Növekedési pályára állt a Sony? További felvásárlások jöhetnek

A Sony Interactive Entertainment nem fog megállni a Firesprite-nál, a Housemarque-nál és a Bluepoint Gamesnél; további stúdiók juthatnak „a Sony térfelére”.

 

Az utóbbi évek során főleg a konzolgyártók Microsoft volt az, ami felvásárlási lázba kezdett (és mégsem tudtak akkora menetelést felmutatni, mint amit az Embracer Group hozott eddig össze…), és az egyik legnagyobb zsákmányuk a ZeniMax Media volt, amivel a Bethesda, az alá tartozó összes stúdió és azok IP-i (Doom, The Elder Scrolls, Fallout…) is az Xbox Game Studioshoz csatlakoztak.

A Marsipan Games oldalán pedig egy jelentés ütötte fel a fejét. Ez a Sony Interactive Entertainmenttel (SIE-vel) foglalkozik, és úgy látják, hogy a cégnek úgy 13-18 milliárd dollárja (kb. 390-540 milliárd forintja) van arra, hogy ebből a költségvetésből további felvásárlások valósulhassanak meg. A „marcipán” szerint a Sony eléggé agresszív felvásárlási folyamatokkal számol, viszont a kiválasztott stúdiók/cégek stratégiailag kiválasztott alanyok lesznek.

A Marsipan Games szerint a Sony elméletileg képes lenne egy nagyon nagy cég bekebelezésére, de ne felejtsük el, hogy a cég behúzásával annak összes alkalmazottját is foglalkoztatnia kell, így a felvásárláson túl további költségekkel kellene Jim Ryanéknek számolniuk. Ezért pedig, ha a Sony valakit kiválaszt, az olyan stúdió kell, hogy legyen, ami „a kékek” terveivel és általános stratégiájával összeegyeztethető irányelveket követ. Lehetséges helyszínek, ahol a SIE felvásárlásokba kezdhet: Japán, Kína, Lengyelország, illetve Kanada. Főleg Kanada az, ahol a cég erősen lemaradásban van, állítja a Marsipan Games.

Nem fogunk tippelni, hogy kik juthatnak a kékek kötelékébe, de azt tényleg ki lehet jelenteni, hogy a Sony visszafogottabban, de nekik megfelelő módon intézi a vásárlásait. Ne feledjük, hogy részesedésük van az Epic Gamesben is, miután összesen 450 millió dollárnyi (135 milliárd forintnyi) befektetést adtak Tim Sweeney cégének. (Ebből pedig megközelítőleg 2 százalékos tulajdonrészük biztosan van, ugyanis 250 millióért kaptak 1,4%-ot.)

Persze még várnunk kell, mire hivatalosan is hallani fogunk arról, hogy a Sony kit „fizetett le”.

Forrás: PSU

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu