatásoknak megvannak a hátulütői. Ezt a Facebook bizonyította is, mert amikor teljesen elérhetetlenné vált a közösségi oldal, magával rántott minden mást, így például a Facebook-regisztráció felé terelő Oculus VR-headsetek sem voltak működőképesek. És emiatt kellett a Twitteren kommunikálniuk…

A Facebook egy hivatalos közleménnyel reagált arra, hogy mi történt (ami elvileg 7 milliárd dollárnyi, tehát 2100 milliárd forintnyi kárt okozott Zuckerbergnek…): a site mérnöki csapatai rájöttek, hogy a backbone routereken megejtett konfigurációs módosítások okozták a kommunikációs kieséseket, ugyanis ezek a routerek felelősek az adatközpontok között történő hálózati forgalomért. Ez pedig dominóeffektust okozva az adatszerverek közötti kommunikációra is kihatottak, ami miatt a teljes szolgáltatás leállt. Szerintük a felhasználói adatok nem szivárogtak ki ennek következtében, így elvileg nem egy hackelés vagy egy kibertámadás történt tegnap.

Itt a leállás mértékét konkretizálnunk kell: említettük, hogy központosított szolgáltatásról van szó. Így még a belső LAN/WAN hálózatok is megtérdeltek, a Facebook belsős eszközei és kommunikációja is megroggyant, és mivel minden felvásárolt szolgáltatást is rácsaptak a Facebookra, ezért nem lehetett például „instázni” sem. Ez nem egy olyan hiba, amit pillanatok alatt helyre lehet állítani, így nem csoda, hogy magyar idő szerint éjszaka tért magához a rendszer.

De van itt még komoly történet: a Twitterről származik egy lenti kép, ahol azt állítja Sheera Frenkel, hogy telefonon beszélt egy Facebook-alkalmazottal. Ő egy WTF-szintű eseményt jellemzett: a dolgozók nem tudtak belépni az épületbe, hogy felmérjék a hiba mértékét, ugyanis az azonosításra szánt jelvényeik nem működtek, enélkül pedig az ajtókhoz nem volt hozzáférésük.

Úgyhogy ez egy figyelemreméltó összeesés volt tegnap este. Ebből talán tanulni fog a Facebook… de mivel ők túlzottan profitorientáltak, nem fognak.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu