A Quantic Dream egykori női alkalmazottja megnyert egy tisztességtelen elbocsátási pert

A párizsi fellebbviteli bíróság a Quantic Dream egy volt hölgyalkalmazottjának adott igazat, aki 2017-ben tisztességtelen elbocsátást követelt a cégtől, miután bejelentette, hogy a Quantic Dream-en belül a nőket gyalázó, photoshoppolt képek keringenek a dolgozókról.

 

A Quantic Dream eredetileg súlyos kötelességszegés miatt bocsátotta el az alkalmazottat, de később egy 2018-as tárgyalás során súlyos okból történő elbocsátássá minősítette át az esetet. A Quantic Dream elvesztette ezt a pert, és a szóban forgó volt női alkalmazott tisztességtelen elbocsátásért folyamodott.

A francia Solidaires Informatique munkavállalói szakszervezet munkájának köszönhetően – amely korábban már nyújtott jogi támogatást a Ubisoftnál diszkriminációval érintett munkavállalóknak – a volt Quantic Dream-alkalmazott 2021. október 6-án megnyerte a tisztességtelen elbocsátási pert. Az ügy a Quantic Dreamnél történt visszaélések és szexuális zaklatás meglehetősen megrázó történetét írja le, amely először 2018 januárjában látott napvilágot. A források részletezték, hogy a stúdió alapítója, David Cage hogyan követelt hosszú munkaórákat az alkalmazottaktól, valamint hogy korábban homofób és rasszista megjegyzéseket tett. Az alapítók, David Cage és Guillaume de Fondaumière nemrég személyesen nyertek meg egy rágalmazási pert egy francia kiadvány ellen, amiért az ügyről beszámoltak, de a Quantic Dreamen belül indított mindkét per sikertelen volt.

A szóban forgó visszaélések esetében egy munkavállalói képviselő lealacsonyító képeket terjesztett a cégen belül dolgozókról, amelyek végül kiszivárogtak. Az egyik példa egy alkalmazottról készült kép volt, amelyen a következő felirat szerepelt: „Minden nő egyenlőnek születik, de a legjobbakból könyvelők lesznek”, de a „könyvelők” szót áthúzva és „kurva” szóval helyettesítve. Ugyanez a munkavállalói képviselő később azt mondta a volt alkalmazottnak, hogy írjon alá egy nyomtatványt, amelyben kijelenti, hogy a „műalkotás” nem sérti őt, amit ő megtagadott.

Néhány héttel később a munkavállalót behívták egy értékelésre. A munkavállalói képviselő agresszív viselkedéssel és munkahelyi hibával vádolta meg – konkrétan azzal, hogy a Quantic Dream társ-vezérigazgatójának, Guillaume de Fondaumière-nek az elbocsátásával kapcsolatos dokumentumokat szkennelt. A bíróság azonban elutasította a keresetet, mondván, hogy a volt alkalmazott cselekedetei indokoltak voltak, mivel egy vezetői asszisztens volt, akinek az a feladata, hogy papírokat és számviteli információkat másoljon.

A volt alkalmazott a következőket mondta az ítéletről:

„Évekig tartó eljárások, panaszok, jogi zaklatások után végre egy döntés, amely helyreállítja a tényeket. Megkönnyebbültem és büszke vagyok, hogy megálltam a helyem egy olyan hozzáállással szemben, amelyet hűtlennek, becstelennek és megfélemlítőnek lehetett nevezni. Senki sem áll a törvények felett. Sok szerencsét, és legyen nyugodt a lelkiismeretével. A mostani munkahelyemen minden sokkal jobb.”

A videojáték-iparban továbbra is erős mozgalom zajlik a munkavállalók jogaiért, mivel a vállalatok alkalmazottai visszavágnak a diszkrimináció és a zaklatások ellen.

Forrás: Solidaires Informatique

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu