Meta: távozik az Oculus név, John Carmack kétkedik a metaverzumban!

A Facebook, WhatsApp, Instagram, Oculus négyes anyavállalatának új Meta nevét még szoknunk kell… és az Oculus nevet lassan el is fogja Mark Zuckerberg tüntetni!

 

Andrew Bosworth, a Facebook Reality Labs (ez a VR-ral és AR-ral foglalkozó ágazatuk volna; úgyhogy a virtuális és augmentált, azaz együtt a kiterjesztett valóság szegmens) alelnöke egy Facebook-posztban közölte, hogy a Meta név alatt egyszerűsítik a brandfelépítést, és a hardverekkel eltávolodnak az Oculus brandtől. Ezért 2022 elején az Oculus Quest Meta Questre, az Oculus Quest app pedig Meta Quest Appra kezd átváltozni nevében. (És idővel kivezetik a kötelező Facebook-fiókot is, erről tegnap írtunk. A cél Zuckerbergnek az 1 milliárdos VR-felhasználói szám…)

Bosworth hozzátette, hogy a Meta Horizont kiterjesztik: ez lesz az a brand, ami mindegyik first-party, belsős közösségi élményt magába foglal. Ezt láthattuk már a Horizon Workrooms és a Horizon Worlds esetében. Az Oculus Homeból Horizon Home, Horizon Venues, Horizon Friends. illetve Horizon Profile lesz. A Facebook Reality-ből is új név alakul ki: a Reality Labs jobban kapcsolódik a jövöbeli metaverzum-építősdihez szánt technológia megteremtéséhez. Bosworthék dolgoznak az új Quest-loginos megoldásokon is.

Az FPS műfaj atyjaként is nevezhető John Carmack, az Oculus korábbi technológiai vezetőjeként tevékenykedő konzultánsa a Facebook Connecten felszólalt: bár ő érdeklődik a metaverzum ötlete iránt, de sok embert meglep, amikor kimondja, hogy aktívan mindegyik metaverzumos kísérlet ellen felszólalt a cégen belül, még akkor is, amikor az Oculus független volt. Ő szeretné, ha a metaverzum létezne, de neki jó okai vannak arra, hogy a metaverzum felépítése, mint cél nem biztos, hogy végül a metaverzum megteremtéséhez vezet.

Carmack a metaverzumot „architektúra-űrhajósoknak szánt mézesmadzag-csapdának” nevezte. Az architektúra-űrhajós kifejezés számára egy gyerekesen pejoratív kifejezés olyan programozóknak vagy tervezőknek, akik csak a legfelsőbb szintről akarnak bizonyos dolgokról beszélni. Csak a legszélesebb értelemben vett koncepciókban gondolkodnak, és nem törődnek a logisztikai részletek (így például a kivitelezés) iránt.

Carmack majdhogynem a haját tépi emiatt, mert szerinte valami felépítésekor nem ez a legfontosabb, de most mégis ott tartunk, hogy Zuckerberg szerint itt az ideje a metaverzum felépítésének, és ezért forognak a hatalmas fogaskerekek, repkednek az erőforrások, és lesznek próbálkozások, csak most az a legnagyobb kihívás, hogy ezt a sok energiát valami pozitív felé tereljék, és hogy rövid távon is valódi felhasználói érték szülessen, mert akár éveket is eltölthetnek több ezer emberrel valami olyasmin, ami nem nagyon járul hozzá ahhoz, hogy miképp használjuk manapság a készülékeket és hardvereket.

Úgyhogy vannak már most is kritikus hangok a Meta körül…

Forrás: VG247, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu