Menu

Elhunyt a világ legidősebb videojátékos zeneszerzője, Sugiyama Koichi

A Dragon Quest-sorozat komponálója, Sugiyama Koichi több mint ötszáz dalt hozott létre a franchise több évtizedes során.

 

Amikor legidősebbnek neveztük Sugiyamát, teljesen joggal tettük, ugyanis még a Guinness világrekordok könyvében is fellelhetjük a nevét. 1986 óta dolgozott a Dragon Quest zenéin, és az utolsó munkássága a már bejelentett, de még a megjelenésére váró Dragon Quest XII: The Flames of Fate-ben lesz hallható. Úgyhogy rá nyugodtan mondhatjuk, hogy kitartott a franchise mellett három és fél évtizeden keresztül, és ilyesmire ritkán láthatunk példát. (Főleg úgy, hogy idővel a Dragon Quest is rengeteg spinoffot kapott!)

Sugiyama szeptember 30-án hunyt el egy szeptikus sokk miatt, írja a hivatalos Dragon Quest blog, és a temetését zárt körben, a családtagjai és a barátai számára tartották meg, de a Square Enix, a Dragon Quest kiadója tervezi, hogy egy emlékgyűlést tart az elhunyt zeneszerző emlékére, de ennek időpontját a kiadó még nem tűzte ki.

Amúgy Sugiyama nem csak a Dragon Questben hagyta ott keze nyomát: például a World Golf három részében (1985 és 1990 között), a Monopoly Tomy-portjában (1993), vagy például az 1999-ben PS1-re, aztán 2001-ben GBA-ra kiadott Torneko: The Last Hope-ban is hallható volt a munkássága. Persze filmes, tévés tapasztalata is volt, csak pár példa: Skyers 5 (1967), Return of Ultraman (1971), Cyborg 009 (1979), Godzilla vs. Biollante (1989), de ebben az esetben is ott volt a Dragon Quest-kapcsolat (The Adventure of Dai: 1991; Dai no Daibōken Tachiagare!! Aban no Shito és Dai no Daibōken Buchiya bure!! Shinsei Rokudai Shoguo: 1992; továbbá Your Story: 2019).

Sugiyama jelentős hagyatékot hagyott tehát maga mögött, és tény, főleg a Dragon Quest volt az életművének nagyobb része, és lehetséges, hogy a világrekordját más nem nagyon fogja megdönteni, ugyanis a japán zeneszerző kilencven éves korában hunyt el, és más, hasonló életkorban járó, videojáték tematikában dolgozó dalszerzőről nem tudunk hirtelen.

Nyugodjon békében.

Forrás: Gematsu

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu