Napi abszurd: törölte a Dorombolda nevű 50.000-es macskás csoportot a Facebook – „Mert csak!”

VÉLEMÉNY – Ki tudja, milyen szörnyű módon sérthette meg ez a MACSKÁS csoport a kőbe vésett „közösségi alapelveket” Mark Zuckerberg rémálm… akarom mondani, a Facebook (rövidesen „Meta” cégen belül) nevű további csodálatos jövőt ígérő közösségi kánaánjában, ahol a demokratikus és bölcs szabályokat őrzik Zuckerberg mindenható, zseniális, tévedhetetlen és általa imádott algoritmusai és csöppet sem részrehajló alkalmazottjai.

 

Anikó és én igen sok macskás csoportban benne vagyunk, lévén Cicero nevű vörös kandúr macskánk jó párszor meglépett otthonról hetekre kóborolni és ezekbe a csoportokba belépve próbáltunk segítséget találni, illetve olyan embert, akit esetleg látta, mert mi azért bent tartjuk, hiszen veszélyes neki odakint.

Szerencsére őkelme azóta meglett, mi viszont bent maradtunk a macskás csoportok zömében, elvégre mi is segítünk, ha tudunk, meg hát a legtöbb csoport vicces és aranyos képeket, videókat tartalmaz a macskákról. Mert ezek a csoportok erről szólnak. Nem bántanak senkit és semmit, nem szólnak be senkinek és semminek, nem sértik semmilyen módon a tízparancsolatnak is tekinthető „közösségi alapelveket”, amelyek megsértése ugye kemény szankciókhoz vezet.

 

Politikailag inkorrekt macskák?

 

Úgy látszik, az uszkve 50.000 főt számláló Dorombolda valamiért mégis megbánthatta eme szentséges közösségi törvényeket, mert a legkeményebb büntetésként egyszerűen törölte valamelyik „jóindulatú” Facebook admin, vagy egy „szuperintelligens” algoritmus, amelyik talán politikai üzenetnek, vagy pornográfiának ítélte meg a macskás videókat (tény, hogy csak szőrbundát viselnek, ami nem takar mindent mindenhol), vagy esetleg ragadozó mivoltuk verte ki a biztosítékot a Facebook magasságos urainál. Vagy elég volt hozzá annyi, hogy valamelyik sértett tag (vagy volt tag) feljelentse a csoportot. (Nyilván, ez a valószínűbb.) Van, persze már új csoport, 500 fővel, sok sikert hozzá, hogy valaha is akkora csoport legyen belőle, mint amekkora régen volt.

Persze, mi csak bízzunk Mark Zuckerberg mindenható jóindulatában és hát fogjuk be, mert a szabályokat itt ő alkotja, ez az ő vára – övé a vár, miénk a lekvár, nekünk itt nem osztottak lapokat.

„Ha nem tetszik, lehet szépen elhúzni.”

– halhatjuk oly sokszor Zuckerberg rajongóitól. Kérdés, hogy hová?

 

„Felhasználó, neked kuss van.”

 

Persze, lehet irkálni is az algoritmusoknak, úgysem reagál rá a kutya sem, sőt, ha nagyon ugrálunk és beszólogatunk, akkor majd a mi profiljainkat is törlik.Próbáld meg ezt a cikket is megosztani, direktben nem fog menni, mert miután megírtuk a Messengeres lehallgatásokról szóló cikket, szinte azonnal minket is letiltott Zuckerberg rendszere.

Kérdés, hogy meddig tart ez még? Vajon meddig lehet ezt az egyetlen ember által irányított, egyfajta virtuális sztálini időkre emlékeztető rendszert fenntartani, amikor már Zuckerberg izzadtsággal kialakított, helyenként nyálas, vagy erőltetett módon laza imidzsét reklámozó személyi kultusza is régóta kártyavárként dőlt össze? Mikor jön vajon egy olyan normálisabb közösségi média, amely nem erőlteti rá a saját bornírt baromságait a felhasználókra, nem adja el az adataikat egy tál lencséért bárkinek, aki fizet érte, nem hallgatja le őket a lehető legszánalmasabb módon az elvileg privát Messengeren keresztül, nem nyomja akár a szélsőjobba hajló politikai propagandát is (feltéve, ha megfizetik) miközben a folyamatosan nyomják a kenetteljes rizsát az állítólagos „politikai korrektségről”?

Persze, (Orwell után szabadon): vannak „egyenlők és egyenlőbbek”: a „sztárok”, híres emberek szinte bármit megoszthatnak a platformon, őket egészen máshogy kezeli a rendszer. Akár a volt barátnőjüket mutató bosszúpornót is.

„Egy meta mindenek felett?”

 

A kérdés persze, költői, hiszen a rövidesen Metává átnevezett Facebook cége féltékenyen őrzi pozícióját, meg hát annyira elterjedt már, hogy eléggé reménytelennek tűnik (egyelőre, a közeljövőben…) megszabadulni tőle. Sőt, most már jön Mark Zuckerberg „metaverzuma”, amely sok minden egyebet is magában foglal majd (a virtuális valóság sisak-piacot már igyekszik uralni emberünk az Oculus Quest-szériával).

Persze, csöppet sem arról van szó, hogy Zuckerberg a pénz és az internet, emberek milliárdjai feletti hatalom mértéktelen hajhászása érdekében már rég szemen köpte nagyjából az összes alapelvét – vagy legalábbis mindazt, amit annak idején hazudott nekünk ezekről a Facebook korai időszakában.

Ugyan már.

-BadSector-

 

 

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu