Menu

A konzolgyártók nem tilthatják meg az optikai meghajtók javítását Amerikában

Az Egyesült Államok szerzői jogi hivatala egy fogyasztóbarát lépést jelentett be, igaz, mindössze egy kivételes esetet engedélyeznek.

 

A hivatal bejelentette a DMCA törvény módosítását, ami lehetővé teszi a konzollal rendelkező játékosoknak, hogy kijavíthassák az optikai meghajtójukat. Így ellenőrizhetik és karbantarthatják a szoftverrel ellátott eszközeiken pl. a Blu-ray meghajtót (így például ha bepiszkolódott, szétszedhetik mondjuk a PlayStation 5-öt anélkül, hogy a garanciát elbuknák).

A végleges szabályban azt olvashatjuk, hogy a meglevő mentesség kiterjesztését javasolták a diagnózisra, karbantartásra és javításra bizonyos eszközkategóriák esetében, hogy az kiterjedjen minden olyan szoftverrel ellátott eszközre, amelyet elsősorban a fogyasztók általi használatra terveztek. A videojátékos konzolokra vonatkozó mentesség mindössze az optikai meghajtók javítására korlátozódik. Így például a PlayStation 5 Digital Edition nem tartozik bele a kivételekbe: mivel annak nincsen Blu-ray meghajtója, ott az önjavítás ilyen esetben nem engedélyezett.

A konzolokra vonatkozó mentesség ilyen módon történő szűkítése megfelelő egyensúlyt teremt a felhasználók által tapasztalt konkrét káros hatások és a konzolok védelmi rendszerének feltörése és a kalózkodás közötti kapcsolat miatt ellenzők jogos aggályai között. (Azaz a kritikusok attól tartottak, hogy ezzel a kalózkodás elterjedhet, de az mostanában a PlayStation 4/5, Xbox One/Series páros esetében nem olyan gyakori… az emulációról meg ne is álmodozzunk!)

A szoftverrel ellátott eszközökre vonatkozó mentesség lehetővé teszi „az olyan számítógépes programok kioldalazását, amelyek olyan jogszerűen beszerzett eszközben találhatóak, és annak működését vezérlik, amelyet elsősorban a fogyasztók általi használatra terveztek”, ha az ilyen szoftverek átugrása „szükséges lépés ahhoz, hogy lehetővé váljon az eszköz diagnosztizálása, karbantartása vagy javítása”. A „kioldalazás” nem történhet „más szerzői jogi védelem alatt álló művekhez való hozzáférés megszerzése céljából”, azaz a kalózkodást nem engedélyezik.

Ennek ideje volt, hiszen egy éve a Public Knowledge nonprofit csoport és az iFixit javítócég egyaránt kérelmezte a mentességet az optikai meghajtók javítására, mert szerintük az engedélyezett javítási szolgáltatások nem megfelelőek különösen bizonyos régebbi konzolok esetében, amelyeket a gyártók már nem támogatnak. (Ilyen mondjuk a PlayStation 3 vagy az Xbox 360 is.) Október elején a Microsoft már megígérte a rugalmasabb önjavítás lehetőségét, és ezt a redmondi cég 2022 végéig meg is valósítja…

Ez korrekt lépésnek tekinthető.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu