Epic Games vs. Apple: mind a két fél fellebbezett a döntés ellen

Bár az Apple tíz határozatból kilencet megnyert (és emiatt maga a cég is nagy győzelemként könyvelte el, hogy Tim Sweeney Epic Games cégét többnyire padlóra vágta a bíróságon), az egy, amit viszont elbukott, anyagilag fájdalmas lehet „az almásoknak”.

 

Hosszú ideje követjük figyelemmel az Epic Games és az Apple között zajló pereskedést (aminek margójára a Google-t is felírhatjuk ugyanazon okokból: Sweeney monopolhelyzetet érzékel, de az Epic Games megpróbált elsassézni az Apple és a Google 30%-os mikrotranzakciós haszonkulcsától, mire mind a két techcég kivágta a saját app store-jából a Fortnite-ot), és korábban beszámoltunk már arról, hogy az Epic Games fellebbezett a határozat ellen (miközben azon töprengett Sweeney, hogy mit is jelent a gomb kifejezés…).

Már a kihirdetéskor is arról írtunk, hogy nagy valószínűséggel mind a két cég fellebbezni fog a döntés miatt, és most ez be is igazolódott: az Apple sem tartja elfogadottnak a szituációt. Az egyetlen elbukott pontja épp anyagilag fájhat nekik: a mobilos appokban többé nem szabad megtiltani az appok fejlesztőinek, hogy felhívhassák a figyelmet a külső, nem az Apple App Store-hoz kapcsolódó fizetési metódusokra. Ezzel pedig minden mikrotranzakció/vásárlás során ott van az esélye annak, hogy az Apple a 15-30% között haszonkulcsot bukja.

Az Apple szeretné, ha a december kilencedikén életbe lépő, ezzel kapcsolatos végzését felfüggesztenék, mert az almás cég ki szeretné várni, mire az összes fellebbezés lezárulna. Az Apple közleménye szerint a felfüggesztés kérése lehetővé teszi nekik, hogy a fogyasztókat megvédhesse és a platformját megóvhassa. Eközben a cég képes lenne áttekinteni az összetettnek és gyorsan változónak nevezett jogi, technológiai, illetve gazdasági ügyeket, amik az iránymutató elvek módosítása okozna nekik.

Úgyhogy itt még biztosan lesznek fejlemények, vagy akár mondhatnánk azt is, hogy a második körre készül a két cég. És akármi is lesz a második bírói ítéletsornak az eredménye, annak biztosan komoly hatása lesz az iparra.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu