Per indul a Google mesterséges intelligenciát kutató leányvállalata ellen!

TECH HÍREK – A DeepMind ellen azért indult polgári peres eljárás, mert az Egyesült Királyság állami egészségügyi rendszeréből (National Health Service, innentől csak NHS-ként említjük!) több mint másfél millió páciens kórtörténetét és adatait használta fel…

 

Az AI News számolt be arról, hogy a Starcraft 2-ben a játékosokat is elverő mesterséges intelligencia mögött álló cég azért kapta meg ezeket az adatokat, hogy a Streams néven futó egészségügyi app létrejöjjön. Ezt az NHS alkalmazta… egészen az augusztusi bejelentésig, ugyanis ekkor jött a bejelentés, hogy a Streamsre nincsen szükség, és a DeepMind egészségügyi részlege 500-as hibaüzenetet ad, úgyhogy nincs hozzáférés.

A New Scientist már 2017-ben írt arról, hogy az egészségügyi adatokhoz a Google már 2017-ben hozzáfért, sőt, sokkal többhöz, mint amiről hivatalosan is szó volt. Az Egyesült Királyság Információs Bizottsága nyomozást kezdeményezett, miután a Ryal Free kórház nem tett eleget a pácienseinek adataival kapcsolatos védelméért. Ekkor a bizottság tagja, Elizabeth Denham azt mondta, hogy a betegek semmilyen módon sem gondoltak arra, hogy ilyen módon használnák az adataikat. Emiatt a DeepMind bocsánatot is kért.

A történelem viszont megismétli magát, ugyanis Andrew Prismall vezényletével 1,6 millió páciens nevében eljárás indult a Google ellen. Prismall maga is a kérdéses kórház kezeltje volt, és az eljárásból az érintettek kérésre kiléphetnek (különben automatikusan a peres eljárás részévé válnak). Prismall a közleményében azt írta, hogy bár eddig az NHS-sel kapcsolatban erősen pozitív élményei voltak, aggodalomra adott okot az, hogy a bizalmas egészségügyi adatai egy techgigász kezébe jutottak, és szerinte egy ehhez hasonló cég lenne az utolsó, akinek a birtokában látnánk az ilyen adatainkat. Reméli, hogy ez az eljárás fair eredményre vezet mindenki esetében, akik tudomásuk nélkül „adták át” eddigi egészségügyi kezeléseik adatait.

Oliver Dowden, az Egyesült Királyság kulturális államtitkára szerint a Brexit után lehetőségük van a világban új szintre emelni az adatszabályzást, ami megvédi a magántitkokat, mindezt egy könnyed módon. Bár ez becsülendő feladat, eközben az NHS amúgy egy politikai hadszíntér, hiszen az adófizetők pénzéből működik, de a magánszektor is lassan becsúszik a képbe… és emiatt vannak olyan félelmek, hogy az amerikai rendszer alakulhat ki (sok esetben a fizetett egészségügyi hozzájárulásunk nem fedezi a költségeket, így mégis fizetni kell).

Ebből még érdekes jövő alakulhat ki a mesterséges intelligencia számára is.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu