Mexikó: az elnök a videojátékokat és a „Nintendót” szidja egy gyermekrablási ügy után

Mexikó vezetője egy sor ajánlást adott ki, amelyben óvatosságra szólít fel az olyan játékokkal kapcsolatban, mint a GTA V, a Free Fire és társai. A kormánynak kivételesen van oka óvatosságra inteni a játékosokat, persze nem azok agresszivitásáért, hanem az oda beszivárgó bűnözők miatt.

 

A videojátékok továbbra is uralják a politikai vitát egyes országokban, olyannyira, hogy a közegészségügy szempontjából kiemelt kérdésnek tekintik őket. Ebben az értelemben ma csatlakozunk Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnökének nyilatkozataihoz, amelyben bejelentette, hogy kormánya a technológia felelősségteljesebb használatára törekszik egy gyermekrablási ügyet követően.

„Üzenetet fogunk küldeni a családoknak: anyáknak, apáknak, gyerekeknek, serdülőknek, az elektronikus játékok, a Nintendo, mindezek kockázatáról, amelyek nagyon erőszakosak, és kétségtelenül hatással vannak a gyerekekre” – nyilatkozta a kormányzó. „Természetesen szabadok vagyunk, tilos tiltani, a legjobb, ha korlátozzuk magunkat, és hogy mindannyian felelősségteljesen járunk el. De ha figyelembe vesszük, hogy óvatosnak kell lennünk, és több időt kell szentelnünk a gyermekekre és a serdülőkre” – tette hozzá.

 

 

A biztonsági minisztérium ezután ajánlások sorát jelentette be, amelyben alapvetően arra kérik a szülőket és a gyerekeket, hogy legyenek óvatosabbak az online tevékenységükkel, kerüljék az idegenekkel való csevegést és a személyes adatok megosztását. Ezen túlmenően megosztottak egy listát azokról a videojátékokról, amelyeket a bűnözők a jelek szerint a fiatalok célba vételére használhatnak, miután a hír elején említettek egy esetet, amelyben egy kiskorú a Free Fire játékon keresztül barátkozott egy bűnözővel.

„Ez az eset egy mobil videojátékból történt, de ez PlayStation, Xbox vagy Nintendo Switch konzolokon keresztül is megtörténhet” – tették hozzá, felsorolva több, a nagyközönség számára ismert videojátékot, mint a Grand Theft Auto V, a Call of Duty, a PUBG Mobile, a Gears of War, vagy a Fortnite.

 

Az Egyesült Államok Illinois államának egyik demokrata képviselője elmagyarázta, hogy miért szeretné például a Grand Theft Autót betiltani.

 

A mexikói kormány ezen nyilatkozatai és intézkedései nem igazán mutatnak túl egy ajánláson, de ismét reflektorfénybe helyezik videójátékok és az agresszivitás kédését. (Sajnos ezúttal is összemossák a játékok állítólagos negatív hatásait és a világon bárhol előforduló csalók és egyéb bűnözők tevékenységeit, nyilván az online játékvilágban is – a szerk.)  Így ezek a kijelentések emlékeztetnek az Egyesült Államokban politikusai, köztük Donald Trump korábbi elnök kijelentéseire, akik a videojátékokat okolták az iskolai és középiskolai lövöldözésekért (anélkül, hogy a társadalmi problémákról egy szót is szóltak volna, noha azoknak sokkal több közük van bármilyen szélsőség felbukkanásához – a szerk.).

Forrás: Twitter

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu