Menu

Ellentámadásba lendül a Google az Epic Games ellen!

És mindezt úgy teszi az Alphabet alá tartozó cég, hogy az Apple gondolatmenetét követi: szerintük az Epic főleg a hatalmas anyagi haszon miatt teszti azt, amit.

 

Az ellenkereset kiemeli, hogy a Project Liberty miatt indult az egész. Ez volt a Tim Sweeney vezette cégnek, az Epic Gamesnek azon sémája, amiben a Fortnite Androidos és iOS-es változataiba alternatív fizetési megoldásokat rakott. Ezt a két techcég elutasította, majd kirúgta az Epic játékát a saját app store-jából, amire az Epic egy PR-kampányt indított (hogy mi az ő oldalukra álljunk), beperelve az Apple-t és a Google -t.

Az Androidon nem kötelező a Google Play használata az appok letöltéséhez és terjesztéséhez (de a fizetési rendszerben muszáj a cégét használni). A Google ügyvédjei szerint az Android az appok fejlesztőinek és az okostelefonokat használóknak a nagy riválisokkal szemben több nyitottságot és választási lehetőséget ad. Aztán jön a formális szakzsargon, miszerint kilenc pontban szólnak fel az Epic állításaival szemben, és sok esetben az Apple-éhoz hasonló álláspontot képvisel a Google, ami azt állítja, hogy miután az Epicnek nem volt elegendő a jelentős Androidos haszon, mégis egy olyan jogi megállapodást kötött velük, amit sosem akartak Sweeney-ék betartani, és ezzel megvezették a céget, elfedve a valós akaratukat. Emiatt még a mai nap is tartó jogi és PR-os konfrontáció alakult ki a két fél között.

A Project Liberty-vel a Google szerint két dolgot akart elérni: egyrészt egy rendszerszintű változást, amivel Sweeney cége nagy anyagi jövedelemre tenne szert, és ezzel akarja Sweeney készülőfélben levő metaverzumát megvalósítani, csak ebben az Apple és a Google szabályzatai akadályoztatják őt. A Google úgy véli, hogy a cégen belül az Epic a Fortnite-ot úgy remélte feltámasztani és új életre kelteni, hogy a fejlesztő játékosok új tartalmakat készíthettek volna, és az ebből származó jövedelmen osztozhattak volna. Az Epic saját dokumentumai szerint a terv az volt, hogy szinte alapból harcra készültek a Google-val szemben.

Mark Rein, az Epic társalapítója azt jósolta, hogy több mint 50%-os esélye van annak, hogy ha az Epic a közvetlen fizetési módszerét helyezi a játékába (kisasszézva a 30%-os mikrotranzakciós haszonkulcsok elől), akkor a Google és az Epic kb. azonnal eltávolítja a Fortnite-ot a saját app store-jukból, míg Daniel Vogel, a cég egyik vezető igazgatója is kiemelte, hogy az új játékosoknak emiatt azonnal elérhetetlenné válik a battle royale legújabb buildje. Az Epicnek komolyabb tervei voltak augusztusra, és nyilvánosan ki is mondták, hogy élvezni fogjuk a tűzijátékot. De kiderült, hogy néhány mérnök, illetve egy belsős biztonsági csapat megpróbálta „meghackelni” a közvetlen fizetést magával hozó frissítést, hogy a Google és az Apple ne legyen képes a hotfix valódi célját felfedni a benyújtás pillanatában. Sweeneyék analitikus eszközökkel meghatározták azt is, hogy hány játékos kapná meg a frissítést annak aktiválásakor.

Az Epic ugyanazon a napon perelte be a Google-t, amikor is megsértette a fejlesztői megállapodást a közvetlen fizetési módszerének behozatalával, ekkor a Google kirúgta a Fortnite-ot a Google Playről, mire az Epic egy negatív fogyasztói reakciókra felkészült kampányt indított, ugyanis tudta a cég, hogy a saját döntése miatt történnek ezen események. Az Epic tudta, hogy jogosan nézhetik a játékosok mohónak Sweeney-éket, mire ők elkezdték 20%-kal olcsóbban a mikrotranzakciókat ajánlani a közvetlen fizetési rendszerükben, „átadva a kedvezményt a játékosoknak”, kiemelve, hogy ha a Google haszonkulcsa nem lenne a képletben, akkor is olcsóbb mikrotranzakciók lennének. Ezekkel a kijelentésekkel akarta az Epic negatívan felfesteni a Google-t, elterelve a figyelmet az Epic szerződésszegéséről.

A Google egy bírósági tárgyalást követel amellett, hogy eltávolíthassa a Fortnite-ot a Google Play Store-ból, plusz az Epic fejlesztői fiókját is kiiktatná a szerződésszegés miatt. Azt követeli a cég, hogy a Google-t ért kár mellett az ügyvédi díjakat és a kamatot is fizesse ki az Epic, aminek be kéne ismernie a „kínpadon”, hogy jogosulatlanul gazdagodott meg az ügy során. A „gugli” emellett még végleg el is tiltaná az Epicet a külsős fizetési módszerek használatától. Mivel az Apple is hasonló irányokat követ (és sikerrel), itt ki is lehetne mondani, hogy a két techcég egy követ fúj…

Forrás: PCGamer

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu