111 éves korában meghalt Ruthie Tompson, a Disney rajz- és animációs filmek hatalmas legendája

MOZI HÍREK – Ruthie Tompson a Disney-nél kezdte pályafutását, 1937-ben a Hófehérke és a hét törpe című film „tinta- és festékosztályán” dolgozott.

 

111 éves korában elhunyt Ruthie Tompson, a Disney legendás, hosszú ideje dolgozó animációs felügyelője. A Disney ügyvezető elnöke, Robert Iger a Twitteren keresztül osztotta meg a hírt. Szerettei, barátai és rajongói megosztották csodálatukat Ruthie és mesteri munkája iránt.

„RIP Ruthie Thompson… egy igazi animációs legenda. A Disney-hez való hozzájárulása – a Hófehérkétől A megmentőkig – a mai napig szeretett klasszikusok. Bár hiányozni fog a mosolya és a csodálatos humorérzéke, kivételes munkája és úttörő szelleme örökké inspirálni fog minket.”

Ruthie 1910. július 22-én született Portlandben, Maine államban, és Bostonban, MA-ban nőtt fel, amíg családja 1918-ban Kaliforniába nem költözött. Először november 11-én, a fegyverszünet napján érkeztek Oaklandbe, amely az első világháború végét jelentette. Később visszaemlékezett, hogy a háború végi ünnepségek alatt ő és mások is maszkot viseltek az arcukon, hogy megvédjék magukat az influenza ellen, amely akkoriban járványos volt.

Ruthie és családja az 1920-as években Hollywoodban élt, nem messze az akkoriban induló Disney Bros. stúdiótól, a Kingswell Avenue-n.

„Mindig elsétáltam a Disney Bros. üzletház előtt” – emlékezett vissza egyszer. „Kíváncsi voltam és szimatoltam, és végül behívtak, hogy megnézzem. Ezután elég gyakran meglátogattam őket. Emlékszem, ahogy a padon ülve néztem, ahogy Roy filmre veszi az animációs filmtekercseket”.”

„Egyszer Roy megkért minket, szomszéd gyerekeket, hogy játsszunk fogócskát az utcán, miközben ő lefényképezett minket a filmkamerával” – folytatta. „Gondolom, az Alice-vígjátékok miatt; mindannyiunknak fizetett egy-egy negyeddollárost, aminek örültem, mert így tudtam édesgyökeret venni.”

Miután 18 évesen elvégezte a hollywoodi gimnáziumot, a Dubrock’s Lovasakadémián kapott állást, ahol Walt és Roy Disney rendszeresen pólózott. Hamarosan maga Walt ajánlott neki állást, mint festő a Tinta és festék részlegen, ahol segített a stúdió első nagyjátékfilmjének, a Hófehérke és a hét törpe című animációs filmnek az utolsó simításokat elvégezni, amely 1937-ben került a mozivászonra. Páratlan karriert futott be, és 1975-ben nyugdíjba vonulása előtt szinte minden Disney-animációs filmben dolgozott, egészen A megmentőkig.

Ruthie-t a 110. születésnapi ünnepségén megkérdezték, hogy mi a hosszú életének titka, ő így válaszolt: „Azért, mert vámpír vagyok!”; „Hogy mondhatnám el a titkomat, mert akkor nem lenne titok!”; „Hülye vagyok, hogy ilyen sokáig élek!”. Aztán megkomolyodott. „Nem tudom, miért vagyok még mindig itt, de azt tudom, hogy nem azért akarom, hogy tiszteljenek, mert öreg vagyok, hanem azért, mert az akarok lenni, aki vagyok”.

Filmjei között olyanok szerepelnek, amelyek közel egy évszázada generációkat gyönyörködtetnek.

Magányos kísértetek (1937) (tinta és festék – hitelesítés nélkül) Hófehérke és a hét törpe(tinta és festék – hitelesítés nélkül) (1937) Pinokkió (1940) Fantázia (1940) Dumbó (1941) Donald a Matematikaföldön (jelenettervező – hitelesítés nélkül) (1959) Csipkerózsika (kocka és jelenattervező – hitelesítés nélkül). (1959) Mary Poppins (jelenetrendező – nem akkreditált) (1964) Az Arisztokáták (jelenetrendező – nem akkreditált) (1970) Robin Hood (jelenetrendező – nem akkreditált) (1973) Micimackó és Tigris (rövidfilm; 1974) A megmentők (1977)

Bölcsesség egy jól vezetett élethez? Ruthie azt válaszolta: „Érezd jól magad! Próbálj meg minél többet tenni magadért.

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu