Nem akar exkluzív licencmegállapodást a FIFA!

Az Electronic Arts nem véletlenül gondolkodik a FIFA például az EA Sports FC-re történő átkeresztelésen az évente megjelenő focijátékával kapcsolatban…

 

A FIFA és az Electronic Arts között már közel három évtizede van egy megállapodás a licenchasználatra, de most a focijátékok terén tovább borulhat az eddigi helyzet (ugyanis ne felejtsük, hogy a Konami a Pro Evolution Soccer néven futó sorozatát leváltotta egy free-to-play, erősen félkész állapotban elindított eFootballra), ugyanis a licencbirtokos szeretné, ha nem csak a két betűsként rövidíthető kiadó kezében lenne a sorozat.

A futballszövetség kihangsúlyozta, hogy a stratégiájában változásokat eszközöl, hogy a videojátékos és eSport-portfólióját kiszélesíthesse. A FIFA izgatottan tekint a videojátékok jövője felé, és emögé a szövetség is be akar állni. A FIFA szerint tisztán kivehető, hogy ez egy olyan tér, ahol nem csak egy kézben kellene minden jognak lennie, és most a technológiai, mobilos cégek aktívan versengenek, hogy a FIFÁval, a platformjaival és a nemzetközi bajnokságával kapcsolatot teremthessenek. Magyarul: az Andrew Wilson vezette kiadó felkészülhet az exkluzív licenc elvesztésére (és ez már megtörtént velük a Star Wars esetében is, és ott is hasonló mentalitással élt a LucasFilm Games!).

A FIFA beismerte, hogy több fejlesztővel, befektetővel és elemzővel dolgozik a hosszú távú tervein, ugyanis a videojátékos, eSportos ipar a leggyorsabban növekvő területnek nevezhető, ugyanis új és változatos típusú játékok jelennek meg. Ezért pedig úgy látják, hogy a FIFA és annak részvényesei számára is ki kellene aknázni a foci- és játékos rajongók számára az összes jövőbeli lehetőséget. A FIFA világbajnokság és a női világbajnokság rendezvényeire építve új játékokat adnának ki és integrálnák azokat az eSport-bajnokságokba is.

Az Electronic Arts FIFA-licence 2022-ben lejár, és a kiadó már kimondta, hogy nézelődik a focijátékainak átnevezése kapcsán. Így a jövőben a profitábilis FIFA Ultimate Team mód Football Ultimate Team néven mehet, továbbra is FUT-ként rövidítve az EA Sports FC 23-ban… és mivel a FIFA négyévenként (világbajnokságonként) egy milliárd dollárt kér a kiadótól a licenc meghosszabbításához, annyit nem fog megérni az EA-nek az exkluzivitás.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu