A közel-keletiek súlyosan elítélik Jim Ryan kommentjét!

A Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan a Közel-Keleten élő játékosok számára igazán tapintatlan kommenttel élt.

 

Jim Ryannek ez megy igazán: többször is volt már olyan megnyilvánulása, amire nem nagyon találtunk eleinte szavakat (az egyik ilyenje régebben az volt, hogy a visszamenőleges támogatást feleslegesnek tartja…). A Gamesindustry-nak adott interjújából már szemléztünk, amikor is a konzolos modellt is burkoltan leszólta, de volt ott egy másik kommentje is. A hitelesség kedvéért ezt szóról-szóra lefordítva idézzük a PlayStation-főnöktől:

„Az egyik dolog, amire büszke vagyok, az az, hogy valamelyest feszegettük a határokat. Olyan piacokat nyitottunk meg, ahol korábban semmilyen videojátékos kultúra nem létezett. A Közel-Kelet… az emberek sosem játszottak ott a PlayStation előtt. Oroszországban egy kicsiny játékipar volt a PlayStation előtt. Spanyolországban is aprócska játékipar volt a PlayStation előtt… szóval földrajzilag tényleg kitoltuk a határokat,” mondta Ryan. Érdemes megfigyelni, hogy külön kiemelte, hogy a Közel-Keleten _semmilyen_ játékos kultúra nem volt.

Az orosz kommentbe is bele tudnánk szólni. Ryan mintha elfelejtette volna, hogy volt egy bizonyos hidegháború, illetve egy vasfüggöny. Mifelénk a 90-es évek elején-közepén „a sárgakazettás” NES/Famicom-klónok népszerűek voltak az áruk miatt, és ugyanez az orosz piacon is így volt (konzolos tekintetben; rájuk még visszatérünk). Ott a Dendy márka alatt futott hatalmasat a korosodó 8-bites platform. Ennyi elég lesz a közvetett módon minket is érintő kommentjéről.

Viszont a Közel-Kelet, illetve az onnan származó emberek nem tűrték szó nélkül az őket érintő kommentet Jim Ryantől. Rami Ismail, egy játékfejlesztő a Twitteren erre úgy reagált, hogy internetes kávézók, játéktermek és NES romhackek ugyanúgy voltak arrafelé is, ahogy a nyugaton, csakhogy ők tört (másolt… PS1-es témában ez hazánkban is létező dolog volt a 2000-es évek elején is) játékokat és PolyStationöket (PS1-kinézetű Famicom-klón) vásároltak, mert a Sony nem értékesített arrafelé.

Egy másik Twitter-felhasználó szerint Jim Ryan téved, mert a Közel-Keleten a 80-as évek óta ott voltak a videojátékok („Atari, NES, SEGA Genesis [mondjuk ez arrafelé Mega Drive volt…], és a többi videojátékos konzol”), és az, hogy Jim Ryan szerint a PlayStation előtt az ott élő emberek soha nem játszottak videojátékokkal, megmutatja, hogy mennyire másvilágban is élnek a hozzá hasonló személyek. Az IGN ottani oldala is szépen visszavágott a PlayStation-főnöknek…

De térjünk vissza egy picit az orosz piacra: egy ResetEra-komment kiemelte, hogy Jim Ryan Oroszországgal kapcsolatban is hatalmas tévedésben van, mert az oroszok akkortájt a C64-től kezdve a PC-ig főleg számítógépeken játszottak (és ne felejtsük, a Tetris is így született…!), és persze a kalózkodás is erősen jelen volt (lásd a Dendy-konzolokat…). Hozzátette, hogy ha csak az eladott konzolok számából kiindulva mérjük fel a videojátékos piacot, akkor a 80-as évek Egyesült Királyságában ez nem is nagyon létezett, mert akkortájt ott a ZX Spectrum, az Amiga, és a C64 volt a népszerű, holott a konzolok ott is jelen voltak…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu