Epic Games vs. Apple: halasztási kérelmet elutasították!

Az Apple nem kap halasztást azzal kapcsolatban, amire az ítélet kötelezte „az almásokat”, így az iOS-es appokra vonatkozó irányelveket módosítania kell, és a fejlesztőknek is lehetővé kell tenniük, hogy más digitális boltokra is hivatkozhassanak applikációikban.

 

Yvonne Gonzalez Rogers bírónő elutasította az Apple azon kérését, hogy függesszék fel azt a végzést, amely arra kötelezi, hogy az appok fejlesztői linkelhessenek nem az Apple-höz kötődő fizetési lehetőségekre (azaz az applikációk készítői kioldalazhatnak a techcég mikrotranzakciós haszonkulcsa elől). A vállalatnak az ítélet meghozatalától számítva 90 napja van arra, hogy eleget tegyen az ítéletnek. Az Epic Games mindössze egy pontot nyert az Apple ellen, de az éppenséggel a legfájdalmasabb volt a techcégnek (és amúgy mind a két fél fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen…).

A határozat szerint az Apple megsértette Kalifornia állam tisztességtelen versengésére vonatkozó törvényét. A végzés kimondta, hogy az Apple mostantól nem tilthatja meg a fejlesztőknek, hogy „olyan gombokat, külső linkeket vagy egyéb cselekvésre való felhívásokat helyezzenek el az alkalmazásaikban és azok metaadataiban, amelyek az alkalmazáson belüli vásárláson kívül vásárlási mechanizmusokhoz irányítják a vásárlókat”, továbbá azt sem akadályozhatják meg, hogy „az alkalmazáson belüli fiókregisztráció révén a vásárlóktól önkéntesen szerzett kapcsolattartási pontokon keresztül kommunikáljanak a vásárlókkal.”

Amikor az Apple-t képviselő ügyvéd, Mark Perry a végzés felfüggesztését kérte, azt mondta, hogy hónapokba fog telni, mire a műszaki, gazdasági, üzleti és egyéb kérdések tisztázódnak, ugyanis a folyamatot rendkívül bonyolultnak nevezte. Szerinte szükség van védőkorlátokra és irányelvekre a gyermekek, a fejlesztők, a fogyasztók és az Apple védelme érdekében. Ezeket olyan irányelvekbe kell foglalni, amelyeket meg lehet határozni, majd be lehet tartatni mindenkivel, mondja Perry. Erre viszont Gary Bornstein, az Epic Games ügyvédje annyit reagált, hogy ez csak egy halogatásra szánt taktika, és szerinte az Apple nem tesz semmit, hacsak nem kényszerítik rá.

És Rogers bírónő is hasonló állásponton volt, mert szerinte az Apple nem kért plusz időt, hanem egy olyan végzést, ami évekig is hatásban lenne, mert ez a felfüggesztés akár három, négy, vagy öt évig is tarthat. Az almásoknak viszont ketyeg az óra. Az ítéletet szeptemberben hozták meg, és nekik december kilencedikéig meg kell tenniük a bíróság által kötelezővé emelt lépéseket…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu